Het eerste herkenningspunt van jouw baby is jouw geur en jouw stem. Studies tonen aan dat het continu horen en verwerken van jouw stem in de baarmoeder ervoor zorgt dat een baby voorkeur heeft voor jou na de bevalling. Het vermogen om het gezicht van jullie als ouders of andere familieleden te ontdekken én herkennen, ontwikkelt zich snel tijdens het eerste levensjaar van jouw kindje. De frequentie waarin jouw baby wordt blootgesteld aan dierbaren, zoals opa of oma, neefjes of tantes, speelt een rol in wie ze herkennen. We geven in dit artikel het antwoord op een veelgestelde vraag: wanneer herkent mijn baby mij?
Herkenning van 1 tot 4 maanden
In de eerste maanden van hun leven letten baby’s goed op de gezichten om zich heen. Ze beginnen in deze periode de gezichten van hun ouders te herkennen, maar ook van andere dierbaren. Met vier maanden zijn baby’s goed in het herkennen van gezichten, vooral van hun ouders, maar ook van oma als zij iedere week komt oppassen.
Herkenning van 5 tot 8 maanden
Zodra je baby meer vertrouwd raakt met jouw gezicht en dat van mensen die dichtbij jullie staan, zal hij beter onderscheid kunnen maken tussen mensen die hij kent en mensen die hij niet kent. Een baby kan op dit moment zien of iemand een vreemde is of niet. Rond de zes maanden zullen ze vrienden of familie die ze wekelijks zien ook gaan herkennen. Als jouw kindje deze mensen minder vaak ziet, zal het langer duren voordat hij of zij deze personen herkent.
Rond de zes maanden begint je baby ook haar eigen naam te herkennen en zal ze hierop reageren. Het is daarbij wel belangrijk dat je haar naam consequent gebruikt, anders zal dit langer duren.
Herkenning van 9 tot 12 maanden
De meeste baby’s die bijna een jaar oud zijn, zullen mensen die ze regelmatig zien consistent herkennen. Tijdens deze fase beginnen baby’s ook voorwerpen of speelgoed te herkennen. Je zult merken dat er favoriete knuffeltjes en andere voorkeuren beginnen te ontwikkelen.
Meer lezen?
Stoppen met de speen? Zo pakten andere moeders dit aan bij hun kids
Tien ultieme hacks voor ouders (die wij vandaag nog gaan toepassen)