rare kwalen
22/02/2022

Trombose tijdens of na de zwangerschap: wanneer trek je aan de bel?

Trombose kan zowel tijdens de zwangerschap als in de kraamperiode voorkomen en betekent dat er een stolsel ontstaat in een bloedvat. Dat stolsel kan een bloedvat, bijvoorbeeld in het been, afsluiten en zorgt voor een pijnlijk gevoel. Maar hoe ontstaat een trombose tijdens de zwangerschap of na de bevalling? En belangrijker: wanneer trek je aan de bel?

We vertellen het in dit artikel.

Trombose tijdens of na de zwangerschap

Trombose kan op verschillende plekken in het lichaam ontstaan. Trombose in het been is te herkennen aan een pijnlijk, gezwollen (onder)been, soms met roodheid of rode plekken op de benen, en ook koortsklachten. Soms zijn er maar weinig klachten.

Ook kan een stolsel ontstaan in de longen. Trombose in de longen heet een longembolie. Een longembolie herken je aan plotselinge kortademigheid, moeite met diep inademen en/of pijn tussen de ribben.

Sommige vrouwen lopen meer risico op trombose, bijvoorbeeld vrouwen die stollingsstoornissen hebben of eerder een trombose hebben meegemaakt. Bij een operatie zoals een keizersnede en na een bevalling is er een verhoogd risico op een trombose. Het verhoogde risico ontstaat door een tragere doorstroming van het bloed, bijvoorbeeld doordat je meer bedrust houdt na een operatie of als kraamvrouw.

Advies

Een trombose kan ontstaan door weinig beweging in het kraambed. Advies van de verloskundige is dan ook om voldoende te bewegen met je benen: beweging helpt om trombose te voorkomen.

Als dit mag en kan, kom dan uit bed en loop een stukje. Beweeg regelmatig je benen, ook als je zit of ligt. Of doe elke paar uur oefeningen: strek en buig je voeten en draai er rondjes mee.

De kans op het krijgen van een trombosebeen is groter in de zwangerschap en kraamperiode, wanneer je lange tijd je benen niet goed kunt bewegen of lang op bed ligt. Om trombose te voorkomen, krijg je in het ziekenhuis soms bloedverdunnende middelen voorgeschreven.

Wanneer trek je aan de bel?

Trombose in het been is te herkennen aan een pijnlijk, gezwollen (onder)been, soms met roodheid of rode plekken op de benen. Ook kun je koorts klachten hebben. Trombose in de longen herken je aan plotselinge kortademigheid, pijn bij het zuchten en/of pijn tussen de ribben.

Neem direct contact op met de verloskundige of het ziekenhuis als je deze klachten hebt.

Meer lezen?
Waarom je tijdens je zwangerschap last kunt hebben van duizeligheid

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief