28/11/2020

Blog: Bescheiden buik

“Je hebt een bescheiden buikje.” Die zin heb ik de afgelopen weken vaak gehoord. Zelfs zo vaak, dat ik op controle bij mijn verloskundige toch even vroeg of alles wel oké was. Groeit de baby wel goed genoeg? Is hij niet te klein?

Laat ik voorop stellen: vaak zijn de opmerkingen over je zwangere buik lief bedoeld, en komen ze uit een goed hart. Dat neemt niet weg dat de commentaren of adviezen van vrienden, familie, kennissen of onbekenden er voor kunnen zorgen dat je je soms onzeker voelt over jouw zwangere buik.

Ik ervaar het zelf ook, in mijn derde trimester. Omdat ik nog geen vergelijkingsmateriaal heb – dit is mijn eerste zwangerschap – weet ik dus niet of mijn buik ‘bescheiden’, ‘klein’, of gewoon normaal is.

Mijn verloskundige stelde me gerust: de baby groeit keurig, en ik draag mijn buik blijkbaar een beetje hoger en ‘naar binnen’ waardoor hij wat minder uitsteekt.

Grote buik = gezond?

Zegt de grootte van je buik iets over de gezondheid van je baby? Nee. Samen met onze expert Tamara schreven we eerder dit artikel, hoe de opmerkingen over de grootte van je buik je als zwangere soms onzeker kunnen maken.

Onzekerheid over de grootte van de buik komt veel voor, volgens Tamara. “De grootte van jouw buik zegt niks over de gezondheid van je kindje. Hoe de buik ‘toont’ of groeit hangt heel erg af van de anatomie van de moeder: hoe groeit de baarmoeder, hoe lang is het bovenlichaam, wat voor bouw heeft ze, en hoeveelste kindje is het.”

Jouw gewicht, jouw bouw en je aanleg bepalen dus voor een deel de grootte van je buik, naast de positie van je baby. Maak je je zorgen over de grootte van de buik? Volgens Tamara is dat helemaal niet nodig. De grootte van je buik zegt namelijk niets over de grootte van je kindje. De verloskundige kijkt meer naar de plaats van je baarmoeder, dan de grootte van je buik zelf. Tijdens de controles bekijkt en voelt de verloskundige het aantal centimeters dat de baarmoeder boven het schaambeen of schaambot uitkomt. Dat vergelijkt ze met het aantal weken dat je zwanger bent. Vervolgens berekent ze of de grootte overeenkomt met het aantal weken dat je zwanger bent, en dat zie je op een curve terug.

Jouw buik is uniek

Hierbij jouw reminder: buiken kunnen groot, klein, breed, smal, hoog of laag zijn. Alle zwangere buiken verschillen, net zoals onze lichamen verschillen. Iedere vrouw is anders. En dus is iedere zwangere buik anders.

Probeer de opmerkingen van anderen naast je neer te leggen. Jouw zwangere buik is uniek, en niet te vergelijken met die van je zusje, nicht of buurvrouw. Ga ik ook doen.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen