voorbereiding thuisbevalling
08/06/2021

Women supporting women: rondje koken in de kraamperiode

Na de geboorte van haar tweede dochter begint bij Charlotte de Smeth-Gerner het idee voor Rondje Koken te borrelen. Ze vertelt aan How About Mom waar haar inspiratie vandaan kwam en hoe Rondje Koken werkt.

“Door onverwachte opstartproblemen van mijn tweede dochter moesten we wat langer in het ziekenhuis blijven. Na twee weken mochten we eindelijk naar huis. Dat was zo fijn, met name om vanaf dat moment eindelijk met zijn vieren thuis te zijn, een moment waar we zo naar toe leefden.  Die dag kwam een lieve vriendin langs om even een knuffel te geven en een pan courgettesoep achter te laten. Een klein gebaar, met grote impact. Ik weet het nog als de dag van gister.

Vriendinnen, buren en familie om je heen zijn in de periode na de geboorte van een kindje waardevol. Toch merkte ik dat ik het lastig vond om hulp te vragen en te accepteren. Mensen appten regelmatig of ze iets konden doen, maar dan is het best lastig om te zeggen dat je ontzettend graag een pan soep zou willen en een niet al te lang bezoek. Je bent zo blij met alle hulp, maar ook zo moe en je hebt niet altijd de kracht om heel jouw verhaal te doen over hoe het nu met de kleine en jou gaat. Zo ervaarde ik het destijds en ik hoor van veel vrouwen om mij heen dat zij dit ook herkennen. Je voelt je snel bezwaard, want iedereen is al zo druk…

Zo ontstond het idee voor Rondje Koken. Met Rondje Koken krijgt iemand die wat hulp goed kan gebruiken elke dag een vers bereide maaltijd, met liefde gemaakt én op de stoep gezet door vrienden en familie. Het echte kraambezoek, de beschuit met muisjes en jouw verhaal vertellen, dat komt later wel. Rondje Koken ontzorgt mensen in hun zorg over het eten. Want hoeveel moeite is het nou om een portie extra te koken? Precies.

Hoe werkt het?

Iemand uit de omgeving van de pas bevallen vrouw zet een kalender op via Rondje Koken. Er wordt een link naar deze kalender doorgestuurd naar andere vrienden en familieleden die mee willen doen. Zo kan iedereen zelf een dag opgeven waarop zij eten komen brengen. Je vult ook in wat je van plan bent om te maken, zodat de ontvanger (hoe lekker dat ook is) niet zeven dagen achter elkaar pasta krijgt. In mijn ervaring is het pas in week 2 of 3, als de kraamzorg weer weg is, een goed moment om een Rondje Koken op te zetten voor iemand.”

Charlotte deelt een aantal reacties van enthousiaste ontvangers van Rondje Koken:

  • In het begin voelde ik mij wel bezwaard naar iedereen toe, want iedereen is druk. Maar ik merkte wel dat iedereen het heel fijn vond om wat concreets te kunnen doen als een maaltijd koken op een specifieke dag.”
  • “In eerste instantie dacht ik, dat is toch niet nodig. Dit kunnen we zelf ook wel. Maar we waren superblij met de verrassingen elke dag.”

Meer weten over Rondje Koken?


In onze rubriek women supporting women delen we de verhalen van vrouwelijke ondernemers die zich bezig houden met producten of diensten die het leven van nieuwe of aanstaande moeders beter, makkelijker of fijner maken. Ben of ken jij zo’n vrouw? Stuur een mailtje naar anna@howaboutmom.nl, we horen graag jouw verhaal en motivatie.

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief