Eerste 1000 dagen
13/12/2021

Het belang van de eerste 1000 dagen

De eerste 1000 dagen in het leven van jouw kindje – gerekend vanaf het moment van de bevruchting – zijn bepalend voor de rest van zijn of haar leven. Dat is een behoorlijke verantwoordelijkheid die jullie als nieuwe ouders op je krijgen. Geen wonder dat dat soms wat overweldigend kan voelen. 

Wist jij dat als je met de snelheid waarmee je in de eerste 1000 dagen groeit door zou groeien, je een miljoen kilo zou wegen nog voordat je naar de basisschool gaat? Ga maar eens na. In de buik worden alle organen aangelegd, worden de hersenen gevormd en start de ontwikkeling van het immuunsysteem en spijsvertering systeem. In de eerste twee jaar na de geboorte wordt jouw kindje vier keer zwaarder en groeit ‘ie met 50% in de lengte. De hersenen van een baby groeien daarnaast met 1 gram per dag, da’s dus meer dan 365 gram per jaar. Ook de organen groeien mee en de hersenen, het immuunsysteem en spijsverteringssysteem ontwikkelen zich verder. 

Het begint al voor je zwangerschap…

Als je je beseft wat er in die eerste duizend dagen allemaal gebeurt, dan snap je ook waarom deze periode zoveel invloed heeft op de ontwikkeling van jouw kind. Het is goed om te beseffen dat deze 1000 dagen van start gaan op het moment dat je besluit zwanger te willen worden. Zeker als je hier bewust voor kiest, kun je vanaf de start gezonde keuzes maken. Bijvoorbeeld stoppen met roken en alcohol drinken om ervoor te zorgen dat jouw eicellen en zijn zaadcellen zo gezond en fit mogelijk zijn. Die twee vormen straks immers de basis van jullie baby. 

In negen maanden tijd groeien die ei- en zaadcel uit tot een complete baby met alles erop en eraan. Met de organen die in deze maanden worden ontwikkeld, zal hij het de rest van zijn leven moeten doen. Als die organen goed gebouwd kunnen worden, mede dankzij de gezonde keuzes die jij maakt – is de kans op een lang en gezond leven veel groter. Goed voor jezelf blijven zorgen dus, niet roken of drinken, gezond eten en voldoende bewegen. Als je merkt dat je stress of spanning ervaart, dan is het ook goed om hier iets mee te doen. Vraag bijvoorbeeld om hulp bij familie of vrienden, of aan je huisarts of verloskundige. Die hulp vragen is volkomen normaal en alleen maar heel er goed voor jou én je kleintje.

Van veilig in de buik naar veilig in jouw armen

Na negen maanden – iets eerder, of iets later – wordt jouw kindje geboren. Van de veiligheid in jouw buik, naar de veiligheid in jouw of jullie armen. Vanaf nu heb jij of hebben jullie de prachtige, maar ook grote verantwoordelijkheid van het ouderschap. Je bent als ouders in charge om dat mini-mensje de beste basis te geven. Dat betekent vooral heel veel liefde en aandacht. Een rustige, veilige omgeving creëren waarin hij of zij kan opgroeien en ontwikkelen. De veilige hechting tussen (beide) ouder(s) en baby is belangrijk, omdat het de basis vormt voor de sociale en emotionele ontwikkeling van je kind.

Als je deze dingen leest, is het niet zo gek dat 91% van de ouders aangeeft het ouderschap een zware taak te vinden. Het kan ook overweldigend voelen dat alle keuzes die jullie maken invloed hebben of kunnen hebben op de verdere ontwikkeling van jullie kind. Neuh, wij voelen geen druk…

Liefde en aandacht kosten niets

Het belangrijkste om te beseffen is dat liefde en aandacht gratis en in principe onbeperkt beschikbaar zijn. Focus je tijdens je zwangerschap op jezelf en het groeiende mensje in jouw buik. Wees vooral lief voor jezelf en elkaar. Besef dat als je voor je gevoel even niets aan het doen bent, er juist keihard wordt gewerkt in jou om je kindje een zo gezond mogelijke start te geven. Denk voor en tijdens de zwangerschap samen na over het ouderschap

Het draait niet om de perfecte kinderwagen, de meest stijlvolle kinderkamer of de mooiste kleertjes. Als jullie kindje er eenmaal is, neem dan alle rust en tijd om elkaar te leren kennen. Om rustig zelf te herstellen en om samen je draai te vinden. Zorg goed voor jezelf en voor elkaar en probeer zo rust en harmonie in huis te bewaren. Durf om hulp te vragen als het even teveel is, al is het maar zodat je weer even een nachtje door kunt slapen of even in je eentje een wandelingetje kan maken. Het gaat er niet om dat jouw kindje iedere dag een volledig vers bereide maaltijd eet of nooit eens naar een scherm kijkt. Soms zul je keuzes maken waar je niet 100% achter staat, maar die op dat moment als goed of nodig voelen. Jullie zullen niet alles ‘volgens de boekjes’ doen en samen een eigen weg gaan vinden in het ouderschap. Als je handelt vanuit liefde en met de beste intenties voor jouw baby en kindje, dan komt het altijd goed.

In deze animatie zie je nog eens terug hoe die eerste 1000 dagen werken en waarom ze zo belangrijk zijn. De animatie werd ontwikkeld door de Gezondheidsfondsen (SGF) en hoort bij hun campagne Ode aan de Ouders.

Meer lezen?

‘Waarom het oké is om het ouderschap soms zwaar te vinden (spoiler alert: je bent niet de enige)’

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief