Met je baby in hetzelfde bed slapen draagt niet bij aan versterken band tussen moeder en kind
28/07/2021

‘Met je baby in hetzelfde bed slapen draagt niet bij aan versterken band tussen moeder en kind’

Auteur

Datum

Categorie

Share

Veel ouders slapen met hun pasgeboren baby in hetzelfde bed, maar wie denkt dat dit de hechting tussen moeder en kind versterkt, zit volgens Britse onderzoekers van de Universiteit van Kent mis.

Uit een studie blijkt dat het delen van hetzelfde bed met je baby niet bijdraagt aan een betere relatie met je kind.

Slapen met baby in een bed

Tijdens het onderzoek van de Britse universiteit werden 178 verschillende baby’s en hun moeder geanalyseerd. De onderzoekers bezochten het kind en moeder toen de baby drie, zes en achttien maanden oud was. Na intensief onderzoek concluderen de onderzoekers dat het delen van hetzelfde bed in de eerste zes levensmaanden van de baby niet bijdraagt aan een sterkere hechting tussen moeder en kind. Ook bleek uit de resultaten dat slapen in een bed niet bijdraagt aan de ontwikkeling van een kind op het gebied van doorzettingsvermogen en aandachtsniveau.

De hoofdonderzoeker van de studie, Ayten Biligin, laat weten dat veel ouders overtuigd zijn dat ze samen met hun baby in een bed moeten slapen om de band te versterken. Ze laat dan ook weten dat er “onvoldoende bewijs is dat bed-sharing de hechting bevordert en de band van de moeder met de baby zal versterken”.

‘Geen goed of fout’

Naar aanleiding van de resultaten van de Universiteit van Kent, belden we slaapcoach Ewelina de Groot op voor een reactie. Zij laat weten dat ze het belangrijk vindt mee te geven dat er geen goed of fout is. “Er zijn namelijk ook studies die aantonen dat slapen met je baby in hetzelfde bed juist wel zorgt voor een sterkere band tussen moeder en kind”, aldus Ewelina. De slaapcoach is dan ook van mening dat ouders vooral naar hun gevoel moeten luisteren.

“Als slaapcoach kijk ik daarom altijd naar de behoefte van het gezin. Ieder stel hanteert namelijk een andere opvoedstijl”, vertelt Ewelina. “Er zijn ouders die het niet prettig vinden om met hun baby in bed te liggen en dat moeten ze dan ook vooral niet doen.” Toch zijn er ook veel stellen die het juist wel fijn vinden. “Ook dat is prima”, aldus de slaapcoach. “Het is daarbij alleen wel van belang dat ze dit op een veilige manier doen.”

Ervaring van moeders

Uit een vragenronde onder onze lezers blijkt dat een meerderheid met hun baby in hetzelfde bed slaapt. Zestig procent van de moeders geeft aan met hun kind in een bed te slapen, de andere veertig procent van de ondervraagden doet dat niet.

Een van de voornaamste redenen voor het slapen met een kind in hetzelfde bed, is omdat moeders aangeven dat hun baby beter slaapt dan in de eigen wieg. Ook het geven van borstvoeding gaat een stuk eenvoudiger, geven veel vrouwen aan. Daarnaast wordt ook hun eigen nachtrust genoemd als belangrijke reden.

Advies RIVM en NCJ

Zowel het RIVM als het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) adviseren ouders om hun baby de eerste zes maanden in hun eigen bedje te laten slapen op de ouderlijke kamer. “Wanneer u ’s nachts de baby voedt in uw eigen bed, leg dan de baby terug in het eigen bedje voordat u zelf weer gaat slapen. Samen met één of beide ouders in één bed slapen, is zeker in de eerste drie à vier maanden gevaarlijk, vooral als u een roker bent, ’s avonds alcohol hebt gedronken, zeer vermoeid bent of als u onder een dekbed slaapt. Dit geldt ook als u borstvoeding geeft.”

Bron: Universiteit van Kent / Ewelina de Groot

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief