hoe lang borstvoeding
14/12/2022

Spruw bij baby: hoe herken je het en wat kun je ertegen doen?

Wist je dat spruw een van de meestvoorkomende kwaaltjes bij baby’s is? Het is een schimmelinfectie die zowel voor baby als voor jou als moeder heel pijnlijk kan zijn. In dit artikel vertelt lactatiedeskundige Céline Moly alles over spruw tijdens borstvoeding: van hoe je het herkent tot wat je ertegen kunt doen?

Ook vertelt ze wanneer je aan de bel moet trekken.

Wat is spruw?

Spruw is een schimmelinfectie. Je herkent het als moeder doordat je tepels veranderen. De tepel en tepelhof die er normaal mat en bruin uitzien, worden roze tot rood van kleur. Ze krijgen vaak een glanzende gloed, kunnen heftig gaan jeuken en zien er onrustig uit. Je kunt spruw bij de baby herkennen door witte spikkeltjes op de tong, op het mondvlies en op de binnenkant van de wangen.

Spruw bij borstvoeding kan erg pijnlijk zijn, zowel voor de baby als voor jou als moeder. De schimmelinfectie veroorzaakt heftige pijnscheuten in de borst, ook tussen de voedingen door, met stralingen tot aan de schouder of rug toe.

Wat is de oorzaak van spruw bij je baby?

Spruw is een schimmelinfectie die zich bij moeder en kind uit kan breiden en is meestal het gevolg van een verminderde weerstand. Spruw is ongevaarlijk maar kan wel heel pijnlijk zijn.

Moeder en baby kunnen elkaar (blijven) besmetten. Door de ongemakken die spruw veroorzaakt, kan de borstvoeding belemmerd worden. Goed om te weten: door spruw wordt de melk niet besmet, waardoor jij door kan blijven gaan met borstvoeding.

Let op: als je gevoelig bent voor vaginale schimmelinfectie (ook wel candida genoemd) is de kans zeer aanwezig dat spruw zich na de geboorte gaat ontwikkelen. Bespreek dit al tijdens de zwangerschap met je verloskundige.

Hoe behandel je spruw bij jou of je baby?

Spruw is vervelend mar niet erg. Het gaat vaak vanzelf weer over. Als jouw baby geen last heeft van de spruw, hoef je de spruw niet te behandelen.

Huilt je baby veel bij het voeden? Of laat je baby de tepel of speen steeds los? Dan moet je de spruw wel behandelen. Ga dan naar de huisarts. Soms kan een lichte vorm van spruw vanzelf overgaan, maar meestal moet het behandeld worden. Schakel een lactatiekundige in die de aandoening wel of niet zal bevestigen en neem indien nodig contact op met je huisarts voor passende medicatie.

Geef je borstvoeding? Dan is het van belang om moeder en kind te behandelen om te voorkomen dat jij en je kindje elkaar blijven besmetten. Lactatiekundige Céline zegt daarover: “Spruw is een schimmelinfectie en schimmels houden van warmte en suikers. Er zijn natuurlijke methodes om spruw tegen te gaan: denk aan het tijdelijk vermijden van tarweproducten, geraffineerde suikers en honing. Je kunt juist wel citrusvruchten zoals citroen of grapefruit eten. De zuurgraden van deze vruchten vormen een natuurlijke bescherming tegen de schimmel.”

Wanneer trek je aan de bel?

Tijdens de kraamweek kunnen de verloskundige of de kraamverzorgster meekijken of er sprake is van spruw bij borstvoeding. Ook kun je een lactatiekundige advies vragen, of contact opnemen met de huisarts: zij kunnen je adviseren.

Blijf alert tijdens de voedingen en geef aan als pijn en ongemak plotseling optreden. Hoe sneller je bent in het behandelen van een schimmelinfectie, hoe beter. Lees op Thuisarts.nl alle adviezen bij borstvoeding, kolven en gezondheid van je baby in de gaten houden.

Meer lezen?
Borstontsteking tijdens de borstvoeding: dit is de oorzaak en dit kun je ertegen doen
Loopt je borstvoeding terug? Dit kunnen de oorzaken zijn en zó verhoog je je melkproductie
Geef je borstvoeding? Zo weet je of je baby voldoende drinkt

Ben je benieuwd hoe je je melkproductie op gang krijgt? Hoe je start met kolven? Of wat de voordelen zijn voor jou en je baby? In onze ultieme borstvoedingcursus, gegeven door Céline Moly, leer je alles over de over de eerste uren, dagen, weken en maanden van jouw borstvoedingsavontuur.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen