07/06/2022

Bezoek aan de gynaecoloog? Zo bereid je je voor

Een gynaecoloog is een medisch specialist die na de studie Geneeskunde de opleiding tot gynaecoloog succesvol heeft afgerond. Vaak heeft een gynaecoloog een speciaal studie- of aandachtsgebied, zoals verloskunde of voortplantingsgeneeskunde of fertiliteit. Dit kun je meestal op de website van het ziekenhuis terugvinden.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je bij een gynaecoloog een afspraak hebt. In dit artikel vertellen we je wat meer over hoe je je kunt voorbereiden, en wat je kunt verwachten.

Een afspraak bij een gynaecoloog

Om de eerste keer een afspraak bij de gynaecoloog te maken, heb je bijna altijd een verwijsbrief van de huisarts nodig. Op de website de gynaecoloog.nl vind je uitgebreide informatie.

Onderzoek door de gynaecoloog

Wat voor onderzoek kun je mogelijk hebben als je een consult bij de gynaecoloog hebt?

De gynaecoloog zal eerst in een gesprek een aantal vragen stellen. Deze vragen gaan bijvoorbeeld over de reden van je bezoek, over je klachten en over je algemene gezondheid.

Daarna vindt er vaak een (inwendig) onderzoek plaats. Dit onderzoek bestaat meestal uit vier onderdelen:

Kijken naar de uitwendige geslachtsorganen, zoals de schaamlippen.

Inbrengen van een spreider, ook wel eendenbek genoemd, in de vagina. Hiermee kan de vagina en de baarmoedermond worden onderzocht. Zo kan er bijvoorbeeld ook een uitstrijkje worden gemaakt.

Inwendig voelen naar de inwendige geslachtsorganen, zoals de baarmoeder en de eierstokken. Om dit goed te kunnen voelen, zal de gynaecoloog met handschoenen twee vingers in de vagina brengen. De andere hand legt hij of zij dan op de buik.

Inwendige (en soms uitwendige) echo. Bij een echo-onderzoek wordt een echokop via de vagina (inwendig) of op de buik (uitwendig) gebruikt. De echokop zendt geluidstralen uit en hierdoor verschijnt er een afbeelding van je baarmoeder en eierstokken op het beeldscherm. Op deze manier kan de gynaecoloog op zoek naar eventuele afwijkingen. De echo wordt ook gebruikt tijdens de zwangerschap om de baby te controleren.

Stel al je vragen

Een goede voorbereiding op het bezoek is belangrijk: misschien heb jij ook wel vragen of twijfels die je graag wil bespreken. Over de reden van je bezoek, over je klachten of over je zwangerschap.

Het is belangrijk om samen met je arts alle vragen waar jij – of je partner – mee zit, op een rijtje te zetten. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de volgende vragen te stellen:

  1. Wat zijn mijn mogelijkheden?
  2. Wat zijn de voordelen en de nadelen van die mogelijkheden?
  3. Wat betekent dat in mijn situatie?

 

Het stellen van jouw vragen helpt om tot een goede beslissing te komen tijdens je afspraak met de gynaecoloog. Deze vragen kunnen je helpen om tijdens het bezoek aan de gynaecoloog, belangrijke onderwerpen te bespreken. Samen met je arts kun je beslissen welk onderzoek of behandeling het beste bij jou past. Op de site begineengoedgesprek.nl vind je nog meer tips, als voorbereiden op een bezoek aan het ziekenhuis.

Neem iemand mee

Je hoeft niet alleen naar het consult te gaan. Vraag een vriend(in) of familielid mee naar de afspraak, als je dat fijn vindt.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen