financiële zelfstandigheid: de waarde van geld
22/05/2023

Financiële zelfstandigheid: de waarde van geld

Bij opvoeden hoort ook financiële opvoeding. Dat vinden niet alle ouders even gemakkelijk. Daarom willen wij jou samen met de experts van ABN AMRO een handje helpen. In deze reeks nemen we je mee in de weg van financiële zelfstandigheid en bieden we je tips & tricks om zelf met jouw kinderen hiermee aan de slag te gaan. Deze week: de waarde van geld. 

Muntjes, briefjes, pasjes: de meeste kleine kinderen vinden geld razend interessant. Herkenbaar? Je kunt al vroeg starten met spelletjes met geld, bijvoorbeeld door de verschillende soorten munten bij elkaar te zoeken of te sorteren op bedrag, maat of kleur.

Vanaf een jaar of zes kunnen de meeste kinderen het verschil tussen verschillende soorten muntgeld en briefjes gaan herkennen. Los van de soorten geld is het ook belangrijk om jouw kindje te leren over de waarde van geld. Hoe kun je dit doen? 

Mee boodschappen doen

Een van de beste plekken om jouw kind te leren over de waarde van geld, is in een winkel. Het spreekt voor de meeste kinderen enorm tot de verbeelding om te ervaren dat je met een munt of dit of dat kunt kopen. Zelf met geld omgaan en iets mogen kopen bouwt vertrouwen met geld op. 

Spelletjes

ABN AMRO heeft twee leuke spelletjes om jouw kinderen meer te leren over de waarde van geld. Print dit Schattendoolhof uit om met je kindje te oefenen hoeveel iets waard is of doe thuis een speurtocht waarbij kinderen leren wat de waarde is van de spulletjes in hun eigen huis. 

Waar komt geld vandaan?

Zodra geld een wat tastbaarder begrip wordt is het ook goed om je kind uit te leggen waar dat geld vandaan komt. Dat het niet ‘zomaar’ en onbeperkt uit de portemonnee van ouders komt, maar dat je voor geld moet werken en geld kan sparen. Daarbij speelt zakgeld op den duur ook een belangrijke rol. 

Betrek kinderen bij financiële beslissingen

Van de plannen voor een weekendje weg en de vakantie tot de aanschaf van een nieuwe auto of bakfiets: door kinderen al jong te betrekken bij financiële beslissingen die van invloed zijn op het hele gezin, leren ze over de waarde van geld en de invloed van keuzes. Kiezen voor het ene kan betekenen dat iets anders nu niet kan. Je kunt je geld maar één keer uitgeven.

Vanaf een jaar of zeven zijn de meeste kinderen in staat om de waarde van geld te snappen en krijgen ze ook een beter besef van tijd. Ze begrijpen dan dat je later iets groters kunt kopen als je nu geld opzij legt. Door kinderen op jonge leeftijd zelf keuzes te laten maken over uitgaven en de impact van uitgeven of sparen te laten ervaren, zorgt ervoor dat ze op latere leeftijd beter zijn in vooruit plannen en nadenken over geld. 

Wat past bij jouw kind?

Natuurlijk zijn niet alle kinderen hetzelfde en zal het ene kind eerder belangstelling hebben voor geld dan de ander. Het is vooral goed om te beseffen dat je al best vroeg op een leuke en speelse manier je kinderen met geld kunt laten kennismaken, om daarmee een waardevolle basis voor hun financiële zelfstandigheid te leggen. 

Dit artikel is geschreven als onderdeel van een samenwerking met onze partner ABN AMRO. Als je voor het eerst of opnieuw moeder wordt, komt er veel op je af. Veranderingen in inkomsten en uitgaven, maar ook financiële vragen of zorgen kunnen daar bij komen kijken. ABN AMRO wil jou als ouder in deze fase zo goed mogelijk helpen en samen met jou zorgen voor financiële zekerheid. Nu en in de toekomst.

Meer lezen?
Wat kost een kind?

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen