16/12/2021

Geparfumeerde producten voor de baby: hierom is dat geen goed idee

Simpel gezegd kunnen alle soorten parfum bij blootstelling aan de huid een huidallergie ontwikkelen. En dan met name de huid van je baby, want dat huidje is heeft nog geen sterke natuurlijke beschermlaag van dode huidcellen – daarom is het ook zo zacht en fijn. We spraken toxicoloog en parfumallergie-expert Ewa Daniél over het gevaar van geparfumeerde producten gebruiken voor je baby én voor jou.

Het is niet gemakkelijk om weg te blijven van parfum. Het wordt niet alleen gebruikt in de meeste cosmetica (van dagcrèmes tot babyolie), het ruikt ook gewoon erg lekker en voegt iets toe aan de gebruikservaring van een product. Toch is het vermijden ervan belangrijk voor de gezondheid van je huid en om irritaties en allergieën te helpen voorkomen. 

Huidallergie blijft voor het leven

Ewa Daniél is toxicoloog bij het Deense keurmerk Allergy Certified en test allerlei producten – van cosmetica tot speelgoed – op de allergenen die ze kunnen bevatten. Ze test dus eigenlijk tot in detail hoe geschikt producten zijn om te gebruiken voor jou en voor je baby. ‘De huid is ons grootste orgaan en komt constant in aanraking met allerlei soorten producten zoals douchegel en bodylotion, die de huid kunnen aantasten,’ legt Ewa uit. ‘Omdat de huid van je baby nog niet zo dik en beschermend is als die van ons is het extra belangrijk om goed op te letten met welke ingrediënten je baby in aanraking komt. Want zodra je baby een huidallergie ontwikkelt – wat al voorkomt bij kinderen vanaf 3 jaar – blijft die voor het leven’.

Waarom ‘parfum’ op een etiket niet zo veel zegt

Parfum is één van de oudste door de mens gemaakte chemicaliën. Het kan zowel synthetisch gemaakt worden van chemische stoffen als natuurlijk van essentiële oliën zoals extracten van bloemen en planten. ‘Parfum kan een combinatie van wel 300 verschillende geuren bevatten. Er hoeven echter maar 26 geuren specifiek met naam en concentratie te worden aangegeven wanneer ze in cosmetica worden gebruikt,’ vertelt Ewa. Hierdoor is het onmogelijk om te weten wat voor soort geuren en allergenen een product met de tekst ‘parfum’ op het etiket precies bevat. Daarom is het beter om cosmetica met parfum erin compleet te laten staan.

Synthetisch versus natuurlijk parfum

‘Wanneer het over parfumallergie gaat, is er geen verschil tussen parfum van synthetische of natuurlijke origine,’ gaat Ewa verder. Veel consumenten denken dat parfum gemaakt van etherische oliën, of waar de claim ‘organic’ op de verpakking staat over het algemeen beter is voor de huid, maar in werkelijkheid maakt dit voor de allergenen in een product geen verschil.  ‘Sterker nog,’ vertelt Ewa, ‘Sommige van de meest allergene parfums zijn van natuurlijke oorsprong.’ Negentien van de zesentwintig (!!) geuren die op etiketten moeten worden vermeld, zijn te vinden in natuurlijke planten en hebben een natuurlijke oorsprong.

How About Mom Loves

Zo ga je parfum-vrij

Sara Monster is skincare-expert en eigenaar van het veilige, parfum-vrije huidverzorgingsmerk Sara Rosalie waarvan alle producten en ingrediënten worden gecheckt door Ewa Daniél en haar team bij Allergy Certified. ‘Wat je als consument zelf kunt doen, is je verdiepen in het leren lezen van ingrediëntenlijsten en het leren kennen van keurmerken,’ legt Sara uit. ‘Je doet er goed aan om te beseffen dat bepaalde termen op potjes – clean, vegan, biologisch – niks zeggen over hoe goed een product werkt voor jou. Bovendien: less is more als het op cosmetica aankomt. Zéker wanneer het gaat over de huid van je baby. Je huid werkt als een eigen ecosysteempje waarvan je het functioneren eventueel kunt ondersteunen met veilige, parfum-vrije producten. De huid van je baby is heerlijk zacht en ruikt van nature al lekker – daar is écht geen parfum voor nodig.’ Kan jouw huid of die van je baby af en toe toch wat extra verzorging gebruiken? Probeer de veilige Motherhood Set van Sara Rosalie, bestaande uit een Body Balm voor jou, een Boob Balm voor de tepels en een Baby Balm voor je baby. Vol met intens verzorgende ingrediënten zoals upcycled blauwe bessenzaadolie en abrikozenpitolie en veilig te gebruiken voor de meest gevoelige huid, tijdens en na de zwangerschap én voor vrouwen die borstvoeding geven.


Shop veilige producten voor moeder en baby bij sararosalie.nl en ga naar allergycertified.com voor een volledige lijst van gecertificeerde producten.

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief