Starten met kolven
16/12/2021

Beginnen met kolven: hoeveel voorraad heb je nodig?

Er komt een punt dat je niet meer iedere minuut van de dag bij je kleintje bent. Je start weer met werken of gaat de hort op met vriendinnen. Mocht je je zoon of dochter wel je eigen melk willen blijven geven, dan kun je starten met kolven. Maar hoe begin je daarmee? Hoeveel voorraad heb je nodig? En hoe bouw je een voorraad op?

Lactatiedeskundige Céline Moly geeft in dit artikel antwoorden op de vragen.

Hoeveel voorraad heb ik nodig?

Als je gaat starten met kolven, is het belangrijk in te schatten hoeveel voorraad je nodig hebt. Hoeveel voorraad je nodig hebt, hangt af van wat je besloten hebt te doen: kolven op je werk, of niet kolven op je werk.

Kolven op werk 
Ga je op werk kolven, dan hoef je maar een voorraad voor twee of drie dagen aan te maken voordat jij gaat beginnen. Kijk hoeveel je kindje op dat moment drinkt en pas daar de voorraad op aan. De voorraad blijft op peil doordat jij kolft terwijl jouw kindje ergens anders een flesje afgekolfde melk krijgt. Twee kolfmomenten per acht uur zijn in principe genoeg om je productie op peil te houden en je melkvoorraad bij te houden.

Niet kolven op werk 
Wil je niet kolven op werk en alleen thuis de borst geven, dan kun je beter zo vroeg mogelijk beginnen met een voorraad opbouwen, zodat jij je kindje zo lang mogelijk van moedermelk kan voorzien.

Hoe start ik met een voorraad opbouwen?

Als je een voorraadje aan het maken bent, is het belangrijk om je borsten niet onnodig te stimuleren. Zo blijft je melkproductie stabiel. Ga dus niet een extra kolfmoment inlassen tussen de voedingen door, maar kolf één keer per dag na een borstvoeding. Het beste moment om dit te doen is na de eerste ochtendvoeding. Na de nacht is je lichaam goed uitgerust en zijn de hormonen extra actief, waardoor de melkproductie groter is dan in de avond.

Kijk ook naar de manier hoe jij je baby voedt:

  • Geef je één borst per voeding, dan kun je de andere borst tijdens of na het voeden afkolven.
  • Drinkt je kindje uit beide borsten (de ene als voeding, de andere als ‘toetje’), dan kun je beide borsten na de voeding kolven tot ze helemaal leeg zijn.
  • Drinkt je kindje beide borsten elke keer volledig leeg, dan kun je tussen twee voedingen door – bijvoorbeeld een uurtje na een voeding – beide borsten afkolven. Het is wel belangrijk dat je deze laatste optie niet iedere dag doet, anders gaat je lichaam standaard extra melk produceren. Je kunt dit wel een paar keer per week doen en zo geleidelijk een voorraad opbouwen.

Tips van lactatiedeskundige Céline

Bewaar de moedermelk in kleine porties, bijvoorbeeld van zo’n 50cc, zodat er op de opvang naar behoefte van je kindje eventueel nog aangeboden kan worden. Ook hoef je met kleine porties geen melk weg te gooien als je kindje die dag wat minder trek had dan normaal.

Informeer of je bij de opvang ook nog 1 of 2 melkzakjes of bakjes in de vriezer kunt bewaren. Mocht er een flesje omvallen of er onverwacht meer melk nodig zijn, dan is het fijn om te weten dat er nog extra melk in de vriezer ligt.

Schaf een fijne kolfbh aan. Daarmee heb jij je handen vrij om te kolven waar en wanneer je maar wilt. Op werk, onderweg, tijdens het koken of als je lekker op de bank hangt. Zo maak je het voor jezelf een heel stuk relaxter!

Meer lezen?
Kolven op werk: dit zijn je rechten als moeder

Ben je benieuwd hoe je je melkproductie op gang krijgt? Hoe je moet starten met kolven? Of wat de voordelen zijn voor jou en je baby? In onze ultieme borstvoedingcursus, gegeven door Céline Moly, leer je alles over de over de eerste uren, dagen, weken en maanden van jouw borstvoedingsavontuur.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen