raak elkaar niet kwijt
01/06/2022

Het ouderschap is uitdagend: zes waardevolle adviezen voor jou

It takes village to raise a child, maar soms heb je als ouder al even voldoende aan iemand die tegen je zegt dat je het goed doet. Want laten we wel wezen: het ouderschap is vaak genoeg zwaar of uitdagend. Dit gevoel erkennen én weten dat je niet de enige bent, kan heel helpend zijn.

Wat maakt het ouderschap zo uitdagend? Het besef dat jij de basis vormt voor de ontwikkeling van jouw kindje is een hele grote verantwoordelijkheid. De dingen die jij doet of laat, de keuzes die jij of jullie maken, alles is van invloed op jullie kindje. Die verantwoordelijkheid start eigenlijk al op het moment dat jullie besluiten om te gaan proberen zwanger te raken. Vanaf dan gaan de eerste duizend dagen in, een begrip waar je misschien wel eens van hebt gehoord. In deze animatie wordt het nog eens helder uitgelegd:

De eerste duizend dagen

Die eerste duizend dagen zijn dus cruciaal. Wat er in deze periode wordt meegeven door jullie als ouders heeft een groot effect op de fysieke, mentale en sociale gezondheid van jouw kind voor de rest van zijn of haar leven. “Vanaf de preconceptie tot ongeveer de tweede verjaardag ontwikkelen de organen, hersenen, het zenuwstelsel en immuunsysteem van het kind zich razendsnel. Op geen enkel ander moment in het leven worden er meer biologische mijlpalen behaald”, zegt professor Tessa Roseboom hierover. “In die periode wordt het fundament voor de rest van het leven gelegd.” 

Met die kennis is het helemaal niet gek dat deze grote verantwoordelijkheid soms zwaar op je schouders drukt. We vroegen aan onze experts om jou als nieuwe of aanstaande ouder advies te geven om jou in deze bijzondere én intensieve fase in je leven te ondersteunen. 

Adviezen voor jou

‘Sta stil bij wat jij nodig hebt en vraag hierom bij je partner of anderen. Je hoeft jezelf niet weg te cijferen. Maak ruimte en tijd voor jezelf zodat je voldoende draagkracht hebt om de stress die gepaard kan gaan met een zwangerschap of met het ouderschap te dragen.’  – Dorien Yassa, GZ-psycholoog:

‘Hulp vragen: veel ouders vinden dat lastig. Moeders en vaders vergroten hun stress niveau’s juist door het allemaal zelf te (willen) doen – en dan te beseffen dat dat onmogelijk is. Om hulp vragen vereist oefening, maar als je eenmaal die eerste stap hebt gezet, zul je merken dat veel mensen in je omgeving graag helpen. En dat anderen om je heen hetzelfde gaan doen.’ – Marjolein Brandenburg, kinderpyscholoog en gedragstherapeut:

‘Voel je je tijdens of na je zwangerschap regelmatig ongelukkig? Deel deze gevoelens dan met iemand. Dat kan met een partner, vriendin of familielid, maar zeker ook met de huisarts of jouw verloskundige. Blijf niet rondlopen met deze gevoelens, het is niet nodig om je hiervoor te schamen.’ – Nina Molenaar, onderzoeker

‘Check iedere dag even kort bij jezelf in. Ga na wat je voelt en ervaart en schrijf dat op. Neem al je gevoelens serieus en sta erbij stil. Wat vond je prettig vandaag en wat kon beter? Het accepteren van hoe je je voelt is heel belangrijk, want wanneer je jezelf bepaalde dingen kwalijk gaat nemen, maak je jezelf onnodig onzeker.’ – Rianne Roes, relatietherapeut

‘Bepaalde zaken loslaten wordt makkelijker als je minder hoge eisen aan jezelf stelt én jezelf complimenten blijft geven. We hebben namelijk de neiging om vooral te kijken naar wat we niet hebben gedaan. Het kan daarom helpen om aan het einde van de dag te kijken naar wat je wel hebt gedaan. Geef jezelf hardop een compliment zodat je de dag positief afsluit.’ – Marjolein Brandenburg, kinderpsycholoog en gedragstherapeut.

‘Huil, dans, schreeuw, praat, klaag, vraag en lach. Gewoon omdat het mag. Je wilt echt alles geven, maar je hoeft het niet alleen te doen. Vergeet niet: dat jij er bent heeft een groot effect op een mensenleven.’ – uit de campagne Ode aan Ouders. 

De initiatiefnemers van deze campagne, de Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF), zien het belang van een gezonde start en steun voor ouders en verzorgers in de eerste duizend dagen. SGF wil dat er meer aandacht en waardering komt voor ouderschap tijdens die belangrijke fase. Daarom ontwikkelde zij samen met de Bernard van Leer Foundation en Noaber Foundation deze campagne video Ode aan Ouders om alle aanstaande en (nieuwe) ouders een hart onder de riem te steken. Kijk je met ons mee?

Meer lezen?
Het belang van de eerste 1000 dagen
Aan welke hulp heeft een nieuwe mama de meeste behoefte?

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen