eenzaam als moeder
26/05/2022

Eenzaam als nieuwe moeder: hier kan dat geïsoleerde gevoel vandaan komen

Het is een gevoel waar veel moeders zich niet op voorbereiden: de eenzaamheid die kan komen kijken bij het nieuwe moederschap. Hoewel er ineens 24/7 een nieuw mensje in je leven is, kun jij je toch eenzaam of geïsoleerd voelen als moeder. We leggen uit waar dit gevoel door ontstaat.

Van werk naar thuis

Voor veel mensen vindt het grootste deel van hun sociale contacten op werk plaats. Nu was dit vanwege covid in de afgelopen jaren natuurlijk in sommige branches wel anders, maar toch wisten veel collega’s elkaar ook op afstand te bereiken. Zodra jij stopt met werken tijdens je verlof, raak je die regelmatige dosis sociaal contact kwijt. Voorheen hoefde je daar geen moeite voor te doen. Vrouwen die helemaal besluiten om thuis te blijven met hun baby en niet weer gaan werken, noemen deze eenzaamheid een van de lastigste aspecten van huismoeder zijn.

Veranderde werkrelaties

Wanneer je weer aan het werk gaat, kun je je evengoed geïsoleerd en minder verbonden met je collega’s voelen dan voorheen. Voor de komst van de baby bleef je gezellig hangen tijdens de vrijdagmiddagborrel en lunchten jullie samen in de pauzes. Nu gebruik jij die tijd misschien wel om te kolven en ga je na werk snel naar huis om je kleintje op te halen.

Een routine als nieuwe moeder

Je staat er misschien niet zo bij stil, maar gemiddeld genomen vinden er op de dag allerlei kleine interacties plaats. Het praatje bij de koffiebar, voor de yogales of met de bewaker van jullie kantoor. Als er een baby komt veranderen jouw routines. Dat kan er ook voor zorgen dat de sociale interacties die bij je oude routines wegvallen. Anna: “Mijn beste vriendin en ik belde elkaar iedere dag op het moment dat we allebei naar werk reden. Dat was zo’n leuk begin van de dag. Toen ik eenmaal was bevallen zag mijn ochtend er ineens heel anders uit en was het helemaal niet haalbaar meer om op een vast moment met elkaar te bellen. We hebben het nog even in de avond geprobeerd, maar dat was met krampuurtjes ook geen haalbare kaart.”

Shannah raakte na bevalling van zoon steeds geïsoleerder van buitenwereld: ‘Bang voor mening van anderen’

Te moe om te socializen

Als nieuwe ouder ben je moe. Zo simpel is het. Jouw lijf heeft de tijd nodig om te herstellen van de bevalling. Terwijl je bezig bent met dat herstel moet je ook nog eens voor een newborn zorgen én dat alles op heel veel minder slaap. Als je baby eindelijk even ligt te tukken, heb je misschien zin om zelf ook even te slapen of gewoon even suf op de bank door de telefoon te scrollen, in plaats van te bellen, terug te appen of iets anders sociaals doen. Die enorme vermoeidheid draagt er ook niet aan bij dat je zin hebt om veel te ondernemen, waardoor je je als nieuwe moeder juist ook eenzaam kunt voelen.

Veranderingen in vriendschappen

Het krijgen van een baby kan vriendschappen veranderen. Met bepaalde vriendinnen kun je (ineens) weer een betere band krijgen, terwijl de band met andere vriendinnen kan bekoelen. Door andere prioriteiten, interesses en invulling van de vrije tijd. Vrienden zonder kinderen hebben misschien niet altijd begrip ervoor dat het voor jou niet langer mogelijk is om spontaan aan te haken. Jij kunt je daardoor buitengesloten voelen, ook al was jij degene die nee zei tegen de uitnodiging. Je kan ineens een drempel voelen om bepaalde vrienden uit te nodigen. Al die ervaringen kunnen ook een rol spelen bij hoe jij je voelt.

Schuld- of schaamtegevoelens over eenzaam zijn

Het is normaal dat je je als nieuwe mama schuldig voelt of je schaamt dat ‘het moederschap niet genoeg is’. Misschien heb jij het idee dat je geen goede moeder bent omdat je nog meer behoefte hebt aan sociale interactie naast jouw baby. Besef dat ondanks de liefde die je voelt voor je kind er ook nog een andere bron van sociale interactie moet zijn.

Heb je veel last van het gevoel dat je eenzaam bent als (nieuwe) moeder? We deelden eerder deze tips bij eenzaamheid.

Meer lezen?

Blog: ‘Een jaar waarin ik moest leren omgaan met eenzaamheid, want mama zijn is soms verdomd alleen’
Samantha koppelt moeders aan moeders voor extra steun: ‘Ik weet hoe eenzaam het moederschap kan zijn’

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen