Frederieke Jacobs How about mom
11/07/2020

Blog: wat ik graag had willen weten voordat het ‘proberen’ begon

De weg naar een positieve zwangerschapstest verloopt bij iedere vrouw anders. Wat had ik zelf graag willen weten, voordat ik aan ‘proberen’ zwanger te worden begon? Ik besef dat dit voor ieder verschillend is: de dingen die voor mij werkten, hoeven voor jou misschien niet te werken. Hopelijk kan ik jou er mee helpen of ondersteunen, in welke fase van het proces je je ook bevindt.

Wees open – als je dat wilt

Het kan spannend zijn om te delen met andere mensen dat jij of jullie graag een kindje zouden willen. Als je – zoals in mijn geval – een partner hebt die eerst niet eens zeker wist of hij ooit kinderen wilde, kan het heel fijn zijn om een tijdje met elkaar te wennen aan het idee dat jullie nu allebei klaar zijn voor kinderen. Probeer te geniet van die tijd samen, bespreek je onzekerheden en je verwachtingen.

Als je je daar goed bij voelt en de tijd er rijp voor is, kun je vrienden of familie vertellen over jullie kinderwens. Openheid creëert openheid, ook bij anderen om jou heen. Als je deelt wat jullie meemaken, zul je ook ervaringen van anderen horen. Daar kun je steun uit halen.

Verwachtingen

Heb niet teveel verwachtingen. Dit is tegelijkertijd het aller lastigste. Want om je heen hoor je vooral de vrouwen die snel zwanger raken. Die met ‘een maandje proberen’ opeens zwanger blijken te zijn. Die een ovulatietest kochten, seks hadden, en het was raak.

Omdat we relatief veel meer verhalen delen over een zwangerschap die snel ontstaat, krijgen heel veel vrouwen – ook ik – onbewust het idee dat een succesvolle zwangerschap een kwestie van een paar weken of maanden is. De ervaringen van stellen of vrouwen die maanden, één jaar of jaren proberen om zwanger te raken, kan ik op één hand tellen. Waarom is dat? Omdat we die verhalen juist veel minder vaak – te weinig – horen en vertellen.

Tel daar ook de onbekendheid bij op van de statistieken – hoe lang duurt het gemiddeld voordat je zwanger bent – en je hebt een recept voor teleurstelling en twijfel. Want dit is wat er gebeurt. Jij wacht maand na maand, hebt afspraken in het ziekenhuis of bij een fertiliteitskliniek. Intussen hoor je van de zwangerschap van jouw vriendin, nichtje, buurvrouw van je zus of collega.

Zorg goed voor jezelf

Mediteren. Sporten – yoga, bootcamp, hardlopen – of juist een weekend helemaal niets doen. Tijd met vrienden doorbrengen, of tijd met jezelf. Waar je je ook bevindt in het proces van graag zwanger willen raken, probeer goed voor jezelf te zorgen. Mij hielp het om af en toe – als ik me druk maakte – te mediteren. Mediteren hielp me om met meer afstand naar situaties te kunnen kijken. Ook naar deze situatie.

Plan dubbeldates pas als het zover is

Zelfs al zat mijn spiraaltje er nog is, dat weerhield me er niet van om met vriendin M. in een restaurant te fantaseren over hoe leuk het zou zijn als we samen zwanger zouden zijn. Conclusie van beide kanten: dat zou mega leuk zijn. Vriendin M. was één maand later zwanger, ongeveer op dezelfde tijd als ik bij de huisarts op de onderzoekstafel lag om mijn spiraal te verwijderen. Ciao plan.

Tweede poging met andere vriendin. Terwijl we aan het sporten zijn hebben we het over de kinderwens, die we allebei steeds voorzichtiger uitspreken. Een beetje gek in het begin, maar ook wel heel leuk en fijn om te kunnen delen met iemand die dicht bij je staat. ‘Hoe leuk zou het zijn als we samen zwanger zijn?’

Les: maak dit soort leuke plannen pas als je daadwerkelijk zwanger bent. Je weet niet hoe het loopt. Sowieso weet je niet hoe het leven gaat lopen. Dit sluit ook bij punt 2 aan: temper je verwachtingen. Ik vond, terugkijkend, die dubbeldates die vriendinnen en ik in gedachten al gepland hadden, best pijnlijk. Niet omdat ik hun het geluk en een groeiende buik niet gun, maar omdat het duidelijke markeringspunten in mijn leven waren. Alsof we samen gestart waren aan een marathon, en zij inmiddels de finish bereikt hadden, terwijl ik met een blessure ergens langs de kant zat, ofzoiets.

Je mag balen

Baaldagen zijn er in ieders leven. That’s life. Baaldagen waren in de afgelopen maanden de dagen waarop mijn menstruatie begon. Liefst nog zonder aankondiging zoals buikpijn, kramp of een achtbaan van emoties (hallo moodswings). Je emoties mogen er zijn. Als je hard kunt balen, kun je hopelijk ook sneller plaats maken voor andere emoties.

Zoek een geduld club

Vriendin B. en ik zitten in een exclusieve club: de ‘club van geduld’. Wij zijn de enigen die van het bestaan van de club weten, en zijn toevallig ook de enige twee leden. Dit slaat op het eerste punt: het kan heel fijn zijn om iemand te vinden die in hetzelfde schuitje zit. Een vriendin, kennis, kennis van een kennis, collega, whatever. Soms is het zo fijn om gewoon even te kunnen kletsen met iemand die weet wat je meemaakt. Omdat ze in dezelfde situatie zit. Ook al verschillen al onze verhalen, dan nog zijn vrouwen die elkaar steunen een van de fijnste vormen van support.

De weg naar een positieve zwangerschapstest verloopt bij iedere vrouw anders.  Het kan ongepland gebeuren of lang op zich laten wachten. Je kunt er nauwelijks mee bezig zijn, of het kan je leven in beslag nemen. In de serie ‘Als het niet vanzelf’ gaat spreken we met vrouwen over hun ervaring. Wil je jouw verhaal delen? We staan altijd open voor nieuwe ervaringen.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen