Friese meisjesnamen
21/06/2023

Mooie Friese meisjesnamen

Auteur

Datum

Categorie

Share

Er is één Friese meisjesnaam die we bijna allemaal wel zullen kennen, maar weet je dat er nog veel meer leuke namen zijn met een Friese achtergrond? We delen in dit artikel een aantal mooie Friese meisjesnamen én hun betekenis.

Aan een aantal kenmerken lijken de meeste Friese meisjesnamen te voldoen. Deze namen zijn vaak kort en bestaan uit één tot twee lettergrepen en maximaal zes letters. Veel Friese meisjesnamen eindigen op de letter -e of een combinatie van -je. De meeste Friese meisjesnamen bevatten tenslotte de i- of -ie.

15 Friese meisjesnamen

Fenna

Eén van de meest populaire Friese meisjesnamen is Fenna. Deze naam heeft de betekenis ‘vrede’ of ‘bescherming’. Een leuke, originele variant op deze naam is Fenne.

Wietske

Afgeleid van de Friese jongensnaam Wide heeft de naam Wietske meerdere betekenissen, waaronder ‘strijd’ of ‘boom’. In de jaren vijftig was Wietske een populaire naam, maar tegenwoordig horen we hem niet veel meer.

Fraukje

Fraukje met ‘au’ wordt in Nederland niet veel gebruikt, in tegenstelling tot Froukje met ‘ou’. De naam is afgeleid van de naam Frauk, wat een afgeleide is van het woord ‘frouwa’. Dit betekent ‘voorname vrouw of meesteres’. De naam kan ook afgeleid zijn van ‘fraw’, wat vrolijk betekent.

Nine

In 2021 werden er in Nederland 107 meisjes Nine genoemd. Deze naam is waarschijnlijk afgeleid van ‘Catharina’ en betekent iets als rein of zuiver of genadig.

Silke

De naam Silke staat voor ‘zege’ of ‘overwinning’. Deze Friese naam, die zowel voor jongens als meisjes gebruikt kan worden overigens, komt steeds vaker voor in Nederland.

Benthe

Benthe is een Friese meisjesnaam met een mooie betekenis, namelijk ‘gezegende’. Deze Scandinavisch klinkende naam komt niet alleen voor in Nederland, maar ook in Noorwegen en Denemarken.

Jikke

Jikke is waarschijnlijk afgeleid van de Hebreeuwse jongensnaam Jacob, wat ‘Hij zal beschermen’ betekent. Eind jaren negentig was de naam Jikke wat populairder, maar inmiddels worden er jaarlijks slechts een handvol meisjes in Nederland zo genoemd.

Aukje

Van de naam Aukje is de herkomst opvallend genoeg onbekend. Er wordt nu vermoed dat de naam door kinderen is bedacht, omdat zij een andere naam niet konden uitspreken. Daarna is de naam ‘gewoon’ overgenomen.

Jinte

Jinte is een Friese naam die zowel door jongens als meisjes gedragen kan worden. De betekenis van Jinte lijkt iets te zijn als ‘God is genadig’.

Bente

Bente of Benthe is de vrouwelijke variant van Bent. Deze Friese jongensnaam is weer afgeleid van Ben, wat ‘beer’ betekent.

Femke

Een naam die we vaker horen: Femke. Deze Friese meisjesnaam betekent ‘vrede’ of ‘beroemde beschermer’ Ook leuk: Famke is het Friese woord voor meisje.

Eefje

Eefje kan afkomstig zijn van verschillende namen. Bijvoorbeeld Eva, wat ‘de leven gevende’ betekent. Of van Ava, met als betekenis ‘bovenaards, niet goddelijk bewezen’.

Nynke

In Nederland heten zo’n 6000 meisjes Nynke. De variant Nienke is nog populairder, 13.000 meisjes dragen deze naam. De naam is afgeleid van de Friese naam Nine en betekent ‘rein’ of ‘zuiver’.

Fardau

In Friesland is Fardau een heel populaire naam, in de rest van Nederland komt dit ook langzaam op. Fardau betekent ‘vrede’.

Doutzen

Deze klassieke Friese meisjesnaam mag voor de volledigheid niet ontbreken. De naam is afgeleid van Douwe, wat ‘duif’ betekent.

Meer lezen?
Engelse meisjesnamen die ook bij ons goed klinken
Mooie meisjes-namen met een A

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief