Thuisbevalling

Alles wat je wil weten over thuis bevallen

Sommige vrouwen willen graag thuis bevallen, anderen het liefst in een geboortecentrum of het ziekenhuis. Soms bedenk je van te voren dat je naar het ziekenhuis wilt, maar merk je tijdens de bevalling dat je liever thuis wilt blijven. En soms kan een bevalling zo snel gaan dat een bevalling thuis plaatsvindt. Daarom is het slim om alvast na te denken over een thuisbevalling en om je niet alleen mentaal, maar ook praktisch voor te bereiden op verschillende situaties.

How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

Of je nu liever thuis wil bevallen of liever naar het ziekenhuis gaat, het is goed om jezelf op een thuisbevalling voor te breiden. We vragen verloskundige Nathalie Bonte om te vertellen hoe een thuisbevalling verloopt en wat je kunt verwachten.

Thuis bevallen is net zo veilig als in het ziekenhuis

Om te beginnen delen we graag een aantal feiten die je misschien gerust kunnen stellen als het gaat om een thuisbevalling.

  • Thuis bevallen met je verloskundige is net zo veilig als in het ziekenhuis bevallen (bron: onderzoek onder 80.000 zwangeren door gynaecologen en verloskundigen van het AMC en het VUmc in 2015).
  • Nederlandse vrouwen zijn positiever over hun bevalling als zij worden bijgestaan door hun eigen verloskundige.
  • 96 procent van de vrouwen die thuis bevalt, kijkt daar tevreden op terug.
  • Je bevalt het best daar waar jij je het best kunt ontspannen.
 

Nathalie Bonte begon als eerstelijns verloskundige in een verloskundigepraktijk en werkt nu in het ziekenhuis als klinisch verloskundige. Ze kent dus beide situaties goed: thuis bevallen en in het ziekenhuis bevallen.

Nathalie zegt over de thuisbevalling: ‘Thuis bevallen is volkomen veilig omdat we goede zorg hebben in Nederland en in de meeste provincies het ziekenhuis dichtbij is. Bij enige twijfel over de gezondheid van moeder of kind bellen we als verloskundige een ambulance. Die kan dan stand-by staan en snel tot actie overgaan indien er wel een spoedsituatie mocht ontstaan. We hebben dan ook altijd korte lijnen met ziekenhuispersoneel – zoals een gynaecoloog, arts-assistent en een klinisch verloskundige – en we zorgen voor een goede overdracht, mocht je bevalling medisch worden.’

Wat heb je nodig voor thuisbevalling?

Wat heb je nodig als je thuis wil bevallen? Hoe kun je je voorbereiden? Bekijk deze checklist voor een thuisbevalling. Daar verzamelen we alle items die je nodig hebt voor een thuisbevalling, waaronder:

Thuis bevallen

Verloskundige heeft alles voor thuisbevalling bij in verlostas

Daarnaast is het goed om te weten dat de verloskundige bij een thuisbevalling alles bij heeft om een bevalling in goede banen te leiden. Denk bijvoorbeeld aan lidocaine om te verdoven als er gehecht moet worden, een hechtset en hechtdraad, zuurstof voor moeder en kind, een episiotomieschaar (voor een knip), een doptone voor de foetale hartbewaking, een (verblijfs)katheter en een bloeddrukmeter. Ook heeft ze oxytocine (hormonen) om de baarmoeder te helpen na de bevalling goed samen te trekken. Kortom: jouw verloskundige is uitgerust met alle materialen en medische hulpmiddelen.

Spannend om thuis te bevallen?

‘Misschien is het goed om te bedenken wát precies maakt dat vrouwen of hun partners zich ongerust maken als het gaat om een thuisbevalling’, zegt Nathalie. ‘In het ziekenhuis verrichten (klinisch) verloskundigen en arts (assistenten) dezelfde handelingen als de eerstelijns verloskundigen. We hebben dezelfde opleiding en leren dus dezelfde handelingen als er een spoedsituatie ontstaat. Ook opleidingen en bijscholingen doen we ook vaak met deze verschillende disciplines. Uiteraard geldt dit alleen als een zwangere vrouw gezond is en geen medische indicatie heeft. Bij een medische zwangerschap sta je onder controle van het ziekenhuis en beval je daar.’

Ervaringen met een thuisbevalling

Soms kan het fijn zijn om positieve verhalen te lezen van thuisbevallingen. Op zoek naar wat inspiratie? Deze mama’s zijn thuis bevallen:

Anjolein: ‘In een weeënstorm de trap af? Hell no’

Momtalk met Anjolein: Een paar minuten later stond mijn verloskundige weer in ons huis. Ik had ineens negen centimeter ontsluiting. Als ik nog weg wilde gaan, moesten we NU de deur uit. Ik wilde graag thuis bevallen, maar mijn vriend vond het erg spannend en hoopte dat het in het ziekenhuis kon. Ik zag het niet meer zitten om weg te gaan. In zo’n weeënstorm de trap af, langs een vol terras… ‘Ik wil hier blijven, vind je dat goed?’ vroeg ik hem. ‘Als jij je er goed bij voelt doen we dat’, zei hij. 

‘Het plan was in het ziekenhuis bevallen, het werd thuis’

Anne-Marije over haar thuisbevalling: ‘Het plan bij James was in het ziekenhuis bevallen. Maar het werd gewoon thuis, aan de keukentafel. In twee uur tijd had ik James in mijn armen. Zonder pijnstilling en geheel op eigen kracht. Dat we net een nieuwe witte bank hadden van één week oud en dat er geen tijd was voor voorbereiding laat ik maar even in het midden. Dat snappen jullie wel… Oh, en die witte bank is gewoon weer als nieuw geworden, haha!’

‘Mijn eerste thuisbevalling duurde in totaal twaalf uur’

Mei Fang over haar geplande thuisbevalling: ‘Ik ben, zoals ik graag wilde, thuis bevallen. Mijn bevalling duurde, vanaf de eerste wee tot de geboorte van Filippa, in totaal twaalf uur. Het was uitputtend omdat ik al snel persweeën kreeg die ik lang moest tegenhouden. Maar ik zat heerlijk in mijn eigen bubbel thuis. Ik was niet zo bezig met die hypnobirthing, maar geloof dat het me het vertrouwen had gegeven dat ik nodig had. Van Juno beviel ik ook thuis. Die bevalling ging nog sneller, ik geloof een uur of zes, en daar kijk ik ook met plezier op terug.’

Vluchttas

Wat jouw situatie ook is, het wordt altijd aangeraden om een vluchttas of bevaltas klaar te maken zodat je deze mee kunt nemen als je (toch) naar het ziekenhuis gaat om te bevallen. In je vluchttas neem je zowel spullen mee voor jezelf als voor de baby.

How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲