vierde trimester joyce
03/05/2022

Blog: waarom ik besloot te stoppen met borstvoeding geven

Borstvoeding. Voor de geboorte had ik hier gemengde gevoelens over. Ik was er vrij snel achter dat ik het zeker wilde proberen, maar indien het niet zou lukken dan zou ik zo met borstvoeding stoppen. Twijfels over hoe ik het zou vinden als iemand continue aan mijn tepels zou drinken, als mijn borsten publiek goed zouden worden. Hoe zou ik dat dan doen als we ergens heen gingen?

Na de geboorte van onze zoon heeft hij het eerste uur op mijn borst gelegen. Hoe bijzonder dat hij meteen op zoek ging naar mijn tepels. Wat bijzonder is dat toch als aangeboren reflex. De voeding kwam redelijk snel goed op gang en het voeden aan de borst ging me best makkelijk af. Natuurlijk heb je de eerste tijd wat meer gedoe met de gevoeligheid van je tepels, maar daar zijn allerlei middeltjes en trucjes voor. Ik vind het mooi hoe eigenlijk alles uit zichzelf werkt en je zo je eigen kind kan voorzien in zijn behoeftes.

Lichamelijk vond ik borstvoeding geven dan ook niet zo’n opgave. Mentaal vond ik het een ander verhaal. Daar had ik vooraf eigenlijk helemaal niet bij stil gestaan. Borstvoeding is anno 2022 natuurlijk ontzettend gepromoot en er wordt eigenlijk wel van je verwacht dat je borstvoeding geeft. Dit gebeurt al tijdens de geboorte door de artsen, verloskundigen en eigenlijk iedereen om je heen. Ik ben ook zeker van mening dat het goed is voor je kindje en ook voor je eigen herstel, dus omdat het fysiek heel goed lukte had ik de mentale stress niet aan zien komen.

Uren vast aan mijn borst

Je bent namelijk de enige voedselbron van je baby en dat ben je dus 24/7. Er is nog geen ritme en voeding gaat op aanvraag. Je hele bestaan en dag draait dus om de kleine. Dat vond ik ontzettend zwaar. Ik werd er soms bijna boos om als hij weer aangaf eten te willen. Ik wilde namelijk ook gewoon even iets voor mezelf doen, al was het maar even iets eten of naar het toilet. Dan bestaat er ook nog zoiets als regeldagen, waarvan ik natuurlijk nog nooit had gehoord en dan zat hij soms letterlijk van 17.00- 23.00 aan mijn borst vast en ik dus op de bank. Ik vond dit heel erg zwaar.

Het moment dat je moeder wordt, word er ook zoiets als momguilt geboren. Ineens vond ik het maar egoïstisch van mezelf dat ik hier zoveel moeite mee had, terwijl ik vooraf heel nuchter was en het ook prima vond om geen borstvoeding te geven. Dit vind ik overigens nog steeds, maar in het borstvoeding proces te zitten en te overwegen om te stoppen om redenen voor mezelf was ineens super egoïstisch. Er zijn flink wat tranen gevallen en wat voelde ik mezelf een slechte moeder bij die eerste kunstvoeding fles.

Moedermelk maffia

Wat vond ik moeilijk aan borstvoeding? Het 24/7 on call zijn, het niet aan kunnen trekken wat ik wilde want alles heeft borsten toegang nodig, het nog steeds niet kunnen eten en drinken wat ik wilde en zelfs bepaalde beauty producten of behandelingen nog steeds niet te kunnen gebruiken of ondergaan omdat ik borstvoeding geef. Allemaal egoïstische redenen dus. Ik wilde toch het beste voor mijn baby? De moedermelk maffia is ook best sterk hoor. Ik had een aantal boeken van de befaamde “la leche league” en nadat ik verschillende pagina’s had gelezen waarin mijn schuldgevoel om het willen stoppen alleen maar werd aangewakkerd, heb ik het boek hard dichtgeklapt en nooit meer opgepakt. Wist je dat je kind meer kans heeft op oorontstekingen als je niet lang genoeg borstvoeding geeft? Mijn twee maanden borstvoeding heeft eigenlijk vrij weinig tot niks opgeleverd dus ik kon maar beter doorgaan.

Seriously? Iedereen begrijpt de voordelen van borstvoeding, maar ook met flesvoeding worden kinderen groot. Een vrouw die net moeder is geworden is op haar kwetsbaarste ooit en natuurlijk willen wij het beste voor ons kind, maar soms is het beste een andere route. Een route die goed is voor de mama en daarmee ook het kind.

Zo krijg je een moeder gek

Dan heb ik het nog niet eens gehad over het feit dat je niet precies weet hoeveel je kind binnenkrijgt. Ja natuurlijk alles wordt automatisch geregeld door je lichaam en daar hoef je je geen zorgen over te maken, maar als hij dan onder de curve aankomt een de verloskundige je dan vraagt hoe het met je melkproductie is en dat hij waarschijnlijk te weinig eten krijgt, probeer dan nog maar eens relaxed te blijven. De tip was om de baby te wegen naar iedere voeding. Hoe maak je een moeder gek?

Uiteindelijk heb ik besloten om de borstvoeding af te gaan bouwen en over te gaan op flesvoeding. Ik wil graag mijn borsten en mijn leven een beetje terug. Al ruim 2 jaar hebben we ons in allerlei bochten gewrongen om zwanger te worden, ik heb hem 9 maanden met veel plezier gedragen en geruime tijd borstvoeding gegeven om hem een zo goed mogelijke start te geven. Ik heb weer behoefte aan wat meer vrijheid. Niet meer iedere keer mijn blouse opentrekken, nadenken bij ieder wijntje en gewoon weer een flinke dot retinol op mijn gezicht om het verstrijken der jaren te verzachten. Ja, hier kies ik voor mezelf en indirect ook voor de kleine man.

Keuze om te stoppen met borstvoeding geeft rust

Deze keuze is natuurlijk niet heel gemakkelijk gemaakt en nu we de laatste weken met borstvoeding ingaan en gaan afbouwen voel ik toch een soort van melancholie. Ik zie hoeveel rust het hem soms geeft, hoe verliefd hij naar mijn borsten kijkt en ook hoe gezellig het is om samen die tijd door te brengen, maar we vinden die quality tijd vast ook wel op een andere manier. Het afbouwen heeft ook tijd nodig en hoeft niet abrupt. Op deze manier kunnen we er ook beiden aan wennen. Het feit dat ik deze keuze heb gemaakt om af te gaan bouwen heeft ook al zoveel rust gebracht. De gedachte dat ik voor mezelf mag kiezen. Happy mum, happy baby, niet waar?’

Meer lezen?
Blog: ik koos ervoor om flesvoeding te geven. Zo erg is dat toch niet?
Online cursus kunstvoeding

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen