Ingetrokken tepels
29/12/2021

Borstvoeding geven met ingetrokken tepels

Tepels kunnen variëren van lang, breed, smal, kort en soms vlak of ingetrokken. Deze laatste vorm van tepel verdient extra aandacht tijdens het aanleggen van de baby aan de borst. Ingetrokken tepels hebben namelijke kortere melkkanalen, waardoor ze bij stimulatie nog meer naar binnen kunnen trekken in plaats van naar buiten.

In dit artikel vertellen we wat je het beste kunt doen als je ingetrokken tepels hebt en borstvoeding geeft.

Ingetrokken tepels

De tepel en tepelhof (ook aerola genoemd) zijn onderdeel van de borst. De kleur van je tepelhof kan variëren van lichtroze tot donkerbruin. Ook de maat van de tepel en tepelhof kan per vrouw heel verschillend zijn.

Op de tepelhof zitten talgkliertjes die meestal zichtbaar zijn als kleine ronde bultjes (de klieren van Montgomery). De tepel bestaat uit bindweefsel, spieren en zenuwen. Net zoals je borsten in grootte kunnen verschillen, kan ook de gevoeligheid per tepel verschillen.

Advies

Vaak komen ingetrokken tepels na verloop van tijd wat meer naar buiten als je borstvoeding geeft. Kolven kan bij ingetrokken tepels helpen om de tepel wat op te rekken. Afhankelijk van de situatie en van jouw tepel(s), kan met de hand of elektrisch kolven vóórdat je je kindje aan de borst legt uitkomst bieden. Zo is je tepel al wat voorgevormd.

Ook een tepelhoedje kan (tijdelijk) helpen. Een tepelhoedje is een dun siliconen hulpmiddel dat over de tepel en het tepelhof wordt gelegd tijdens het voeden. Op die manier kan de baby makkelijker aanhappen en de tepel vasthouden, vooral in geval van vlakke of ingetrokken tepels. Het kan je kindje een richtpunt geven om aan te happen. En zo kan je kindje leren drinken.

Vraag jouw kraamverzorgende of het personeel in het ziekenhuis om hulp bij het plaatsen van een tepelhoedje: het is belangrijk om goed advies te krijgen. Ook is het belangrijk om een tepelhoedje niet te lang te gebruiken. Lactatiekundige Céline Moly voegt daaraan toe: “Gebruik liever geen tepelhoedje direct na de bevalling. Zorg dat je veel huid-op-huid contact hebt met je kindje. Kan je kindje niet zelf aanhappen en/of drinken, kolf dan eerst met de hand om het colostrum of de eerste borstvoeding op te vangen, en deze aan je kindje te geven.”

Wanneer trek je aan de bel?

Maak je je zorgen over jouw vlakke of ingetrokken tepels? Neem al tijdens de zwangerschap contact op met een lactatiekundige voor advies en begeleiding op maat. Een goede voorbereiding kan je hopelijk stress besparen na de geboorte van je kindje.

Meer lezen?
Spruw bij borstvoeding: hoe herken je het en wat kun je ertegen doen?
Borstontsteking tijdens de borstvoeding: dit is de oorzaak en dit kun je ertegen doen
Hoe herken, behandel én voorkom je een verstopt melkkanaal?

Ben je benieuwd hoe je je melkproductie op gang krijgt? Hoe je start met kolven? Of wat de voordelen zijn voor jou en je baby? In onze ultieme borstvoedingcursus, gegeven door Céline Moly, leer je alles over de over de eerste uren, dagen, weken en maanden van jouw borstvoedingsavontuur.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen