zo werkt een ovulatietest
11/07/2023

Zo werkt een ovulatietest

Auteur

Datum

Categorie

Share

Ovulatietesten zijn een manier om je vruchtbaarheid te meten. Een ovulatietest meet het LH-gehalte in je urine. LH staat voor luteïniserend hormoon, een lichaamseigen stofje dat in de dagen voor je eisprong in grotere hoeveelheden in je lichaam zit. Een ovulatietest geeft aan wanneer deze LH-piek is en dus wanneer de dagen zijn dat je de meeste kans hebt om zwanger te worden.

Bij de drogist of apotheek zijn ovulatietesten te koop. Naast digitale ovulatietesten zijn er simpelere testen waarbij je streepjes afleest.

Hoe werkt ovulatietest?

De meeste ovulatietests werken als volgt.

  • Vang urine op: je vangt wat urine op in een schoon bekertje of bakje.
  • Voer de test uit: de meeste ovulatietests hebben een strookje of een plastic staafje met een absorberend uiteinde. Je dompelt het absorberende uiteinde van de test enkele seconden in het urinemonster of plaatst het onder de urinestraal, afhankelijk van het specifieke type test.
  • Na het uitvoeren van de test is het wachten op het resultaat. De instructies van de ovulatietest vertellen je hoe lang je moet wachten, meestal duurt dit enkele minuten.
  • Bekijk het resultaat: de teststrip of het staafje zal een bepaalde kleurverandering laten zien, afhankelijk van de aanwezigheid en concentratie van LH in je urine. Die verkleuring is een indicatie dat je ovuleert ofwel vruchtbaar bent.

Iedere ovulatietest wordt geleverd met instructies die je vertellen hoe je het resultaat moet interpreteren, bijvoorbeeld door het vergelijken van de kleur van de testlijn met een controlelijn. Bij een positieve test zie je meestal een gekleurd streepje of plusje. Een digitale test kan ook het woord ‘positief’ laten zien.

Eisprong

Een positieve ovulatietest geeft aan dat het LH-hormoon in je urine is gevonden. En dat betekent dat de eisprong binnen 24-36 uur kan plaatsvinden. Dit is het ideale moment om seksueel actief te zijn als je zwanger wilt worden.

Wanneer je eisprong plaatsvindt, ben je het vruchtbaarst. Een ander woord voor eisprong is ovulatie. De twee dagen waarop de kans op een zwangerschap het hoogst is, zijn de dag voor en de dag van de eisprong. De vijf dagen ervoor kun je ook zwanger worden, maar is de kans kleiner. Je kunt de kans op een zwangerschap vergroten door tijdens je hele vruchtbare periode om de twee dagen te vrijen. Vaker kan natuurlijk ook, wat jij of jullie fijn vinden. Lees meer over ovulatie berekenen.

Betrouwbaarheid van ovulatietest

Een ovulatietest is een betrouwbaar en goed middel om erachter te komen óf je ovuleert en welke dag van de maand je ovuleert. Zo kun je jouw vruchtbare dagen berekenen. Als je een ovulatietest gebruikt is het belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen, om betrouwbare resultaten te verkrijgen.

Ovulatietests kunnen nuttig zijn om je vruchtbare dagen te voorspellen, maar het kan ook goed om andere methoden te gebruiken zoals het bijhouden van je menstruatiecyclus of het baarmoederslijm.

Heb je een onregelmatige cyclus? Dan kan je de LH-piek missen als je een ovulatietest wil doen. Dan is het verstandig om uit te gaan van je kortste cyclus van de afgelopen maanden en eerder te beginnen met testen

Meer lezen?


Ovulatie berekenen: zo herken je een eisprong

Wat ik graag had willen weten voordat het ‘proberen’ begon

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief