Geplande keizersnede

Krijg jij een geplande keizersnede? Van voorbereiden op een keizersnede tot de dag van de operatie: zo verloopt bevallen met een geplande keizersnede.

How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

Ongeveer 1 op de 5 geboortes is een keizersnede. Bij de helft is dat gepland, bij de andere helft ongepland.

In het geval van een geplande keizersnede weet je wanneer de baby geboren gaat worden. Je kunt je praktisch en emotioneel voorbereiden op de geplande keizersnede. Wat kun je verwachten van een geplande keizersnede?

Geplande keizersnede

Een geplande keizersnede wordt ook wel een primaire sectio genoemd en wordt gepland als een vaginale bevalling niet mogelijk is. Dat betekent dat je kindje wordt geboren als je bevalling nog niet op gang is gekomen.

Vaak wordt een keizersnede gepland in de 39e week van je zwangerschap. Mocht er sprake zijn van medische risico’s, dan kan de keizersnede ook eerder gepland worden. De reden dat een keizersnede in de 39e week van de zwangerschap wordt gepland, is omdat de kans anders steeds groter wordt dat de bevalling spontaan gebeurt. Wanneer dat zich voordoet, wordt er een spoedkeizersnede uitgevoerd.

Redenen voor geplande keizersnede

Er zijn verschillende redenen waarom er wordt gekozen voor een geplande keizersnede. In sommige gevallen is er geen andere optie of is er een vergrote kans op complicaties. In andere gevallen is er wel nog een keuze tussen vaginaal bevallen of een keizersnede. De gynaecoloog zal daarom ook altijd in gesprek met jou of jullie als de (aanstaande) ouders de afwegingen bespreken. Daarbij staat de gezondheid van moeder en kind natuurlijk centraal.

De meest voorkomende redenen voor een geplande keizersnede zijn:

  • De baby ligt dwars en kan niet meer gedraaid worden;
  • De baby ligt in een stuit, waardoor vaginaal bevallen eventuele medische risico’s met zich meebrengt;
  • De placenta ligt voor de baarmoedermond en blokkeert daarmee de uitgang naar buiten;
  • Een meerling zwangerschap waarbij de baby’s ongunstig in de baarmoeder liggen;
  • Je bent al eerder via een keizersnede bevallen waardoor een natuurlijke bevalling risico’s met zich meebrengt;
  • Je hebt ernstige bevalangst door een nare bevalling in het verleden waardoor een keizersnede voor jou de fijnste optie is;
  • Er is sprake van een hoog risico op medische problemen die voor jou en/of de baby gevaarlijk kunnen zijn.
Zo verloopt een geplande keizersnede

Als duidelijk is wanneer jouw keizersnede gepland staat, is het natuurlijk fijn om je daar zo goed mogelijk op voor te bereiden. Zo krijg je intakegesprekken met de gynaecoloog en anesthesist. Zij checken je gezondheid, je bloeddruk en luisteren naar je hart en longen. Ook vertellen ze je over de verschillende soorten verdoving. Afhankelijk van de reden van je keizersnede adviseert de anesthesist een gedeeltelijke narcose, ruggenprik of algehele verdoving.

Geplande keizersnede: dag van de operatie

Als de dag van je keizersnede is aangebroken, mag je van tevoren niks eten en drinken. Ook krijg je een blaaskatheter ingebracht omdat je door de verdoving geen controle meer hebt over je blaasspieren. Daarna zal de anesthesist je verdoving toedienen.

Over het algemeen duurt een keizersnede een halfuur tot een uur. Na de verdoving word je naar de operatiekamer gebracht. Daar zijn gemiddeld zo’n 8 tot 15 personen aanwezig, o.a. gynaecoloog, operatieassistenten en verpleegkundigen. Tijdens de operatie maakt de gynaecoloog een horizontale snee in de huid van je buikwand en de spierlagen van je buik en baarmoeder. Vaak wordt dan na een kwartier je kindje geboren.

De gynaecoloog knipt de navelstreng door waarna je – mits er geen complicaties zijn – je kindje op je borst kan nemen. Dat de operatie vaak langer dan een kwartier duurt, heeft te maken met het feit dat de placenta ook nog uit de baarmoeder gehaald moet worden. Daarna volgt het hechten van de baarmoeder en huid met oplosbare hechtingen. Je partner mag gedurende de operatie aanwezig zijn en meekijken.

Kiezen voor een keizersnede

Vrouwen waarbij een geplande keizersnede een serieuze optie is, krijgen altijd een gesprek met een gynaecoloog waar ze terecht kunnen met hun vragen. In sommige gevallen is een geplande keizersnede de enige optie, in sommige gevallen is er nog een keuze. Dat is het geval wanneer je al eerder een keizersnede hebt gehad of wanneer de baby in stuit ligt en wel door het geboortekanaal past.

De gynaecoloog bespreekt met jou de afwegingen. Aangezien er bij een keizersnede ook complicaties kunnen optreden, wordt een operatie alleen uitgevoerd als er medisch gezien goede redenen voor zijn. Een keizersnede is een ingrijpende operatie. Eventuele risico’s van een keizersnede zijn namelijk infectie, overmatig bloedverlies, trombose, nabloeding en beschadiging van de blaas.

Herstellen na een keizersnede

Na de keizersnede blijf je vaak enkele dagen in het ziekenhuis. Je zult moeten herstellen van de keizersnede en de wond. Je kunt last hebben van de hechtingen en pijn in je buik. Ook je darmen moeten vaak weer op gang komen. Het wordt dan ook aangeraden om zoveel mogelijk rust te nemen en geen zware dingen te tillen tot minimaal 6 weken na de operatie. Naast het lichamelijk herstellen van een keizersnede is het emotioneel verwerken van een keizersnede net zo belangrijk.

Voorbereiden op geplande keizersnede

Wat deed jij nadat de datum voor de geplande keizersnede bekend was, vroegen we aan vrouwen die met een keizersnede bevallen zijn. Zo stonden zij stil bij de geboorte van hun kindje(s).

‘Omdat we al wisten wanneer de baby geboren zou worden, lieten we een poster maken van de sterren en de maan op de dag van haar geboorte.’

‘Ik nam een gezichtsbehandeling, nek- en schouder massage en liet mijn nagels doen bij de pedicure zodat ik helemaal klaar was voordat ons meisje kwam.’

‘De geplande keizersnede vond ik eerlijk gezegd best een klap om te verwerken. Mijn man was zo lief om een hotel te boeken vlakbij het ziekenhuis, zodat we de avond van tevoren samen konden eten, relaxen in een groot hotelbed en in bad konden. Zo lief.’

‘Omdat we de datum van de geplande keizersnede wisten, konden we zorgen dat mijn zus kwam oppassen op onze ouderen kinderen. Dat nam zo veel stress weg, weten dat de kids in goede handen zijn voor minimaal twee dagen.’

 ‘De week voor de geplande keizersnede probeerde ik iedere dag iets leuks te doen: afspreken met een vriendin, shoppen, een kop koffie in de zon, eten afhalen. Dat hielp om de spanning weg te nemen en gaf me een goed gevoel.’

How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲