slapen baby
06/10/2021

Waarom het oké is om het ouderschap soms zwaar te vinden (spoiler alert: je bent niet de enige)

91% van de ouders geeft aan het ouderschap tijdens de eerste 1000 dagen een zware taak te vinden. Lees dat nog eens: eenennegentig procent. Zoveel moeders en vaders met hetzelfde gevoel en toch kun je soms het idee hebben dat alleen jij het zo ervaart. Als je op social media foto’s ziet van andere moeders die het er zo makkelijk vanaf lijken te brengen, die niet lijken te kampen met slaapgebrek of niet snakken naar wat tijd alleen. 

Wij kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: je bent niet alleen. Dat we over bepaalde gevoelens en ervaringen niet praten, betekent niet dat ze er niet zijn. Alle nieuwe ouders zijn weleens – of wat vaker – somber, angstig, onzeker, verdrietig, hulpeloos of boos. Of vooral heel erg moe. 

Wat ons nog meer bindt? We hebben allemaal soms hulp nodig. Maar om die hulp vragen, da’s vers twee. Van de circa tweeduizend respondenten die meededen aan een onderzoek uitgevoerd door het Amsterdam UMC geeft 67% van de ouders aan zich snel tot last te voelen en daardoor niet om hulp te vragen. 

It takes a village…

Wat ook voor alle ouders geldt, zeker in dat eerste jaar ouderschap, is voelen dat je er niet alleen voor staat, dat je weet dat er altijd iemand is waar je op terug kan vallen. Of dat nu je eigen ouders zijn, vrienden, familie, goede buren. Die village to raise our childs, weet je wel. Hoewel dat sociale vangnet er anno 2021 anders uitziet dan een paar generaties voor ons, onder andere doordat we verder van elkaar wonen, zelfstandiger dan ooit zijn en het moederschap met werk combineren, zullen we als nieuwe ouders toch op zoek moeten gaan naar die village. 

Eerlijke verhalen zodat je weet niet de enige te zijn. Mensen om je heen die je om hulp kunt vragen. Maar ook: je gesteund en gewaardeerd voelen. Juist op momenten dat je onzeker bent en twijfelt of je het allemaal wel goed doet, of je wel in de wieg gelegd bent voor het ouderschap, is die bevestiging zo waardevol.

Ode aan Ouders

We zijn daarom fan van de mooie campagne Ode aan Ouders die deze week is gelanceerd. Het doel van deze campagne is meer waardering en steun voor ouders en verzorgers in de eerste 1000 dagen van hun kind. Die campagne is weer onderdeel van de ambitie om de gezondste generatie ter wereld te realiseren in 2040.

Dus, vergeet niet dat je een geweldige rol aan het vervullen bent, als ouder of verzorger. Dat jij de start vormt van een nieuw mensenleven. Dat het allemaal nieuw is en dat je fouten mag maken. Dat je allerlei emoties mag voelen. En dat je om hulp mag vragen als je het even niet meer ziet zitten, vragen hebt of ondersteuning zoekt. 

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief