20/11/2019

Hoe werken positieve affirmaties?

Vertrouwen in jezelf. Vertrouwen in je lichaam. Vertrouwen in de naderende bevalling. Positieve affirmaties kunnen een handig hulpmiddel zijn om dat vertrouwen te verstevigen. Zelfs al voel je je on top of the world, dan nog kunnen positieve affirmaties helpen om dat gevoel te bevestigen en verstevigen. Het idee achter positieve affirmaties of gedachten is dat ze onbewust door je brein worden opgenomen, zodat je hersenen daarin gaan geloven en ernaar gaan handelen. Wat die affirmaties zijn, dat is voor iedereen verschillend.

Een affirmatie is eigenlijk gewoon een gedachte. Hoe vaker we een bepaalde gedachten hebben, hoe meer we daarin gaan geloven. Hoewel we het vaak niet doorhebben, zijn de gedachten die in je hoofd opkomen negatief van aard. ‘Ik ga vast schreeuwen als ik pijn krijg’, ‘wat als natuurlijk bevallen niet lukt’ of ‘Ik weet niet of mijn lichaam het wel aankan’. Zulke gedachten zorgen voor beelden in jouw hoofd en daardoor spanning en stress in je lichaam.

Door die negatieve gedachten bewust te vervangen door een positieve gedachte of spreuk, help je jezelf een handje. Het mooie van positieve affirmaties is dat ze niet ‘wishful thinking’ zijn, dus simpelweg hopen op iets wat misschien toch niet gebeurt. Positieve affirmaties zijn motiverende gedachten die je kracht kunnen geven en echt kunnen bijdragen aan een positieve(re) ervaring.

Heel simpel, erg effectief

Marieke las over positieve affirmaties tijdens haar zwangerschap en hoorde erover tijdens de zwangerschapscursus die ze volgde. “Ik had twee zinnen die me hielpen tijdens de bevalling. ‘Kom maar, je bent welkom’ en ‘Ik kan dit’. Heel simpel, erg effectief. Het hielp mij ook echt wel om te focussen op de positiviteit in plaats van mee te gaan in de pijn en te richten op het einddoel, de bevalling. Hoewel de pijn er zeker niet van weggaat, leidt het wel goed af.”

Lois, pas bevallen van haar dochtertje, vertelt: “Tijdens mijn zwangerschap haalde ik steun uit positieve affirmaties. Ik kocht een mooi setje kaartje met daarop inspirerende en motiverende boodschappen. Als je mij vijf jaar geleden die kaarten had laten zien, dan had ik je hard uitgelachen. Ik ben zo’n nuchtere Rotterdamse, zoiets paste totaal niet bij mij. Interessant hoe die dingen kunnen veranderen… Nu kan ik er wel iets mee, ik wil die mooie teksten graag lezen, juist omdat woorden zoveel voor me betekenen. Ik hing de teksten op in de woonkamer, zodat ik ze kon zien tijdens de bevalling.”

Anna hield zich tijdens de geboorte van haar zoontje vast aan gedachten. als ‘We doen dit samen’, ‘Ik help jou, jij helpt mij’, ‘We’re in this together’. “Ik haalde er heel veel kracht uit om te bedenken dat mijn baby en ik samenwerkten om hem geboren te laten worden. Ik werd er ook gewoon heel gelukkig van, die gedachte, en dat is natuurlijk ook een positieve emotie om te voelen tijdens je bevalling.”

Zelf een affirmatie kiezen?

Kies het liefst een positieve gedachte in de tegenwoordige tijd. Neem even de tijd om affirmaties te formuleren die bij jou passen. Je kunt veel mooie spreuken en positieve affirmaties op internet vinden.

Schrijf op waar jij je goed bij voelt, of maak zelf een mooi kaartje. Hang deze positieve affirmatie op in huis: op de koelkast, badkamer spiegel of in de gang waar je hem dagelijks ziet. Zo word je er dagelijks aan herinnert hoe sterk, krachtig en mooi je bent.

Je kunt ook een opname maken terwijl je jouw positieve affirmatie uitspreekt. Luister die opname terug als je angstig bent of ongerust, of wilt ontspannen. Je kunt positieve affirmaties ook al gebruiken voordat je gaat bevallen.

Wat andere zwangeren hielp

We vroegen aan onze lezers wat hun positieve affirmaties waren die hielpen tijdens de bevalling. Mooie voorbeelden zijn:

  • Stephanie: “Mijn man bleef zeggen: ‘deze komt niet meer terug’! Dat hielp me enorm”
  • Amber: “Na de bevalling van de eerste zei mijn verloskundige dat ik was gemaakt om te baren. Die zin heeft me onwijs geholpen met de bevalling van de tweede. Dat voelde heel positief en gaf een boost zelfvertrouwen.”
  • Liza: “Ik vond het vooral heel fijn dat de verloskundige tegen me zei: Kom op Liza, we willen Teun zien. Na 9 maanden was dat ook het énige wat ik wilde, mijn kleine baby ontmoeten.”
  • Brigitte: “‘Door blijven ademen’ was mijn mantra haha”

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief