Ingetrokken tepels

Tepels kunnen variëren: ze kunnen lang, breed, smal, kort en soms vlak of ingetrokken zijn. Bij ingetrokken tepels is extra aandacht nodig tijdens het aanleggen van de baby aan de borst.

Picture of How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

In dit artikel vertellen we wat je het beste kunt doen als je ingetrokken tepels hebt en borstvoeding geeft.

Wat zijn ingetrokken tepels?

Er is een verschil tussen vlakke en ingetrokken tepels:

Vlakke tepels

Vlakke tepels hoeven alleen vlak voor de voeding even gestimuleerd te worden. Door het aanraken of zuigen aan de tepel, komen ze naar voren.

Ingetrokken tepels

Ingetrokken tepels hebben kortere melkkanalen, waardoor ze bij stimulatie nog meer naar binnen kunnen trekken in plaats van naar buiten. Soms lukt het om ingetrokken tepels door een kolf of zuigen van de baby naar buiten te krijgen. Andere ingetrokken tepels zijn op geen enkele manier zonder hulpmiddelen buiten de borst te houden.

Advies bij ingetrokken tepels

Veel huid op huid contact

Vaak komen ingetrokken tepels na verloop van tijd wat meer naar buiten als je borstvoeding geeft. Zorg voor veel huid op huid contact, de baby gaat dan zelf zoeken.

Kolven

Ook kolven – met een elektrische kolf of met de hand – kan bij ingetrokken tepels helpen om de tepel wat op te rekken. Afhankelijk van de situatie en van jouw tepel(s), kan met de hand of elektrisch kolven vóórdat je je kindje aan de borst legt uitkomst bieden. Zo is je tepel al wat voorgevormd.

Tepel en borst vormen

Je kunt ook proberen je tepel tussen de duim en wijsvinger te laten rollen om hem naar buiten te laten komen. Ook zou je de tepel kort kunnen aanraken met een koud kompres of ijsklontje, zodat je tepel harder wordt

Tepelhoedje

Ook een tepelhoedje kan (tijdelijk) helpen. Een tepelhoedje is een dun siliconen hulpmiddel dat over de tepel en het tepelhof wordt gelegd tijdens het voeden. Op die manier kan de baby makkelijker aanhappen en de tepel vasthouden, vooral in geval van vlakke of ingetrokken tepels. Het kan je kindje een richtpunt geven om aan te happen. En zo kan je kindje leren drinken.

Hulp van lactatiekundige

Maak je je zorgen over jouw vlakke of ingetrokken tepels? Neem al tijdens de zwangerschap contact op met een lactatiekundige voor advies en begeleiding op maat. Een goede voorbereiding kan je hopelijk stress besparen na de geboorte van je kindje.

Ingetrokken tepels

Tepelhoedje bij ingetrokken tepels

Je kunt wat extra begeleiding nodig hebben bij het aanleggen van de baby. Vraag jouw kraamverzorgende of het personeel in het ziekenhuis om hulp bij het plaatsen van een tepelhoedje: het is belangrijk om goed advies te krijgen. Ook is het belangrijk om een tepelhoedje niet te lang te gebruiken.

Lactatiekundige Céline Moly voegt daaraan toe: “Gebruik liever geen tepelhoedje direct na de bevalling. Zorg dat je veel huid-op-huid contact hebt met je kindje. Kan je kindje niet zelf aanhappen en/of drinken, kolf dan eerst met de hand om het colostrum of de eerste borstvoeding op te vangen, en deze aan je kindje te geven.”

In de How About Mom app begeleidt lactatiekundige Céline je door handige instructievideo’s hoe je met de hand kunt kolven en colostrum kunt opvangen.

Meer hulp nodig?

Ben je benieuwd hoe je je melkproductie op gang krijgt? Hoe je start met kolven en wat je kunt doen bij veelvoorkomende uitdagingen bij borstvoeding? In onze ultieme borstvoedingcursus, gegeven door Céline Moly, leer je alles over de over de eerste uren, dagen, weken en maanden van jouw borstvoedingsavontuur.

How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲