Gentle sectio: een 'natuurlijke' keizersnede

Een keizersnede is een ingrijpende operatie, die anders verloopt dan een vaginale bevalling. In ziekenhuizen is er steeds meer aandacht voor het nabootsen van een natuurlijke bevalling door een gentle sectio of ‘natuurlijke’ keizersnede.

Foto van How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

Bij een keizersnede wordt een snee in je buik gemaakt om de baby geboren te laten worden. Steeds meer ziekenhuizen bieden een gentle sectio aan, wat letterlijk een zachte of vriendelijke keizersnede betekent. Dat is een keizersnede, waarbij de baby zo snel mogelijk na de geboorte op de borst van de moeder komt (huid-op-huid contact) en kan blijven.

Gynaecoloog Koen Deurloo van het Diakonessenhuis: ‘Verreweg de meeste ziekenhuizen bieden een gentle sectio aan in geval van een geplande keizersnede. Mocht een keizersnede onverwacht plaatsvinden, dan lukt dat niet altijd. De conditie van moeder of kind kan ervoor zorgen dat de operatie sneller moet verlopen, of dat de baby snel moet worden opgevangen door de kinderarts. De gezondheid van de moeder en de baby gaan voor alles. Uiteraard zal het operatie team ervoor zorgen dat de ervaring voor ouders ook bij een spoedkeizersnede zo gentle mogelijk is.’

Waarom een natuurlijke keizersnede?

Een natuurlijke keizersnede wordt als een veel positievere belevenis ervaren door vrouwen, omdat ze de geboorte bewuster meemaken. Ook vinden ouders het heel prettig om bij hun baby te kunnen blijven. Verreweg de meeste ziekenhuizen in Nederland bieden deze natuurlijke keizersnede aan.

Hoe verloopt een gentle sectio?

Bij een natuurlijke keizersnede of gentle sectio worden de ouders en de baby niet gescheiden tijdens en na de operatie, en kunnen de ouders meekijken bij de geboorte van hun kindje.

Koen Deurloo vertelt: ‘Als verdoving wordt tijdens de operatie een ruggenprik gebruikt zodat je de geboorte bewust meemaakt. Het operatiedoek – dat voor je buik hangt – kan naar beneden gehaald worden zodat jij de geboorte van je baby kunt zien. Er zijn ook speciale doeken waar een kijkvenster in zit. Je kunt dan door het doek heenkijken naar de geboorte.’

‘Na de geboorte wordt de baby afgedroogd en nagekeken door de kinderarts, vaak in dezelfde ruimte als waar jij of jullie als ouders zijn. Vervolgens wordt de baby bloot huid-op huid op je borst gelegd en worden jullie samen toegedekt. Sommige ziekenhuizen hebben hebben hier een speciaal jasje (een buideldoek) of een deken voor. Zo blijft de pasgeboren baby warm.’

gentle sectio keizersnede

Huid-op-huid contact

Huid-op-huid contact direct na de geboorte is essentieel voor de hechting tussen moeder en baby. Zeker het eerste uur na de geboorte, daarom ook wel het ‘gouden uur’ genoemd. Ongestoord huid-op-huid contact zorgt ervoor dat de hartslag, ademhaling, bloeddruk, bloedsuiker en temperatuur van de baby optimaal blijven. Bovendien werkt het stress- en pijnverlagend voor zowel jou als je baby, en helpt draagt het bij aan het goed op gang komen en houden van de borstvoeding. Het draagt ook bij aan een positieve ervaring van de ouders.

Wil je graag meer wil weten over een natuurlijke keizersnede of gentle sectio, bespreek dan met je gynaecoloog in het ziekenhuis dit mogelijk is.

How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲