wat kost een kind
09/05/2023

Wat kost een kind?

De komst van een baby betekent een grote verandering in jouw leven. Ook op financieel gebied. In dit artikel vertellen we graag wat meer over deze financiële gevolgen en de kosten die je kunt verwachten als jullie ouders worden. 

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kost één kind ongeveer 15% van het besteedbaar inkomen van een tweeoudergezin. Twee kinderen kosten gemiddeld 25% van het inkomen, drie kinderen 29% en vier kinderen 35%. 

Met het besteedbaar inkomen worden alle inkomstenbronnen bedoeld: van salaris en vakantiegeld tot kinderbijslag en andere toeslagen. Dat is dus de eerste som die jullie voor jezelf kunnen maken om een beeld te krijgen van de kosten van een kindje. 

Hogere kosten

Wat je daarnaast mee kunt nemen zijn de mogelijke financiële gevolgen van een kind krijgen. Hoe gaat jullie werksituatie eruitzien? Gaan jullie beiden een dag minder werken of een van jullie twee? Dan kan dat impact hebben op de inkomsten uit een salaris. Hoewel sommige inkomsten kunnen afnemen – de meeste ouders gaan toch minder vaak uit – nemen aan de andere kant kosten aan boodschappen of kleding toe. Straks ben je in ieder geval zo’n veertig euro per maand kwijt aan luiers…

Je kunt ook merken dat jullie water- en energieverbuik zullen gaan toenemen. Meer wasjes, badjes, de verwarming op baby-temperatuur, noem maar op. 

Kinderopvang

Afhankelijk van jullie werksituatie kun je ook te maken krijgen met kinderopvang. Veel ouders schrikken van de hoogte van dit maandbedrag. Je moet denken aan zo’n €1000 – €1500 voor drie dagen per week voor één kind. Gelukkig krijg je een deel van deze kosten terug in de vorm van kinderopvangtoeslag. De hoogte van deze toeslag is onder andere afhankelijk van jullie gezamenlijke inkomen, het uurtarief en het aantal uren dat je kindje wordt opgevangen. Op de website van de Belastingdienst kun je een proefberekening maken hoeveel kinderopvangtoeslag je kunt verwachten. Een belangrijke tip: kinderopvangtoeslag moet je aanvragen binnen 3 maanden na de maand waarin je kind voor het eerst naar de opvang gaat. 

Uitzet

Hierboven hebben we het vooral gehad over de kosten die komen kijken zodra jullie baby er eenmaal is. Voor die tijd ga je natuurlijk ook al kosten maken. Onder andere voor het aanschaffen van allerlei benodigdheden voor jullie nieuwe gezinslid. Denk aan de babykamer, kleertjes, een autostoeltje, kinderwagen, box, luiertas, babyfoon, draagzak enzovoort. Als je puur kijkt naar de noodzakelijke producten ben je volgens het Nibud zo’n €700 kwijt en kan dit bedrag oplopen naar €2000, afhankelijk van welke keuzes je maakt. Koop je alles gloednieuw of kijk je wat je kunt lenen, tweedehands koopt of tijdelijk huurt? Dit zijn persoonlijke overwegingen, maar het is moeite waard om de verschillende opties die je hebt te verkennen. 

Bevalling en kraamtijd

Daarnaast heb je te maken met kosten rondom de zwangerschap, bevalling en kraamperiode. Denk aan zwangerschapskleding, een beval- of borstvoedingscursus, het kraampakket, kraamzorg en geboortekaartjes. Als je in het ziekenhuis of geboortehuis wil bevallen zonder medische noodzaak moet je een eigen bijdrage betalen. Deze bedraagt in 2023 maximaal €525,85.

Wat kost een kind na 4 jaar?

Fast forward naar jouw kindje dat inmiddels naar de basisschool gaat. Tegen die tijd is er financieel gezien weer een en ander veranderd. De kinderopvang situatie zal veranderen en de kosten daardoor ook. De luiers zijn de deur uit, maar je krijgt wel te maken met andere kosten, zoals het aanschaffen van gymkleding, schoolbenodigdheden, sport contributies en de vrijwillige ouderbijdrage. 

Sparen

De meeste ouders starten vanaf (en soms al voor) de geboorte van hun kind met sparen voor de toekomst. Hoewel het nu gelukkig nog een tijdje duurt, wil je bijvoorbeeld straks jouw kind kunnen helpen om zijn of haar rijbewijs te halen of om te gaan studeren. Op de website van ABN AMRO kun je met deze tool berekenen wat je opzij moet zetten als je jouw kind straks wilt ondersteunen met bijvoorbeeld studiekosten of het huren van een eigen kamer. 

Als je voor het eerst of opnieuw moeder wordt, komt er veel op je af. Veranderingen in inkomsten en uitgaven, maar ook financiële vragen of zorgen kunnen daar bij komen kijken. ABN AMRO wil jou als ouder in deze fase zo goed mogelijk helpen en samen met jou zorgen voor financiële zekerheid. Nu en in de toekomst.

Meer lezen?
Advies voor nieuwe ouders

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief