Renate is geboortefotograaf: 'Ik wil de schoonheid van geboorte laten zien'
01/12/2021

Renate is geboortefotograaf: ‘Ik wil de schoonheid van een geboorte laten zien’

De geboorte van je kind is een van de bijzonderste momenten van je leven als moeder. Steeds meer (aanstaande) ouders kiezen er dan ook voor de geboorte van hun zoon of dochter vast te laten leggen. Renate van Lith is geboortefotograaf en heeft al heel wat geboortefoto’s geschoten. Aan How About Mom vertelt ze waarom beelden van de geboorte zo ontzettend waardevol zijn.

Ook delen we een aantal prachtige foto’s die ze de afgelopen jaren heeft geschoten.

Geboortefotograaf

Dat Renate van Lith goed is in haar vak, wordt duidelijk wanneer ze dit jaar (opnieuw) in de prijzen valt met haar foto’s. In 2020 bemachtigde ze een internationale prijs voor haar geboortefotografie en ook dit jaar viel ze weer in de prijzen. Een hele eer, vindt ze. Maar toch zijn die prijzen niet wat haar vak zo mooi maakt. ‘Nee, dat is toch wel echt de reactie van de ouders op de foto’s die ik van de geboorte van hun kind heb geschoten’, laat ze ons weten.

Met haar foto’s wil Renate namelijk ‘de schoonheid van de geboorte laten zien’. Een bevalling is een bijzondere, maar ook impactvolle gebeurtenis die veel indruk maakt op zowel moeder als vader. ‘Veel vrouwen ervaren hun bevalling als traumatisch waardoor de mooie momenten tijdens de bevalling vervagen.’ Renate noemt het heel waardevol dat vrouwen door haar foto’s een andere kijk op hun bevalling krijgen.

Een stukje verwerking

Dat het steeds populairder wordt om een geboortefotograaf in te schakelen, is volgens Renate niet gek. ‘Ik ben zelf moeder van twee kinderen en heb de foto’s, die door een bereidwillige verpleegkundige waren geschoten van mijn bevalling, wel honderd keer bekeken. De kwaliteit is verschrikkelijk, maar toch zijn de foto’s me heel dierbaar’, laat ze weten. ‘De geboorte van een kind is zo’n grote gebeurtenis die je door foto’s een mooi en blijvend plekje kan geven.’

Volgens Renate kunnen de geboortefoto’s helpen bij de verwerking van de bevalling. ‘Ik spreek regelmatig moeders die veel momenten van hun eerste bevalling nauwelijks kunnen herinneren. Ze hopen door geboortefoto’s hun volgende bevalling beter te kunnen verwerken. Door het zien van de beelden kunnen vrouwen  e ‘puzzelstukjes op hun plek leggen’, laat Renate weten. ‘Ik ga daarom ook altijd persoonlijk langs bij ouders om de foto’s af te geven. Velen stellen dan vragen over de bevalling, omdat ze sommige dingen zijn vergeten.’ Renate is dan ook dankbaar dat ze op die manier bij kan dragen aan de verwerking van de bevalling: traumatisch of niet.

Intieme momente

Een bevalling is een bijzonder moment en dus bespreekt Renate van tevoren de wensen van de (aanstaande) ouders. ‘De geboorte is iets heel intiems en dus vind ik het belangrijk dat ouders aangeven wat ze wel en niet vastgelegd willen hebben’, aldus Renate. Zo fotografeert ze in principe de complete bevalling – van weeën tot de geboorte en van de eerste blik van de baby tot onderonsjes tussen moeder en partner. ‘Tenzij ouders natuurlijk iets anders aangeven.’

Uiteraard zijn er ook momenten die ze niet vastlegt. ‘Zoals ik al aangaf, wil ik de schoonheid van een geboorte vastleggen’, vertelt Renate. ‘Als de situatie gedurende de bevalling ernstig wordt, leg ik niet op directe wijze een eventuele medische handeling vast, maar meer de emotie van de ouders die daarbij komt kijken. Het is als geboortefotograaf heel belangrijk om je bewust te zijn van de situatie en de daar bijhorende grenzen. Het is aan mij om foto’s te maken, maar dat wel zo veel mogelijk op de achtergrond te doen zodat de ouders alle ruimte voelen en zorgpersoneel niet gehinderd wordt.’

Enorme inzet

Dat Renate een passie heeft voor geboortefotografie, blijkt ook wel uit haar inzet voor de gemeenschap van geboortefotografen. Zo richtte ze platform de Geboortefotograaf op, zodat iedereen die meer wilt weten over geboortefotografie of op zoek is naar een geboortefotograaf, meer informatie kan verschaffen. Ook zette ze samen met anderen het keurmerk voor geboortefotografie op. ‘Geboortefotografie is nou eenmaal een beroep waar zorgvuldigheid hoog in het vaandel staat. Met het keurmerk hopen we nare situaties op de werkvloer van de geboortezorg te voorkomen.’

De komende maanden gaat Renate zich meer inzetten voor geboortefotografen in Nederland en België. ‘Ik fotografeer momenteel nog zo’n twee bevallingen per maand, maar de komende tijd ga ik dat afschalen’, laat ze weten. Het is haar doel om ouders de juiste informatie te bieden over geboortefotografie, zodat ze zich tijdens de bevalling niet druk hoeven te maken over regelzaken en veiligheid.

Bron foto’s: Renate van Lith. Alle afgebeelden ouders hebben van tevoren toestemming gegeven om de foto’s te gebruiken voor promotie doeleinden van Renate van Lith.

Meer lezen?
Tien keer prachtige postpartum foto’s

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen