selflove How About Mom
05/09/2021

‘Het mamalijven clubke’: Belgische mama’s showen trots hun lichaam

‘Wat is dat toch met mensen die zich graag mengen met hoe je eruit ziet na een bevalling? Wat is dat toch met al die maatschappelijke verwachtingen die torenhoog zijn voor mama’s en mamalijven?’ Met die vraag, en een behoefte om iets te betekenen voor andere moeders, startte de Belgische Kaylee het project Mamalijf 2.0. Ze trommelde via Instagram negen andere moeders op om gezamenlijk uit de kleren op de foto te gaan om hun moederlijf te eren. 

Negen stralende vrouwen in de studio. Wat hebben ze gemeenschappelijk – naast hun zwarte ondergoed? Het zijn allemaal mama’s. Sommige nu nog zwanger, pas bevallen of al een paar jaar geleden moeder geworden. Hun ‘oude’ lijf is geupgrade naar een ‘lijf 2.0’, vertelt Kaylee, moeder van twee dochters en de intiatiefneemster van dit fotoproject. “Onze lichamen droegen onze kindjes. Het was 9 maanden lang hun meest warme en veilige huisje. Het rekt mee en paste zich aan. Het werkte als nooit tevoren tijdens de bevalling. Liet ons tot het uiterste gaan. Haalde oerkrachten in ons naar boven. Het staat elke dag met liefde klaar voor onze kroost, ook na onderbroken nacht numero 947. Het voedt. Het troost. Het glimlacht, huilt en voelt een liefde die we nog niet eerder kenden.”

Met de fotoserie wil de moeder van dochters Maisie en Nomi laten zien dat ieder (moeder)lijf mooi is. Ze werkt hiervoor onder andere samen met Lore, kinesiste en gespecialiseerd in het behandelen van zwangere vrouwen en mama’s na de bevalling en daarnaast moeder van Noah en Luna. Via een oproepje in haar stories vind Kaylee nog meer enthousiastelingen en zo ontstond het ‘Mamalijven-clubke’. Fotografe Anne Rutten legde de groep vrouwen en hun kinderen vast. 

Wat heeft het maken van deze foto’s met de moeders gedaan? Was het leuk, mooi, lastig, confronterend of juist empowering om zichzelf zo bloot te geven? 

Linde: “De shoot voelde heel natuurlijk aan, met name omdat we met zo’n leuke groep vrouwen zijn. Ik was wel gespannen voor het delen van de foto’s op social media, vooral voor de reacties. Maar dat bleek niet nodig te zijn want ik kreeg veel lieve en respectvolle reacties. Veel andere mama’s waren blij om de boodschap te lezen en voelden zich gesteund. Dus nu ben ik best wel trots dat ik hieraan meedoe.”

Daphne: “Met een klein hartje, een beetje onzeker, maar toch ontzettend trots dat we dat gedaan hebben. Het is fijn om positieve reacties te krijgen. De mama’s die zich erkend voelen, daar doen we het voor. Zo mooi om te zien hoe verschillend we zijn maar tegelijk zo prachtig.”

Kate: “Ik vond het in het begin best spannend, maar heb geprobeerd het ijs wat te breken met wat ‘zot’ te doen. Ik was nadien ook echt zo op mijn gemak. Ik moet zeggen dat de foto’s terugzien wel confronterend vond, mijn buik, mijn billen… Maar naarmate ik langer keek, begon ik alles wel mooier en vooral heel normaal te vinden. De positieve reacties deden ons allemaal goed en we zijn blij dat zoveel mensen en mama’s zich herkenden in ons verhaal.”

Kaylee: “De shoot voelde zowel confronterend als empowering. Ik vond het spannend om de foto’s te delen, maar het was zo zalig om al die leuke reacties te lezen en te zien dat de foto’s zo vaak gedeeld werden.”

Lore: “Ik ben tussen het groepje een beetje de uitzondering. Ik dénk ook wel dat ik de oudste van de groep ben, misschien speelt dat mee. Door de jaren heen ben ik milder geworden voor mijn lichaam. Het grager gaan zien. Zeker door mama te worden. Dus ik vind de hele actie enkel en alleen maar fantastisch! Dat mijn lichaam niet alleen mezelf dient, en mijn lieve kindjes, maar dat het ook een boodschap kan helpen de wereld insturen, is gewoon super. De foto’s zijn bovendien grandioos mooi. Dus ik voel niks dan trots als ik ze de wereld in zwier.”

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen