rekening kind openen
22/02/2024

Financiële zelfstandigheid: een eigen rekening 

Bij opvoeden hoort ook financiële opvoeding. Dat vinden niet alle ouders even gemakkelijk. Daarom willen wij jou samen met de experts van ABN AMRO een handje helpen. In deze reeks nemen we je mee in de weg van financiële zelfstandigheid en bieden we je tips & tricks om zelf met jouw kinderen hiermee aan de slag te gaan. Deze week: een eigen rekening voor jouw kind openen.

Het is een leuke en bijzondere mijlpaal voor veel kinderen: een eigen rekening inclusief betaalpas. Hoe groot ben je dan!

Eigen rekening openen betekent nieuwe afspraken

Waarschijnlijk krijgt jouw zoon of dochter al een tijdje zakgeld en is de financiële opvoeding daarmee in full swing. Vaak voel je zelf wel aan of en wanneer jouw kind toe is aan een volgende stap. Meestal zie je dat dit ergens rond een jaar of tien of elf is.

Zodra je kind een eigen bankrekening heeft, kun je afspreken dat je het zakgeld vanaf dat moment daar naartoe gaat overmaken. Het wordt geadviseerd om bij kids tot twaalf jaar het zakgeld wekelijks uit te betalen, daarna per maand. Dit is natuurlijk een persoonlijke keuze en hangt ook samen met andere zaken. Bijvoorbeeld wat jouw kind van zijn of haar zakgeld mag of moet kopen. Je zult misschien opnieuw afspraken moeten maken: hoeveel geld mag jouw kind uitgeven? In welke winkels en waaraan? Waarschijnlijk zullen er opnieuw grote of kleine fouten worden gemaakt en daarmee genoeg leermomenten ontstaan.

Jongerenrekening open

Met het zakgeld op een eigen rekening hoort een bankpas en mobiel bankieren er ook bij. Nu je praktisch overal contactloos kunt pinnen, kost dat betalen de meeste kinderen geen enkele moeite. Dit betekent aan de andere kant wel dat het voor jou als ouder fijn is om nog wat meer controle te hebben op de uitgaven van je kind. Vijftig euro aan snoep?! Hmpf… 

Bij de Jongerenrekening van de ABN AMRO heb jij als ouder controle en kun je je kind rustig aan steeds meer verantwoordelijkheid geven. Zo kun je bijvoorbeeld wel toegang geven tot internet bankieren, geld overmaken en het saldo bekijken, maar kan alleen jij de paslimiet aanpassen en betalingen doen. Je kunt ook pushberichten aanzetten – bijvoorbeeld bij afschrijvingen, bijschrijvingen of als het saldo van je kind onder een bepaald bedrag komt. Dat kan ook een fijne manier zijn om nog een beetje een oog in het zeil te houden op de uitgaven van jouw kind. 

Meer lezen?
Wat kost een kind?

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen