abortus wettelijke bedenktijd
16/11/2022

5 dagen bedenktijd bij een abortus vervalt per 2023

Per 1 januari 2023 wijzigt de Nederlandse wet voor een abortus of zwangerschapsafbreking. De verplichte minimale 5 dagen bedenktijd die vrouwen tot nu toe hadden, komt te vervallen.

Vrouwen die onbedoeld of ongewenst zwanger zijn, komen voor een moeilijke beslissing te staan. Wil ik deze zwangerschap voortzetten of stoppen? Een abortus betekent een zwangerschap afbreken.

Nu is het nog zo dat er officieel 5 dagen bedenktijd zijn volgens de Wet afbreking zwangerschap (Wafz). Dit betekent dat wanneer je naar een abortuskliniek gaat met het voornemen om de zwangerschap af te breken, je vijf dagen ‘bedenktijd’ moet nemen voordat de abortus gepland wordt. Het idee achter die bedenktijd is dat vrouwen zo een weloverwogen keuze maken.

Dat is niet meer van deze tijd, zeggen experts. Vrouwen kiezen om persoonlijke redenen voor een abortus en moeten daarbij geholpen worden, in plaats van nog vijf dagen te wachten. Een abortus is een ingrijpende keuze, waar vaak al lang over na is gedacht voordat iemand zich bij een abortuskliniek meldt.

Vanaf 2023 geen bedenktijd meer

Door de wetswijziging vervalt de bedenktijd per 1 januari 2023. Je bepaalt zelf – in overleg met de arts – welke bedenktijd jij nodig hebt. Het kan zijn dat je wel een paar dagen over de beslissing na wil denken. Of het kan juist zijn dat je direct geholpen wil worden, en dat de abortus nog dezelfde dag plaatsvindt.

Geen verwijzing van huisarts nodig

Als je de zwangerschap wil stoppen kun je dit bespreken met de huisarts. Je kan ook direct een afspraak maken bij een kliniek, zonder naar de huisarts te gaan. Daar praat je ook eerst met een arts die jou kan helpen bij jouw keuze. Als je de zwangerschap wil stoppen, spreek je daarna een behandeling af.

Ook belangrijk om te weten: huisartsen en artsen in een kliniek hebben beroepsgeheim. Wat je aan je huisarts of de arts van de kliniek vertelt, mag hij of zij niet zomaar aan anderen doorvertellen. Daarvoor heeft hij of zij eerst jouw toestemming nodig.

Wil je betrouwbare informatie over een zwangerschapsafbreking en keuzes die er zijn? Op de website van Thuisarts en Fiom vind je informatie die je kan helpen bij jouw keuze.

Bron: KNOV

Meer lezen?

Mijn verhaal: “Ondanks mijn kinderwens onderging ik een abortus”

Blog: tien jaar geleden nam ik een keiharde beslissing

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen