Borstvoeding bewaren

Afgekolfde melk bewaren in de koelkast of vriezer

Wat wat is de beste manier om moedermelk te bewaren? Hoe lang kan afgekolfde melk in de koelkast? En hoe lang kun je moedermelk bewaren buiten de koelkast? Lactatiedeskundige Céline Moly geeft in dit artikel antwoord op de vragen.

Picture of Céline Moly
Céline Moly

Céline is gepassioneerd door borstvoeding en werkt sinds 2012 als gediplomeerd lactatiekundige IBCLC.

Hoe lang kun je borstvoeding bewaren?

Dat hangt af van hoe je de afgekolfde melk bewaart: buiten de koelkast, in de koelkast, of in de vriezer.

Voor het bewaren van afgekolfde moedermelk kun je de volgende richtlijnen aanhouden:

TemperatuurVerse afgekolfde melkOntdooide melk
Kamer temperatuur (22 graden)4 – 5 uur1 uur
Koelkast (5 graden)6 – 8 dagen24 uur
Vriezer (-15 graden)6 tot 12 maandenOntdooide melk niet opnieuw invriezen

Hoe lang is afgekolfde melk houdbaar buiten de koelkast?

Dat hangt af van de temperatuur. Verse afgekolfde melk blijft bij een temperatuur van 19-22 graden zo’n 5 uur houdbaar buiten de koelkast. Bij een kamertemperatuur van 23-26 graden is de melk zo’n 4 uur houdbaar. Buiten de koelkast is het de afgekolfde borstvoeding dus nog zo’n 4 tot 5 uur te bewaren.

Hoe lang is borstvoeding houdbaar in de vriezer?

De vriezer is een fijne manier om afgekolfde melk te bewaren. In de vriezer (uitgaande van minimaal -15 graden) is moedermelk 6 tot 12 maanden houdbaar.

Hoe lang is ontdooide melk in de koelkast houdbaar?

Heb je bevroren moedermelk ontdooid?  Zodra de melk eenmaal is ontdooid, is deze nog 24 uur goed in de koelkast. Vries ontdooide moedermelk niet nogmaals in.

Moedermelk blijft langer goed bij koude temperaturen

Hoe warmer de omgeving, hoe meer ruimte voor bacteriën om zich te verspreiden. Moedermelk bevat macrofagen die de darmen van de baby beschermen. Als de melk lang bewaard wordt, verzwakt de werking van de macrofagen waardoor bacteriën de kans krijgen om zich te ontwikkelen. Dat is de reden waarom moedermelk langer goed blijft bij koude temperaturen dan bij warme temperaturen.

Het is dus aan te raden om de melk in het koudste gedeelte van de koelkast te bewaren en niet in de deur van de koelkast (waar veel schommeling van temperatuur is).

voorraad afgekolfde moedermelk

Moedermelk bewaren

Waar kun je op letten bij het bewaren van afgekolfde melk?

Bakjes of flesjes

Je bewaart afgekolfde melk het beste in goed afsluitbare bakjes, flesjes of moedermelk bewaarzakjes. Er zijn speciale flesjes met stapelbaar ontwerp die je makkelijk in de koelkast kunt stapelen. Gebruik je bakjes of flesjes? Maak ze voor het vullen goed schoon met een warm sopje, spoel ze goed af en maak ze goed droog.

In de vriezer

Melk zet uit in de vriezer, dus vul je bakjes of zakjes niet helemaal tot de rand maar laat wat ruimte over. Heb je veel melk in de vriezer? Schrijf de datum waarop je de melk hebt afgekolfd op het moedermelk bewaarzakje of bakje, zodat je weet hoe lang de melk al in de vriezer ligt.

Moedermelk bewaarzakjes

Ook zijn er speciale bewaarzakjes voor moedermelk. Moedermelk bewaarzakjes zijn makkelijk in te vriezen.

Achterin de koelkast

Plaats de flesjes achterin de koelkast, waar je de minste last hebt van de temperatuurschommelingen door het openen en sluiten van de koelkast.

Koelbox of koeltasje

Wil je melk vervoeren, bijvoorbeeld van werk naar huis, zorg dan voor een constante temperatuur door gebruik te maken van een koeltas of koelboxje.

Ontdooien en opwarmen moedermelk

Laat bevroren borstvoeding altijd rustig ontdooien voordat je het opwarmt. Hoe je moedermelk het beste kunt opwarmen lees je hier.

Melk samenvoegen: let op de temperatuur

Vries moedermelk die je hebt ontdooid niet nog een keer in. Je mag melk uit verschillende kolfsessies alleen bij elkaar voegen als deze melk op dezelfde temperatuur is.

Moedermelk ruikt vreemd?

Goed om te weten: ontdooide afgekolfde moedermelk kan wat vreemd en zepig kan ruiken of smaken. Dit is normaal en betekent niet dat de melk niet langer goed is. Er kunnen wat vettige vlokjes in de melk drijven, dat is heel normaal en geen teken dat je moedermelk niet meer goed is. Als je de fles rustig opwarmt en zachtjes (!) schudt, zullen deze vlokjes vanzelf oplossen.

Gratis wekelijkse updates?

Korting, tips, persoonlijke verhalen en meer in de How About Mom nieuwsbrief