Borstontsteking tijdens de borstvoeding: dit kun je ertegen doen
07/12/2021

Borstontsteking tijdens de borstvoeding: dit is de oorzaak en dit kun je ertegen doen

Het kan goed zijn dat je tijdens het geven van borstvoeding een borstontsteking oploopt. Dat kan behoorlijk pijnlijk zijn en dus vroegen we lactatiedeskundige Céline Moly wat de oorzaak is van een borstontsteking, hoe je het herkent en misschien nog wel belangrijker: wat je ertegen kunt doen.

Een borstontsteking komt vaak voor, meestal na de kraamweek en is niet ernstig, maar wel vervelend.

Borstontsteking: de oorzaken en symptomen

Een borstontsteking komt meestal door een verstopte melkklier of verstopt melkkanaal. De verstopping kan bijvoorbeeld ontstaan doordat de baby de borst niet goed leegdrinkt, door pijnlijke tepels en daardoor stress tijdens de voeding of door voedingen over te slaan zonder te kolven. Maar een borstontsteking kan ook door een indringende infectie via de tepels ontstaan of door blootstelling aan tocht. Ook oververmoeidheid en stress een grote rol spelen bij het ontstaan van een borstontsteking.

Wees alert op de eerste signalen zoals een stijging van je lichaamstemperatuur, een rode pijnlijke plek op de borst die gepaard gaat met andere griepverschijnselen (zoals spierpijn, rillingen). Neem contact op met een lactatiekundige voor advies en begeleiding. Als je er op tijd bij bent, kan een beginnende borstontsteking zonder medicatie worden verholpen.

Dit kun je ertegen doen

Heb je symptomen van een beginnende borstontsteking? Onderneem dan meteen actie en pas de volgende dingen toe om de borstontsteking te verminderen:

  • Zorg dat je borst volledig leeg wordt gedronken of gekolfd.
  • Houd de melkstroom op gang. Ga vooral door met voeden en/of met kolven om de productie op peil te houden. Weet dat een borstontsteking de kwaliteit van jouw melk niet aantast.
  • Neem zonodig paracetamol.
  • Zorg voor absolute rust. Probeer te slapen, je lichaam ontlasten en een goede doorstroming van de melk zijn van groot belang. Een (beginnende) borstontsteking vraagt heel veel energie. Doe heel rustig aan.

Blijven de symptomen aanhouden, neem dan contact op met je huisarts voor advies, bijvoorbeeld een antibioticakuur.

Masseer je borsten

Het is van groot belang om je borsten in de gehele periode dat je borstvoeding geeft goed in de gaten te blijven houden. Controleer je borsten na iedere voeding op soepelheid. Masseer ze zachtjes om er zeker van te zijn dat je melkklieren goed leeg zijn en er geen harde plekken op je borst zitten.

Céline zegt daarover: “Warmte is essentieel voor de doorstroming van bloed en melk in de borsten. Bescherm daarom je borsten tegen koud en tocht; doe een vest of een sjaal aan als je naar buiten gaat. Warmte en massage zijn belangrijk voor gezonde borsten tijdens de borstvoeding.”

Wanneer trek je aan de bel?

Vermoed je een borstontsteking? Als je (hoge) koorts houdt en/of de pijn erger wordt, schakel dan direct je huisarts in. Je huisarts kan je adviseren en mogelijk een antibioticum voorschrijven tegen de borstontsteking die je veilig kunt gebruiken als je borstvoeding geeft.

Meer lezen?
Geef je borstvoeding? Zo weet je of je baby voldoende drinkt
Loopt je borstvoeding terug? Dit kunnen de oorzaken zijn en zó verhoog je je melkproductie
Het belang van voorbereiden op borstvoeding geven

Ben je benieuwd hoe je je melkproductie op gang krijgt? Hoe je start met kolven? Of wat de voordelen zijn voor jou en je baby? In onze ultieme borstvoedingcursus, gegeven door Céline Moly, leer je alles over de over de eerste uren, dagen, weken en maanden van jouw borstvoedingsavontuur.

Wil je meer weten over je borsten tijdens en na de zwangerschap? Download dan onze app met meer dan 200 artikelen, een handige symptomenchecker en sport-en ontspanningsoefeningen. How About Mom is dé app om jou door je eerste jaar als moeder heen te leiden. Met ons team van 40 medische professionals voorzien we je van alle informatie die je in deze bijzondere, hectische en lifechanging periode nodig hebt. Jij zorgt voor de baby, wij zijn er voor jou.

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief