Moedermelk opwarmen
Home » Baby » Borstvoeding » Moedermelk opwarmen
Een flessenwarmer, steelpannetje of toch de magnetron: wat is de beste manier is voor het opwarmen van moedermelk? Lactatiedeskundige Céline Moly geeft in dit artikel antwoord op de vraag: hoe kun je afgekolfde moedermelk het beste opwarmen?.
How About Mom
Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.
Opwarmen van moedermelk
Naast het bewaren van moedermelk ben je natuurlijk ook benieuwd hoe het opwarmen van moedermelk werkt.
Het opwarmen van moedermelk kan het beste onder stromend lauwwarm water, ‘au bain marie’ (dus in een pannetje met heet water) of met een langzame flessenwarmer. Let er wel op dat je melk niet warmer maakt dan 35 °C. Bij te heet water (boven 35 °C) worden de beschermende stoffen van de melk aangetast.
Kan afgekolfde melk in de magnetron?
Het is niet aan te raden om de moedermelk in de magnetron op te warmen, omdat je daarmee de beschermende stoffen in de melk kunt verliezen en de melk snel té heet maakt voor jouw baby’tje.
Is er alleen een magnetron voor handen, zorg dan dat je deze op een zo laag mogelijk vermogen gebruikt en draai de melk rustig rond in het flesje zodat er geen plekken zijn waar het té heet wordt.
Moedermelk opwarmen met flessenwarmer
Flessenwarmers die lekker snel (‘in minder dan twee minuten’) de moedermelk in de fles op 35 °C brengen, zijn minder geschikt. Kies een flessenwarmer die de moedermelk geleidelijk kan verwarmen.
Houd opgewarmde moedermelk niet warm in een flessenwarmer. Dit kan bacteriegroei en voedselvergiftiging veroorzaken. Warm kleine hoeveelheden op en gooi restjes melk weg.
Ontdooien van bevroren moedermelk
Wellicht heb jij ook een voorraadje afgekolfde melk ingevrozen. Laat bevroren moedermelk altijd langzaam ontdooien voordat je het opwarmt, bijvoorbeeld in de koelkast. Bewaar ontdooide moedermelk in de koelkast en gebruik deze binnen 24 uur. Vries ontdooide moedermelk nooit opnieuw in.
Ontdooide moedermelk ruikt vreemd
Goed om te weten: ontdooide afgekolfde moedermelk wat vreemd en zepig kan ruiken of smaken. Dit is normaal en betekent niet dat de melk niet langer goed is.
Er kunnen wat vettige vlokjes in de melk drijven, dat is heel normaal en geen teken dat de melk niet meer goed is. Als je de fles rustig opwarmt en zachtjes (!) schudt, zullen deze vlokjes vanzelf oplossen.
Kun je ontdooide melk mengen met afgekolfde melk?
Ontdooide moedermelk mag gemengd worden met verse moedermelk of moedermelk uit de koelkast als alle melk dezelfde temperatuur heeft.
Melk op kamertemperatuur
Probeer vooral eens met je kindje uit of hij of zij de melk op kamertemperatuur ook lust: de meeste kindjes vinden dat namelijk ook prima. Zo went je baby eraan om ook een flesje afgekolfde melk te drinken als er geen gasfornuis of flessenwarmer in de buurt is.
Waarom moedermelk op de juiste manier opwarmen?
Rijpe moedermelk bestaat uit verschillende componenten, waaronder water, vetten, koolhydraten, eiwitten, vitaminen, mineralen en antistoffen. Het is deze rijpe melk die jouw baby van alle voedingsstoffen voorziet die hij nodig heeft voor een gezonde groei en ontwikkeling.
Om die bijzondere eigenschappen van moedermelk te bewaren, is het belangrijk dat je afgekolfde melk of ingevroren melk op de juiste manier opwarmt.
Starten met kolven
Ben je benieuwd hoe je je melkproductie op gang krijgt? Hoe je start met kolven? Of wat de voordelen zijn voor jou en je baby? In onze ultieme borstvoedingcursus, gegeven door lactatiekundige IBCLC Céline Moly, leer je alles over de over de eerste uren, dagen, weken en maanden van jouw borstvoedingsavontuur.
How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲