hooikoorts pollen zwanger
26/05/2023

Hooikoorts en zwanger, hoe pak je dat aan?

Auteur

Datum

Categorie

Share

Niezend en met een rode neus het voorjaar door, dat kan erg vervelend zijn. Zeker als je ook zwanger bent op dat moment. Toch zijn er genoeg middelen die je kunt gebruiken bij een zwangerschap tegen hooikoorts. Kies bij voorkeur voor neussprays of oogdruppels. Dat laat Moeders van Morgen weten, onderdeel van Bijwerkingencentrum Lareb.

Bij milde klachten kun je oogdruppels en neussprays met anti-allergiemiddelen of met een ontstekingsremmer gebruiken. Tijdens de zwangerschap is het aan te raden alleen middelen te gebruiken die lokaal werken, omdat ze nauwelijks in het bloed terechtkomen. Als neusspray of oogdruppels onvoldoende werken, kun je allergietabletten gebruiken.   

De beste anti-allergiemiddelen bij een zwangerschap

Bij de drogist of apotheek vind je genoeg lokaal werkende middelen tegen allergie in de schappen. Bijvoorbeeld azelastine of levocabastine neusspray, of oogdruppels met lecovabastine, azelastine, olopatadine of ketotifen.

Er zijn geen aanwijzingen op nadelige effecten bij gebruik van een neusspray of oogdruppels tijdens de zwangerschap.

Let op: niet alle allergie tabletten zijn geschikt bij zwangerschap

Al neusspray en oogdruppels niet voldoende helpen bij een allergische reactie, kan het slikken van een tablet soms een uitkomst bieden. Loratadine (merknamen Allerfre en Claritine) en cetirizine (merknamen Prevalin allerstop en Zyrtec) zijn eerste keus als je zwanger bent.

Sommige andere allergie tabletten kun je beter niet innemen, omdat ze versuffende bijwerkingen kunnen hebben. Het gaat dan om clemastine, promethazine en hydroxyzine. Vooral in het derde trimester van de zwangerschap worden deze middelen afgeraden. Slaperigheid en hoofdpijn zijn bekende bijwerkingen bij gebruik van deze tabletten. Ook een droge mond en vermoeidheid komen veel voor. Ook kunnen ze, als je ze vlak voor de bevalling gebruikt, sufheid bij de pasgeboren baby veroorzaken en zelfs de ademhaling onderdrukken. Bij gebruik van de nieuwere middelen loratadine en cetirizine is de kans op bijwerkingen klein.

Hoe werken de middelen tegen allergie?

Bovengenoemde anti-allergiemiddelen onderdrukken allergische reacties in het lichaam. Ze remmen de stof histamine, dat vrijkomt bij een allergische reactie. Zo’n reactie ontstaat zodra een persoon met een allergeen in aanraking komt. Histamine zorgt ook voor de jeuk en het bultje na een insectensteek. Als de stof echter in de bloedbaan terechtkomt, kan het voor lichte ademhalingsmoeilijkheden zorgen, de bloeddruk laten dalen en in zeer ernstige gevallen zelfs diepe shock of overlijden veroorzaken. Middelen tegen allergie voorkomen dit doordat ze binden aan de receptor waar ook histamine aan bindt.

Hooikoorts medicijnen tijdens de borstvoeding

Anti-allergiemiddelen kunnen via het bloed van de moeder in heel kleine hoeveelheden in de moedermelk komen als de vrouw tabletten gebruikt. De belangrijkste bijwerking die dan kan optreden bij de baby is slaperigheid.

Geef jij borstvoeding? Zorg er dan voor dat je een middel zonder deze nadelige bijwerking gebruikt. Bij gebruik van cetirizine of loratadine is de kans op slaperigheid minimaal.

Andere neussprays: ontstekingsremmers

Andere bekende anti-allergie middelen zijn ontstekingsremmers. Het gaat dan om beclometason-, budesonide- Fluticason-neusspray. Deze werken op een andere manier. Deze neussprays bevatten corticosteroïden, die ook van nature in het lichaam door de bijnierschors wordt aangemaakt. Deze middelen remmen ontstekingen en beschermen de luchtwegen. Deze neussprays hebben de voorkeur boven de allergie-tabletten bij gebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding.

Moeders van Morgen

Moeders van Morgen, onderdeel van Bijwerkingencentrum Lareb, onderzoekt met vragenlijsten de veiligheid van geneesmiddelen voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Iedere zwangere vrouw kan meedoen aan het onderzoek, of je nu medicatie gebruikt of niet. Wil jij ook jouw steentje bijdragen? Doe dan mee met Moeders van Morgen. Je ontvangt maximaal zes vragenlijsten die je invult tijdens de zwangerschap en tot 1 jaar na de geboorte. Met jouw ervaring en die van vele andere vrouwen helpen we samen de moeders van morgen. Meld je aan via www.moedersvanmorgen.nl.

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief