routines belangrijk kinderen
16/07/2023

Waarom routines belangrijk zijn voor kinderen

Een bedtijd routine, een routine tijdens het eten, na het badderen of op zondagochtend. Waarom zijn routines belangrijk voor kinderen en welk effect hebben vaste routines in het gezin op een kind?

Als ouders hebben wij de mooie én uitdagende rol om stabiliteit en structuur te brengen in het leven van onze kinderen. Routines spelen daarbij een grote rol. Ze zorgen voor voorspelbaarheid en geven kinderen doorgaans een veilig en geborgen gevoel. Daarnaast kunnen routines op een positieve manier bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen.

Veiligheid en voorspelbaarheid

Kinderen gedijen bij voorspelbaarheid en veiligheid. Daarom kijken ze ook zo ontzettend graag over en over dezelfde films. Routines bieden een gevoel van structuur en stabiliteit in hun dagelijks leven. Door regelmatige tijden en activiteiten te hebben, weten kinderen wat ze kunnen verwachten en voelen ze zich veilig en geborgen. Dit helpt hen om stress te verminderen en zich beter aan te passen aan nieuwe situaties.

Bevordering van zelfstandigheid

Routines moedigen kinderen aan om hun zelfstandigheid te ontwikkelen. Wanneer ze regelmatig dezelfde activiteiten uitvoeren, zoals tandenpoetsen, tafel dekken, opruimen of vaste bedtijdrituelen, leren ze stap voor stap hoe ze deze taken zelf kunnen uitvoeren. Dit geeft hen een gevoel van vertrouwen en onafhankelijkheid. En dat is weer belangrijk voor hun groei en ontwikkeling.

Vanaf welke leeftijd klusjes in huis?

Emotionele regulatie

Jonge kinderen kunnen soms moeite hebben om hun emoties te begrijpen en te reguleren. Ze hebben hun ouders of opvoeders nodig om om te gaan met gevoelens en te praten over emoties. Routines kunnen helpen bij het bevorderen van emotionele stabiliteit. Door regelmatige rust- en ontspanningsmomenten in te bouwen, leren kinderen hoe ze met hun emoties kunnen omgaan. Dit helpt hen weer bij het ontwikkelen van copingmechanismen, ofwel manieren om om te kunnen gaan met negatieve gevoelens of uitdagende situaties.

Stimulering van cognitieve vaardigheden

Routines bieden kinderen ook een kans om hun cognitieve vaardigheden te stimuleren. Tijdens routines kunnen kinderen nieuwe woorden leren, tellen, patronen herkennen en andere belangrijke vaardigheden ontwikkelen. Tijdens het avondritueel bijvoorbeeld kunnen ze leren over de volgorde van gebeurtenissen, zoals het aantrekken van pyjama’s, tandenpoetsen en het voorlezen van een verhaaltje.

Gezinsleven en eigen rituelen

Routines kunnen ook waardevolle momenten voor jullie als gezin creëren. Familie-ontbijt op zondag, iedere avond nog even samen stoeien voor het slapengaan, allemaal helpen bij het dekken en afruimen van de tafel: dit soort routines zorgen voor saamhorigheid en een betrokken gevoel. Kortom: deze rituelen versterken de band tussen ouders en kinderen.

Hoe kun je zorgen voor routines bij jullie thuis?

  • Stel een routine op die past bij de leeftijd en behoeften van je kind.
  • Wees consistent en houd je zoveel mogelijk aan de routine.
  • Communiceer duidelijk met je kind over wat er van hen wordt verwacht.
  • Geef je kinderen keuzes binnen de routine om hen een gevoel van controle te geven.
  • Pas de routine aan wanneer dat nodig is om tegemoet te komen aan veranderingen in de behoeften van je kind.

Het belang van routines voor kinderen

Routines spelen een cruciale rol in het leven van kinderen. Ze bieden veiligheid, voorspelbaarheid en stimuleren de ontwikkeling van zelfstandigheid en emotionele regulatie. Daarnaast bevorderen routines cognitieve vaardigheden en creëren ze momenten van verbondenheid binnen ons gezin.

Meer lezen?
Hoe bereid je jouw kindje voor op de komst van een broertje of zusje?
Waarom jouw slaapritueel als moeder er ook toe doet

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen