postpartum
03/07/2023

Wat een nieuwe moeder zou moeten horen

Auteur

Datum

Categorie

Share

Als pas bevallen moeder ben je naast sterk ook kwetsbaar. Kwetsbaar voor ongevraagde adviezen, opmerkingen of andermans energie. Je lichaam is herstellende en je staat als het ware ‘open’ voor invloeden van buitenaf. Dit zijn opmerkingen die een nieuwe moeder juist wél zou moeten horen.

Is er een nieuwe moeder in jouw omgeving? Met deze opmerkingen en hulp kun je er echt voor haar zijn. Jouw woorden en hulp kunnen het verschil maken in die postpartum periode.

‘Je doet het geweldig, en ja, het is zwaar’

Het kost tijd om te wennen aan het moederschap, aan elkaar en aan de grote verantwoordelijkheid die vanaf nu op je schouders rust. Herinner je vriendin om mild te zijn voor zichzelf. Het hoeft en kan niet allemaal in één keer goed gaan. In plaats van de standaard opmerking ‘geniet van de kraamtijd’ kun je een nieuwe moeder ook veel wijsheid en succes wensen.

‘Ik ga naar de supermarkt. Heb je iets nodig?’

In de eerste weken als nieuwe moeder staat je leven in het teken van je baby. De dagen gaan op aan voeden, verschonen, knuffelen, weer voeden, etc. Hoe gek dat ook klinkt in het pre-baby tijdperk, de tijd nemen om te douchen of een bezoek aan de supermarkt schieten er dan soms bij in. Hoe fijn is het dan wanneer iemand voorstelt om een boodschap voor je mee te nemen. Scheelt jou als kraamvrouw weer een bezoekje aan de supermarkt. Vraag vooral of je bezoek iets lekker meeneemt waar je al tijden naar uitkijkt.

‘Waar kan ik je mee helpen?’

Bij een kraamgezin zijn er genoeg klussen die gedaan kunnen worden, van ondergepoepte rompertjes wassen tot stofzuigen, van de was vouwen tot op oudere kinderen letten. De vraag ‘waar kan ik je mee helpen’ is nog beter dan ‘kan ik je ergens mee helpen?’ Want dan kan een kraamvrouw ook ‘nee’ antwoorden als ze niemand tot last wil zijn.

‘Hoe voel je je? Echt?’

Die vraag hoe iemand zich echt voelt, helpt om je gezien en gehoord te voelen. En geeft de ruimte om eerlijk te zijn. Te kunnen lachen, huilen of je zorgen te uiten. Juist door die vraag te stellen help je een nieuwe moeder om te delen waar ze mee zit.

Wat heeft jou enorm goed gedaan als mama of postpartum mama?

Meer lezen

Nieuwe moeder versus ervaren moeder: de leukste uitspraken en acties

Moeder worden brengt een identiteitscrisis: zo omarm je ‘de nieuwe jij’

Eenzaam als nieuwe moeder: hier kan dat geïsoleerde gevoel vandaan komen

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief