05/07/2024

Ontroostbaar: een podcast over huilbaby’s

Een huilbaby hebben kan enorm ingrijpend zijn. In de podcast ‘Ontroostbaar’ worden twee ouderstellen gevolgd die een huilbaby hebben gehad. Ook jeugdarts Willemien Klazema en kinderarts Ineke de Kruijff delen medische kennis over huilbaby’s. ‘We hopen dat we met de verhalen van ouders en betrouwbare informatie van artsen, het taboe rond huilbaby’s kunnen doorbreken.’

Met de 3-delige podcast willen de makers laten zien en horen hoe heftig het kan zijn om een huilbaby te hebben. Kinderarts Ineke de Kruijff: ‘Met deze podcast willen we niet alleen toekomstige ouders voorbereiden op wat kan komen, maar vooral ook ouders van huilbaby’s laten weten dat ze gehoord en begrepen worden. Het kan namelijk iedereen overkomen. Die roze wolk lijkt dan meer op een donderwolk.’

De podcast is te luisteren via Spotify en in alle bekende podcast apps.. De podcast kwam tot stand met financiële steun van het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein, Landelijk Kenniscentrum Psychiatrie en Zwangerschap (LKPZ) en dankzij crowdfunding.

Onderzoek naar huilbaby

In het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht en Nieuwegein wordt al langer onderzoek gedaan naar huilbaby’s. De podcast-serie van kinderarts Ineke de Kruijff sluit daar op aan. Kinderartsen in het ziekenhuis zetten zich in om de zorg rond huilbaby’s te verbeteren en ouders te informeren over de oorzaak van een huilbaby. ‘In 95% van de gevallen is er geen medische oorzaak van het vele huilen’, zegt kinderarts in opleiding Karola de Graaf.

Duizenden luisteraars

De 3 afleveringen werden al bijna 10.000 keer geluisterd. Maak jij je zorgen over het huilen bij jouw baby en wil je weten waardoor het (overmatig) huilen komt? Of heb je (eerder) een huilbaby’tje gehad? Dan is de podcast Ontroostbaar voor jou mogelijk interessant.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen