De meeste zwangere vrouwen zullen – zeker achteraf gezien – wel hebben gemerkt dat je naar het einde van je zwangerschap ineens een bepaalde drang krijgt. Een kinderkamer die geen dag langer ongeschilderd kan blijven, de commode waar NU alles in moet zitten of de trapkast die ineens volledig gesorteerd moet worden. Oftewel: nesteldrang. Waar komt dat eigenlijk vandaan?
Aan het feit dat je ‘last’ hebt van nesteldrang, kun je als zwangere niets doen. Hoe je ermee omgaat wel, maar da’s een ander verhaal. Nesteldrang is volgens wetenschappers namelijk een oerinstinct. Vroeger moest gezocht worden naar een omgeving waarin een baby veilig geboren kon worden, weg van roofdieren en voorzien van voeding en warmte. Je ziet dit ook bij dieren.
Nesteldrang kan zich op verschillende manieren uiten. De ene vrouw voelt vooral de behoefte om van alles en nóg wat meer te kopen, de ander laat de poetsdoek geen seconde los en weer een ander is vooral bezig met opruimen, álles opruimen. Soms is het een combinatie van al die dingen. Bij de meeste zwangeren start de nesteldrang in het tweede trimester en piekt deze in het derde trimester. De eindstreep komt in zicht, alles moet nú op orde zijn.
Partners en nesteldrang
Partners ervaren nesteldrang doorgaans op een andere manier en dat kan weleens tot ongezellige situaties thuis leiden. Jouw partner heeft geen zwangerschapshormonen door zijn of haar lijf razen, dus zal wellicht minder de urgentie voelen om een kwartier voor sluitingstijd nog naar de Prénatal te rijden voor een badthermometer terwijl je 32 weken zwanger bent. Het kan helpen om samen een lijst met taken en aankopen te maken, zodat het én niet alleen in jouw hoofd zit, maar je ook samen kunt kijken wie wat en vooral wanneer doet.
Tips bij nesteldrang
Volkomen normaal dus die nesteldrang, maar er zijn een paar dingen goed om even te onthouden:
- De woonkamer, keuken óf babykamer verven kun je tijdens je zwangerschap beter aan iemand anders overlaten. Er zijn soorten verf die je veilig kunt gebruiken, maar de meeste bevatten giftige stoffen die je nu liever niet bij jou in de buurt hebt.
- We weten het: als je de meeste uitzet-lijsten moet geloven heb je echt véél nodig voor een pasgeboren baby. Onze tip: vraag aan vriendinnen, collega’s of familie na wat ze écht wel en écht niet gebruikt hebben en maak zelf een lijstje voor jezelf en de baby.
- Keep it cool mama. Het is een fijn idee als je huis netjes en opgeruimd is voor de komst van de kleine, maar het is nóg belangrijker dat jij voldoende rust neemt. Voel aan wat voor jou goed voelt en luister naar je lijf. Wil je meer dan je aan kan, kijk dan of het mogelijk is om hulp in te schakelen.
Meer lezen?
Jullie gekste nesteldrang acties
Leuk zo’n baby uitzetlijst, maar déze spullen gebruikten jullie uiteindelijk nooit