hulpmiddelen tijdens bevalling
16/02/2022

Handige hulpmiddelen tijdens je bevalling

Als je gaat bevallen van je kindje, heb je hier in principe weinig voor nodig. Maar er bestaan wel hulpmiddelen tijdens de bevalling die het je net een beetje makkelijker kunnen maken. Doula Sanne licht een aantal van deze tools toe.    

Bouncen op de bal

Tijdens de ontsluitingsfase is het aan te raden om lekker actief te blijven en verschillende houdingen in te zetten. Een ‘tool’ die hierbij uitstekend ondersteunt is de geboortebal (ook wel yogabal of fitnessbal genoemd). Dit is een soort grote skippybal (maar dan zonder de handvatten) die in vrijwel elk ziekenhuis of geboortehuis beschikbaar is. Door zittend rondjes op de bal te draaien, maak je ruimte in je bekken voor je kindje. De rondjes kun je zo klein of groot maken als voor jou prettig voelt. Zachtjes ‘bouncen’ op de bal kan ook. Hierdoor geeft het hoofdje van het kindje meer druk op de baarmoedermond wat zorgt voor effectievere weeën en het ontsluitingsproces bevordert. Een andere manier waarop je de bal kan inzetten is door er overheen te hangen. Op die manier geeft de bal je bovenlichaam steun en is je rug vrij zodat je geboortepartner jou ondertussen tegendruk kan geven (vaak erg fijn bij rugweeën).

De grootte van de bal is wel even een aandachtspuntje. Als je op de bal zit, is het namelijk belangrijk dat je heupen hoger zijn dan je knieën. Eventueel kun je de bal wat harder oppompen of er juist wat lucht uit laten lopen om voor de juiste grootte te zorgen. Ben je wat kleiner (1.35m tot 1.60m)? Dan is een bal van 55 cm doorsnede voor jou waarschijnlijk het meest geschikt. Heb je een gemiddelde lichaamslengte (1.61m tot 1.75m)? Dan kun je het beste voor een bal van zo’n 65 cm doorsnede gaan. En ben je wat langer dan gemiddeld (1.76m tot 1.95m)? Dan is een bal van zo’n 75 cm voor jou waarschijnlijk de beste keuze. 

Natuurlijke pijnstilling van de Tens

Tens is een afkorting van Transcutane Electro Neuro Stimulatie. De Tens is een apparaatje dat met behulp van elektroden werkt. Deze elektroden worden op vier verschillende plekken op je rug geplakt. Via deze elektroden worden elektrische pulsjes afgegeven waardoor de de zenuwbanen worden gestimuleerd. De Tens geeft een tintelend gevoel tussen de weeën door. Tijdens een wee, zorgt de ‘boost’-knop voor extra stimulatie. Dit apparaatje helpt je op twee manieren: ten eerste zorgt de Tens ervoor dat je meer endorfines aanmaakt. Endorfine is een lichaamseigen pijnstiller (net zo sterk als morfine) die ervoor zorgt dat je de pijn van de weeën een stuk beter aankan. Ten tweede blokkeert de Tens pijnprikkels naar de hersenen waardoor je minder weeënpijn voelt. Veel zorgverzekeringen vergoeden (een deel van) de kosten voor de aanschaf of huur van de Tens. Jouw zorgverzekeraar kan je vertellen of dit ook voor jou geldt. Daarnaast bieden veel doula’s het gebruik van de Tens als service of optie aan bij hun ondersteuning. Zoals je waarschijnlijk zult begrijpen, kun je de Tens niet in bad of onder de douche gebruiken.

Tegendruk zonder partner

Bij veel vrouwen zijn de weeën niet alleen voelbaar in de (onder)buik, maar ook in de onderrug. Is dit bij jou het geval, dan geeft het waarschijnlijk verlichting als je geboortepartner met zijn of haar handen druk uitoefent op je onderrug (aan weerszijden van je ruggengraat). Op momenten dat je partner dat even niet kan doen (denk aan de rit naar het ziekenhuis), dan kan je met twee tennisballen in een sok zelf die tegendruk geven.

Wat kan jouw partner doen tijdens de bevalling? Andere moeders delen hun tips

Het bed als tool

Beval je in een geboortehuis of ziekenhuis? Dan kun je het bed ook prima inzetten als ondersteunende tool. De bedden hier hebben vaak wat meer mogelijkheden dan je eigen bed, dus profiteer hiervan! Door bijvoorbeeld het hoofdeinde wat omhoog te zetten, kan je hier met je armen overheen hangen terwijl je op je knieën op het matras zit (met je gezicht naar het hoofdeinde toe). En zit je op de bal en kan je wel wat ondersteuning van je armen en/of bovenlijf gebruiken? Zet dan het volledige bed gewoon wat hoger. 

Baren op de kruk of de CUB

Van oudsher baren vrouwen verticaal. Logisch eigenlijk want door te liggen, werkt de zwaartekracht nou niet bepaald mee. In oude Egyptische hiëroglyfen zien we vrouwen bijvoorbeeld hurkend hun kind ter wereld brengen. Hurken is een hele goede manier om je bekken te openen, maar vraagt wel wat van je beenspieren. In de 17e eeuw werd daarom de baarstoel geïntroduceerd: een soort schommelstoel met een gat erin. Tegenwoordig is de baarstoel uit beeld verdwenen, maar nu is er de baarkruk. De baarkruk ziet eruit als een houten of kunststof wc-bril op (korte) pootjes. De baarkruk is een heel gangbaar hulpmiddel dat vrijwel altijd door de zorgverlener kan worden verstrekt. Het is wel slim om het van te voren aan te geven als je de baarkruk eventueel zou willen gebruiken. Een zachter alternatief voor de baarkruk is de CUB (Comfortable Upright Birth) een opblaasbare, U-vormige tool die je kan inzetten in zowel de ontsluitings- als de persfase. Deze tool is nog niet zo gangbaar en meestal dien je de CUB zelf te huren als je deze wilt gebruiken. 

Meer lezen van Sanne?

Bevallen: ultiem teamwork tussen moeder en kind
(zwaarte)Krachtig bevallen

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen