wat kost een kind
11/04/2024

Wat kost een kind?

De komst van een baby betekent een grote verandering in jouw leven. Ook op financieel gebied. In dit artikel vertellen we graag wat meer over deze financiële gevolgen en de kosten die je kunt verwachten als jullie ouders worden. 

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kost één kind ongeveer 15% van het besteedbaar inkomen van een tweeoudergezin. Twee kinderen kosten gemiddeld 25% van het inkomen, drie kinderen 29% en vier kinderen 35%. 

Met het besteedbaar inkomen worden alle inkomstenbronnen bedoeld: van salaris en vakantiegeld tot kinderbijslag en andere toeslagen. Dat is dus de eerste som die jullie voor jezelf kunnen maken om een beeld te krijgen van de kosten van een kindje.

Meer lezen: Wanneer start je met de eerste rekening voor je kind?

Hogere kosten

Wat je daarnaast mee kunt nemen zijn de mogelijke financiële gevolgen van een kind krijgen. Hoe gaat jullie werksituatie eruitzien? Gaan jullie beiden een dag minder werken of een van jullie twee? Dan kan dat impact hebben op de inkomsten uit een salaris. Hoewel sommige inkomsten kunnen afnemen – de meeste ouders gaan toch minder vaak uit – nemen aan de andere kant kosten aan boodschappen of kleding toe. Naar schatting ben je zo’n 40 euro per maand kwijt aan luiers.

Je kunt ook merken dat jullie water- en energieverbuik zullen gaan toenemen. Meer wasjes, badjes, de verwarming op baby-temperatuur, noem maar op. 

Kinderopvang

Afhankelijk van jullie werksituatie kun je ook te maken krijgen met kinderopvang. Veel ouders schrikken van de hoogte van dit maandbedrag. Je moet denken aan zo’n €1000 – €1500 voor 3 dagen per week voor één kind. Gelukkig krijg je een deel van deze kosten terug in de vorm van kinderopvangtoeslag.

De hoogte van deze toeslag is onder andere afhankelijk van jullie gezamenlijke inkomen, het uurtarief en het aantal uren dat je kindje wordt opgevangen. Op de website van de Belastingdienst kun je een proefberekening maken hoeveel kinderopvangtoeslag je kunt verwachten. Een belangrijke tip: kinderopvangtoeslag moet je aanvragen binnen 3 maanden na de maand waarin je kind voor het eerst naar de opvang gaat. 

Baby uitzet

Grote kans dat je al wat kosten maakt voordat de baby er is, zoals voor het aanschaffen van allerlei benodigdheden voor jullie nieuwe gezinslid. Denk aan de babykamer, kleertjes, een autostoeltje, kinderwagen, box, luiertas, babyfoon, draagzak enzovoort. Als je kijkt naar de noodzakelijke producten ben je volgens het Nibud zo’n €700 kwijt en kan dit bedrag oplopen naar €2000, afhankelijk van welke keuzes je maakt. Koop je alles gloednieuw of kijk je wat je kunt lenen, tweedehands koopt of tijdelijk huurt? Dit zijn persoonlijke overwegingen, maar het is moeite waard om de verschillende opties die je hebt te verkennen. 

Bevalling en kraamtijd

Daarnaast heb je te maken met kosten rondom de zwangerschap, bevalling en kraamperiode. Denk aan zwangerschapskleding, een beval- of borstvoedingscursus, het kraampakket, kraamzorg en geboortekaartjes. Als je in het ziekenhuis of geboortehuis wil bevallen zonder medische noodzaak moet je een eigen bijdrage betalen. Het tarief voor een bevalling in het ziekenhuis of geboortecentrum kan per ziekenhuis of geboortecentrum verschillen. In 2024 vergoedt de zorgverzekeraar € 246.

Wat kost een kind na 4 jaar?

Fast forward naar jouw kind die inmiddels naar de basisschool gaat. Tegen die tijd is er financieel gezien weer een en ander veranderd. De kinderopvang situatie zal veranderen en de kosten daardoor ook. De luiers zijn de deur uit, maar je krijgt wel te maken met andere kosten, zoals het aanschaffen van gymkleding, schoolbenodigdheden, sport contributies en de vrijwillige ouderbijdrage. 

Starten met sparen

De meeste ouders starten vanaf (en soms al voor) de geboorte van hun kind met sparen voor de toekomst. Hoewel het nu gelukkig nog een tijdje duurt, wil je bijvoorbeeld straks jouw kind kunnen helpen om zijn of haar rijbewijs te halen of om te gaan studeren. In dit artikel vertellen we je alles over starten met sparen of beleggen voor jouw kind(eren).

Als je voor het eerst of opnieuw moeder wordt, komt er veel op je af. Veranderingen in inkomsten en uitgaven, maar ook financiële vragen of zorgen kunnen daar bij komen kijken. ABN AMRO wil jou als ouder in deze fase zo goed mogelijk helpen en samen met jou zorgen voor financiële zekerheid. Nu en in de toekomst.

Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met onze partner ABN AMRO.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen