Wist je dat kinderen dezelfde emoties ervaren als volwassenen? Wat ze alleen nog niet kunnen is hier op een volwassen manier mee omgaan. Als je afgaat op het gedrag van een kind, kun je daar behoorlijk druk mee zijn. Als je je richt op het gevoel waar daaronder zit, ben je precies waar je moet zijn. In dit artikel vertel ik meer over verdriet bij kinderen en hoe jij hiermee om kunt gaan.
Een concreet voorbeeld: jouw kind ontploft omdat hij niet mag spelen met een vriendje na school. Hij is BOOS. Wat daarna gebeurt is afhankelijk van jouw reactie, de mate van boosheid van je kind en of je voldoende geduld hebt om de rust te bewaren.
Leer verdriet bij kinderen begrijpen
Ik beschrijf de emotie boosheid, maar dat is niet waar het hier echt over gaat. Je kind voelt zich verdrietig omdat hij niet mag spelen. En uit dit vervolgens door boos te worden. Laten we verder inzoomen op de emotie verdriet. Er zijn drie inzichten die zowel kinderen als ouders helpen om deze emotie goed te begrijpen.
Kinderen hebben moeite om woorden te koppelen aan emoties:
Kinderen hebben nog niet de woorden om hun gevoelens zo goed te beschrijven als volwassenen. Ze kunnen bijvoorbeeld zeggen dat ze zich “boos” of “ziek” voelen, terwijl ze eigenlijk verdrietig zijn.
Kinderen uiten hun verdriet op andere manieren:
Kinderen uiten hun verdriet op een andere manier dan volwassenen. Ze worden bijvoorbeeld boos, trekken zich terug of gedragen zich anders dan normaal.
Kinderen hebben hulp nodig bij verwerken van verdriet:
Kinderen moeten leren hoe ze verdriet kunnen verwerken. Eerst voelen, dan begrijpen wat ze voelen en vervolgens dit verwerken. Dat is moeilijk als je een kind bent en je hersenen nog volop in ontwikkeling zijn. Mooie taak als ouder om ze aan de hand te nemen en ze te begeleiden in dit proces.
Tips die je helpen als jouw kind verdriet heeft:
- Laat je kind weten dat het oké is om verdrietig te zijn
Zeg bijvoorbeeld: “Het is niet erg om verdrietig te zijn. Iedereen is wel eens verdrietig.” - Luister naar je kind
Laat je kind weten dat je er voor hem of haar bent en dat je wilt weten hoe hij of zij zich voelt. Stel vragen, maar dwing je kind niet om over zijn of haar verdriet te praten als hij of zij dat niet wil. - Help je kind om zijn of haar emoties te begrijpen en te benoemen
Zeg bijvoorbeeld: “Ik zie dat je verdrietig bent.” - Stimuleer je kind om te ontdekken waar ze het verdriet voelen in hun lichaam
Zeg bijvoorbeeld: “Waar in je lichaam voel je dit verdriet?” Zo maken ze de koppeling tussen verdrietige gedachtes en de lichamelijke uitwerking daarvan op hun lichaam. - Geef je kind troost
Een knuffel, een aai over de bol of een kus kan al veel helpen. Bij een heftige emotie is dit effectiever dan praten over oplossingen. - Help je kind om manieren te vinden om met zijn of haar verdriet om te gaan
Sommige kinderen vinden het fijn om te praten, terwijl anderen liever tekenen, schrijven of sporten. Help je kind om te ontdekken wat voor hem of haar werkt.
Als blijft moeilijk om als moeder je kind verdrietig te zien. Je wilt het liefst dit gevoel wegnemen maar helaas gaat dat niet altijd. Blijf je richten op het begeleiden van je kind bij deze emotie. Door te luisteren, door te vragen en te helpen om het gevoel onder woorden te brengen. Zo kan je kind het verdriet verwerken en leren hoe hij hiermee om kan gaan.
Verdriet bij een kind
De tips die ik hierboven geef, helpen je hierbij. Benieuwd hoe je je kind meer kunt uitleggen wat verdriet is? Lees dan onderstaande. Vaak heel verhelderend voor kinderen om zelf ook meer te weten over wat verdriet nou eigenlijk is.
Hoe kun je verdriet uitleggen aan je kind? Waar komt verdriet vandaan? Verdriet is een emotie die je voelt als er iets vervelends is gebeurd. Je kunt je verdrietig voelen als je iets kwijt bent, als je ruzie hebt gemaakt met een vriendje, of als je hoort dat oma niet meer beter wordt en binnenkort doodgaat. Hoe voelt verdriet? Als je verdrietig bent, kun je je op verschillende manieren voelen. Je kunt huilen, je kunt je moe voelen, of je kunt je gewoon niet zo goed voelen. Je kunt ook lichamelijke klachten hebben, zoals buikpijn of hoofdpijn. Het is belangrijk om te weten dat het oké is om verdrietig te zijn. Verdriet is een normale emotie die iedereen wel eens ervaart. Hier zijn een paar voorbeelden van hoe verdriet kan voelen: – Je voelt je alsof je een steen op je hart hebt liggen. – Je voelt je alsof je in een donkere kamer zit. – Je voelt je alsof je wilt huilen. – Je voelt je alsof je niets leuks kunt doen. Wat kun je doen als je je verdrietig voelt? Als je verdrietig bent, zijn er een paar dingen die je kunt doen om je beter te voelen: – Praat met iemand die je lief vindt over hoe je je voelt. – Doe iets wat je leuk vindt. Dit kan iets zijn als tekenen, lezen, of spelen. – Ga naar buiten en beweeg. Hier word je sowieso blij van! – Vergeet niet dat je niet alleen bent. Iedereen voelt zich wel eens verdrietig. Dit gevoel komt, maar gaat ook weer weg. |
Meer lezen?
Jouw kind leren omgaan met heftige emoties
Acht tips om jouw kind te helpen tijdens het rouwen
“IK GA NIET MEEEEE”: Omgaan met een driftbui van je peuter