borstontsteking bij borstvoeding geven
16/09/2024

Borstontsteking tijdens de borstvoeding: dit is de oorzaak en dit kun je ertegen doen

Een veelvoorkomende aandoening bij het geven van borstvoeding is een borstontsteking. Dat kan behoorlijk pijnlijk zijn en dus vroegen we lactatiekundige Céline Moly wat de oorzaak is van een borstontsteking, hoe je het herkent en misschien nog wel belangrijker: wat je ertegen kunt doen.

Een borstontsteking, ook wel mastitis, komt regelmatig voor, tijdens of na de kraamweek, zegt lactatiekundige Céline. ‘Het kan heftige klachten met zich meebrengen. Daarom is het belangrijk om er alert op te zijn en ervoor zorgen dat je snel de oorzaak van de ontsteking achterhaalt.’

Deze online borstvoedingscursus helpt je met succes borstvoeding geven

Symptomen van borstontsteking

Wees alert op de eerste signalen zoals een stijging van je lichaamstemperatuur, een rode of pijnlijke plek op de borst die gepaard kan gaan met andere griepverschijnselen zoals spierpijn of rillingen. Neem het liefst contact op met een lactatiekundige voor advies en begeleiding. Als je er op tijd bij bent, kan een beginnende borstontsteking zonder medicatie worden verholpen.

Oorzaken van borstonsteking

Een borstontsteking kan verschillende oorzaken hebben:

  • een ontsteking van buitenaf die via de tepels het klierweefsel bereikt
  • blootstelling aan tocht
  • een verstopt melkkanaal of verstopte melkklier

Een verstopping kan bijvoorbeeld ontstaan door het dragen van te strakke kleding/bh of als de borsten onvoldoende gedraineerd worden. Ook oververmoeidheid en stress kunnen een grote rol spelen bij het ontstaan van een borstontsteking.

Direct een lactatiekundige bij de hand: met onze online borstvoedingscursus

Advies bij borstontsteking

Geef je borstvoeding en voel jij je ineens moe of grieperig, heb je een rode pijnlijke plek op de borst of voelt het anders dan wat jij gewend bent, schakel een lactatiekundige in om de situatie te bespreken. Zij zal advies geven over de eerste mogelijke handelingen bij vermoeden van een borstontsteking. Mocht het nodig zijn, kun je aanvullend advies van de huisarts krijgen voor medicatie.

Een gesprek met een lactatiekundige kan verhelderend zijn over de oorzaak van de ontsteking. Door haar expertise en kennis kan zij je vertellen welke stappen je kunt zetten om de borstontsteking te verhelpen.

verstopt melkkanaal borstvoeding

Wees bewust van het feit dat jij jezelf niet met een andere kan vergelijken en dat je lichaam, en je borsten dus ook, op hun eigen manier functioneren. Het is daarom belangrijk om jouw eigen situatie goed in te schatten om het beste genezingsproces in te kunnen zetten.

Kun je blijven borstvoeden met een borstontsteking?

Zeker, het is juist belangrijk om op de meest natuurlijke manier de borsten te blijven stimuleren en dus de baby aan te leggen en naar behoefte te laten drinken. De borsten hoeven niet leeggedronken en zeker niet gekolfd te worden. Dat kan de situatie verergeren.

Het kan zijn dat de aangetaste borst tijdelijk minder melk gaat aanmaken. Dat is een natuurlijke reactie van het lichaam. Wees gerust, de andere borst is in staat om het over te nemen totdat de situatie weer normaal wordt. Ook de smaak van de moedermelk kan door een borstontsteking even anders zijn.

Kun je een borstontsteking voorkomen?

Het is van groot belang om je borsten gedurende de hele lactatieperiode goed in de gaten te blijven houden. Wees vanaf de eerste dag van de kraamweek bewust van de gezondheid van je borsten: check voor en na een voeding hoe je borsten voelen.

Als het voor jou vanzelfsprekend wordt om een routinecheck te doen, zal je sneller alert zijn wanneer iets niet goed gaat of anders aanvoelt. Controleer je borsten dus na elke voeding op soepelheid. Pas gerust zachte massage toe om alle melkklieren op een zachte manier te controleren en masseren.

Je borst – de omgeving waar de borsten zich bevinden – is het warmste gedeelte van je lichaam. Het biedt warmte en geborgenheid aan je kindje en zorgt ervoor dat de bloed en melkstroming altijd actief zijn. Wees daarom voorzichtig met temperatuurschommelingen. Bescherm je borsten als je naar buiten gaat of als je op de tocht staat.

Nieuwe inzichten over borstontsteking

In 2022 zijn door de ABM (Academy of Breastfeeding Medicine) nieuwe richtlijnen bij borstontsteking opgenomen in een protocol. Mastitis wordt nu gezien als een spectrum: er kan sprake zijn van een lichte ontsteking (inflammatie) zonder infectie, tot ernstigere vormen van borstontsteking waarbij er een infectie kan zijn.

Daarom is er nu meer aandacht voor de vroege herkenning van milde vormen van borstontsteking, om erger te voorkomen. In eerdere richtlijnen lag de nadruk op bacteriële infecties, en werd antibiotica vaak standaard voorgeschreven. Maar er hoeft niet altijd sprake te zijn van een bacteriële infectie bij mastitis.

borstontsteking bij borstvoeding geven

Heb je pijn of klachten, maak het bespreekbaar en laat je goed adviseren door een lactatiekundige of andere deskundige.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen