terug naar school basisschool vakantie
20/08/2023

Tips om relaxed (terug) naar school te gaan

Het einde van de zomervakantie is in zicht. Bij een nieuw schooljaar komt heel wat kijken, helemaal als je kind voor het eerst naar de basisschool gaat. Wij verzamelden een aantal praktische tips. Zo gaat jouw kind straks met plezier en relaxed (terug) naar school.

Avondeten om 21.00, laat opblijven, twee ijsjes per dag, uitslapen of tot de middag in pyjama… Een van de fijnste dingen van vakantie is juist het loslaten van de dagelijkse routines en rituelen. Niet gek dus, als jullie allemaal weer even moeten wennen aan het dagelijkse ritme.

Terug in het ritme na de vakantie

De overgang van ontspannen vakantiedagen naar de gestructureerde schoolroutine kan soms uitdagend zijn, zowel voor ouders als voor kinderen. Gelukkig zijn er enkele stappen die je kunt nemen om deze overgang soepel te laten verlopen. Hier zijn enkele handige tips om je te helpen.

Praat over school

Begin een gesprek met je kind over de aankomende schooldagen. Vraag naar hun verwachtingen, eventuele zorgen en vrienden die ze graag weer willen zien. Met elkaar praten over school kan je kind helpen om zich emotioneel voor te bereiden op de terugkeer naar school of de start op een basisschool. Nog een leuk idee: samen boeken lezen die te maken hebben met school en vriendschap.

Misschien vindt je kind het heel spannend en merk je dat aan emotionele buien of ander gedrag dan je gewend bent. Probeer je kind te helpen benoemen wat zij of hij voelt en laat weten dat dat oké is en dat je er voor hem of haar bent. ‘Maar school is leuk!’ blijven roepen helpt dan niet, je kind mag het óók spannend of eng vinden. Dat gevoel hoort erbij.

Terug naar school: routines en regelmaat

Kleine kinderen hebben baat bij routines en regelmaat. Tijdens de zomervakantie kunnen routines losser worden. Probeer om na de vakantie weer zoveel mogelijk terug te keren naar een gestructureerde dagindeling. Dat betekent waarschijnlijk dat jullie maaltijden, activiteiten en vrije tijd weer gaan inplannen. Misschien helpt een dagplanner of agenda wel goed voor jullie thuis.

Een rustige studieplek

Ook fijn als je kind huiswerk gaat krijgen: richt een rustige en georganiseerde plek in huis in waar je kind kan studeren en huiswerk maken. Dat hoeft geen grote plek te zijn met fancy meubels, het gaat erom dat je een fijn plekje creëert om te leren en zich te concentreren. Ook prima als dat aan de keukentafel is, mits je kind zich kan concenteren.

Lekker slapen

Het is weer even wennen na wekenlang keten op de camping of buiten spelen tot ‘s avonds laat: weer op tijd naar bed. Toch is het belangrijk om te zorgen dat je kind voldoende slaap krijgt, aangezien uitgeruste kinderen beter kunnen leren en zich beter kunnen concentreren. Probeer om weer een consistente bedtijd aan te houden zodra het schooljaar start, ook in het weekend.

Nieuwe schoolspullen

Een van de leukste dingen die je zelf waarschijnlijk ook als kind deed, is klaar maken voor het nieuwe schooljaar. Nieuwe schoolspullen kopen zoals schriften, pennen, agenda, pen of stiften.

Misschien zijn er spullen die je samen met je kind kunt kopen als je kind (weer) naar school gaat. Denk bijvoorbeeld aan een rugtas, broodtrommel, drinkbeker, zaalgymschoenen. Denk ook aan een veilige kinderfiets, familiefiets en regenkleding (en een nieuwe wekker?!) als de school run weer gaat beginnen.

De overgang van de zomervakantie naar de basisschool kan uitdagend zijn, hopelijk helpen deze tips jullie wat met de juiste voorbereiding en ondersteuning. En wordt de terugkeer of het starten op school een positieve ervaring. Verwacht niet dat alles meteen perfect zal verlopen. Geef jezelf en je kind de tijd om aan de nieuwe routine te wennen.

Meer lezen?

Vakantieblunders met kinderen

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen