zwanger mentaalsmaak
22/04/2023

Zwanger en een metaalsmaak in je mond? Dat komt hierdoor

Auteur

Datum

Categorie

Share

Het is een kwaal waar je niet zo vaak over hoort, maar er wel degelijk bij kan horen: een zwanger en een metaalsmaak in je mond. Terwijl jij probeert te genieten van één van de dingen die je nu wel graag eet (frikandel met vanille pudding, anyone?) smaakt het alsof je een hand munten in je mond hebt gestopt. Waar wordt deze kwaal door veroorzaakt?

De medische term voor een veranderde smaak in je mond is dysgeusie. Bij veel vrouwen is dit een metaalsmaak, maar het kan ook zijn dat je juist een zoute of verbrande smaak in je mond hebt. Bij sommige zwangere is de smaak er altijd, bij de ander alleen als ze eten. Dysgeusie start vaak in het eerste trimester en kan verbeteren in het tweede trimester, maar kan helaas ook gedurende de hele zwangerschap aanhouden.

Wat is de oorzaak van die metaalsmaak?

Dysgeusie kun je het beste zien als een smaakstoornis. Dit kan worden veroorzaakt door ontstekingen (bijvoorbeeld van het tandvlees) en bepaalde medicijnen en ziekten, maar dus ook door een zwangerschap. Er bestaan verschillende theorieën naar aanleiding van onderzoek over de oorzaak van dysgeusie in de zwangerschap. De meest waarschijnlijke is dat het wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen.

Wat kan ik doen tegen dysgeusie als ik zwanger ben?

Hier moeten we helaas slecht nieuws delen: er is niets wat je kunt doen om dysgeusie te voorkomen. Gelukkig zijn er wel manieren om het te verbeteren als je hier last van hebt. Het eten van zure voedingsmiddelen, zoals citrusvruchten en azijnhoudende producten (augurken met slagroom?), kan helpen om nare smaken te maskeren. Pikant eten kan – als je daar zin in hebt – ook helpen. Pas alleen op voor brandend maagzuur en indigestie, beide vrij normaal als je zwanger bent. Zorg er ook voor dat je gehydrateerd blijft om te voorkomen dat je mond uitdroogt. Kauwgom, pepermuntjes en een keertje extra je tandenpoetsen kunnen tenslotte je mond vochtig houden en de smaak verfrissen.

Kortom: die metaalsmaak in je mond is heel gewoon, maar kan wel heel irritant zijn. Hoewel we hier een paar tips hebben gedeeld, willen we je altijd op het hart drukken om aan de bel te trekken bij een zorgverlener als je je zorgen maakt over jouw gezondheid.

Meer lezen?
Twintig keer een zwangerschapskwaal die je niet zo vaak hoort
Gezondheidsraad komt met nieuw dieetadvies zwangere vrouwen

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief