Basale temperatuur curve bijhouden
Home » Zwanger worden » Zo werkt de basale temperatuurcurve (BTC)
Als je probeert om zwanger te raken, heb je misschien weleens gehoord over de basale temperatuurcurve. Een basale temperatuurcurve (afgekort BTC) is een onderzoek om de eisprong aan te tonen. Deze informatie kun je gebruiken als je zwanger wil worden.
Jolijn Huisman
Jolijn Huisman startte in 2019 als één van de eerste fertiliteitsartsen in Nederland. Ze werkt in het Diakonessenhuis in Utrecht.
Wist jij dat er een verband bestaat tussen je lichaamstemperatuur en je menstruatiecyclus? Door een verandering in hormonen rond je eisprong verandert je basale lichaamstemperatuur – de lichaamstemperatuur in rust. Het gaat om een kleine stijging van de temperatuur, ongeveer zo’n 0,4 tot 0,6 graden celsius.
Verschil in lichaamstemperatuur
Dit verschil is voor jou niet voelbaar, maar kun je wel meten. Je kunt hiervoor een basale temperatuurcurve ofwel BTC bijhouden.
Door deze temperatuur dagelijks te meten krijg je inzicht in jouw cyclus. Je kunt hiermee jouw ovulatie en vruchtbare periode inzichtelijk maken. Dat is waardevol als je graag in verwachting wilt raken.
Basale thermometer
Ook zijn er speciale basale thermometers te koop. Dit zijn nauwkeurige thermometers die temperatuurveranderingen in tienden van een graad meten. Maar een gewone thermometer is ook prima om een basale temperatuurcurve bij te houden.
Basale temperatuurcurve bijhouden
Een basale temperatuurcurve (afgekort BTC) is dus een onderzoek om de eisprong aan te tonen. Na de eisprong gaat de temperatuur enkele tienden van een graad omhoog. Bij de menstruatie daalt de temperatuur weer. Aan de BTC kan jij zelf of een arts in het ziekenhuis zien of er een eisprong is geweest en wanneer dit dan was.
Het wordt aanbevolen om de temperatuur elke ochtend op dezelfde tijd en op dezelfde manier te meten. Rectaal meten (via de anus) geeft het betrouwbaarste resultaat. Je vind hier een voorbeeld van een BTC om zelf in te vullen:
Is een basale temperatuurcurve betrouwbaar?
Het is wel belangrijk om te beseffen dat een basale temperatuurcurve alleen een indicatie van je ovulatie is en niet 100% betrouwbaar is. Andere factoren, zoals stress, ziekte of slaapgebrek, kunnen jouw basale temperatuur en dus de curve ook beïnvloeden.
Om een duidelijker en betrouwbaarder beeld te krijgen van jouw cyclus is het volgen van het baarmoeder- of cervixslijm – vlak voor je ovulatie is dit doorzichtig en elastisch en na je vruchtbare dagen is het slijm witter en dikker – of het uitvoeren van een ovulatietest aan te raden.
Wel kan een basale temperatuurcurve bijhouden een nuttig hulpmiddel om inzicht te krijgen in je ovulatie- en menstruatiecyclus. Voor een betrouwbaar resultaat is het op de juiste manier meten én de resultaten combineren met andere tekenen van een ovulatie belangrijk.