uitdaging in opvoeding
21/01/2023

Dít vinden jullie verrassend genoeg de grootste uitdaging in de opvoeding

Toen we aan jullie vroegen wat jullie de grootste uitdaging in de opvoeding vonden, kwamen daar veel antwoorden op binnen. Ogenschijnlijk allemaal verschillende, maar als je beter leest komt het in heel veel gevallen op hetzelfde neer.

De grootste uitdaging heeft eigenlijk niks met jou of je kind te maken, maar met de mensen om jullie heen. Het komt simpelweg hierop neer: als moeder is het een grote uitdaging om je niks aan te trekken van andere mensen. ‘Er zijn zoveel meningen’, ‘Goed bedoelde adviezen zien als adviezen en niet persoonlijk aantrekken’, ‘Trouw blijven aan mijn gevoel wanneer andere moeders andere ervaringen hebben’, ‘De invloeden van buitenaf’, ‘Me niks aantrekken van andere moeders’, ‘Me niet laten beïnvloeden door de meningen van anderen’, en ga zo maar door.

Of het nu gaat om slapen, voeding, schermtijd of andere opvoed-kwesties: jij en je partner zullen zelf gaan ontdekken wat bij jullie kindje en bij jullie past. Jullie mogen daarin zelf keuzes maken en hoeven je in principe niks aan te trekken van andere ouders, moeders, vriendinnen of familieleden. We zeggen ‘in principe’, want zoals je hierboven leest is dat dus knap lastig. Terwijl dat hele opvoeden zónder bemoeienis van anderen ook al genoeg uitdagingen met zich meebrengt.

Helaas zul je vooral zelf moeten gaan proberen om die meningen van andere moeders en ouders naast je neer te leggen. Want er zullen altijd andere opvattingen zijn en deze zullen altijd met je gedeeld worden. Ouder(s) worden betekent nu eenmaal een vrijbrief tot ongevraagde adviezen. Of je dat nu fijn vindt of niet.

Niets eens over de opvoeding? Hier lopen andere moeders tegenaan

Andere uitdagingen in de opvoeding die door andere moeders worden genoemd zijn:

  • Een ritme vinden
  • Consequent zijn
  • Geduldig blijven (zeker als je zelf moe bent of haast hebt)
  • Weten wanneer ik wel of niet streng moet zijn en bepalen waar de grens ligt
  • Niet weten of je iets goed aanpakt
  • Mezelf verplaatsen in mijn kindje
  • Niet lachen als ze iets stouts doen

Meer lezen?

Voor welke keuzes als moeder moet jij je voor jouw gevoel altijd verantwoorden?
Van geen suiker tot altijd samen slapen: Kyra hanteert een natuurlijke opvoedstijl voor haar dochter
Dít doen jullie anders in de opvoeding van je kind dan dat jullie ouders bij jullie deden

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen