25/03/2020

Hoe werkt een thuisbevalling?

Auteur

Datum

Categorie

Share

De afgelopen dagen is het percentage thuisbevallingen omhoog geschoten. Veel vrouwen zijn angstig geworden iets op te lopen tijdens een poliklinische bevalling in het ziekenhuis, met de coronacrisis. Ze kiezen ervoor om thuis te bevallen. Sommige vrouwen krijgen vanuit de verloskundige het advies om zich (ook) voor te bereiden op een thuisbevalling, mede vanwege de grote en verwachte drukte in het ziekenhuis. Of je nu liever thuis wil bevallen of eigenlijk naar het ziekenhuis had willen gaan, het is goed om jezelf op een thuisbevalling voor te breiden. We vragen verloskundige Nathalie Bonte om ons hier meer over te vertellen.

Als het vooruitzicht van een eventuele thuisbevalling je angst of stress bezorgd, is dat heel vervelend. We willen je aanraden om hierover te praten met jouw verloskundige en om jouw angsten en twijfels te delen met je omgeving. Je hoeft hier niet in je eentje doorheen te gaan. We schreven eerder over het omgaan met angst tijdens je zwangerschap. 

Om te beginnen delen we graag een aantal feiten die je misschien gerust kunnen stellen.

  • Thuis bevallen met je verloskundige is net zo veilig als in het ziekenhuis bevallen (bron: onderzoek onder 80.000 zwangeren door gynaecologen en verloskundigen van het AMC en het VUmc in 2015).
  • Nederlandse vrouwen zijn positiever over hun bevalling als zij worden bijgestaan door hun eigen verloskundige.
  • 96 procent van de vrouwen die thuis bevalt, kijkt daar tevreden op terug. Vrouwen die alsnog naar het ziekenhuis moesten zijn het minst tevreden.
  • Je bevalt het best daar waar jij je het best kunt ontspannen.

 Deze feiten komen van de vereniging van verloskundigen, de KNOV, en Kennispoort Verloskunde.

We vroegen How about mom expert & verloskundige Nathalie Bonte naar meer informatie over een thuisbevalling. Nathalie werkt bij een verloskundigenpraktijk: ze is een zogeheten eerstelijns verloskundige. In het ziekenhuis werken klinisch verloskundigen.

Volgens Nathalie is het goed dat zwangere vrouwen en hun partners zich realiseren dat ook thuis het fysiologische proces kritisch en aandachtig bewaakt wordt. “Thuis bevallen is volkomen veilig omdat we goede zorg hebben in Nederland en in de meeste provincies het ziekenhuis dichtbij is. Bij enige twijfel over de gezondheid van moeder of kind bellen we als verloskundige een ambulance. Die kan dan stand-by staan en snel tot actie overgaan indien er wel een spoedsituatie mocht ontstaan. We hebben dan ook altijd korte lijnen met ziekenhuispersoneel – zoals een gynaecoloog, arts-assistent en een klinisch verloskundige – en we zorgen voor een goede overdracht, mocht je bevalling medisch worden.”

Alle materialen bij de hand

Daarnaast is het goed om te weten dat de verloskundige bij een thuisbevalling alles bij heeft om een bevalling in goede banen te leiden. Denk bijvoorbeeld aan oxytocine (hormonen) om de baarmoeder te helpen na de bevalling goed samen te trekken, lidocaine om te verdoven als er gehecht moet worden, een hechtset en hechtdraad, zuurstof voor moeder en kind, een episiotomieschaar (voor een knip), een doptone voor de foetale hartbewaking, een (verblijfs)katheter en een bloeddrukmeter. Kortom: jouw verloskundige is uitgerust met alle materialen en medische hulpmiddelen.

“Misschien is het goed om te bedenken wát precies maakt dat vrouwen of hun partners zich ongerust maken als het gaat om een thuisbevalling”, zegt Nathalie. “In het ziekenhuis verrichten (klinisch) verloskundigen en arts (assistenten) dezelfde handelingen als de eerstelijns verloskundigen. We hebben dezelfde opleiding en leren dus dezelfde handelingen als er een spoedsituatie ontstaat. Ook opleidingen en bijscholingen doen we ook vaak met deze verschillende disciplines. Uiteraard geldt dit alleen als een zwangere vrouw gezond is en geen medische indicatie heeft.”

Positieve ervaringen

Soms kan het fijn zijn om positieve verhalen te lezen van thuisbevallingen. Op zoek naar wat inspiratie? Deze mama’s zijn thuis bevallen:

 

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief