Zo werkt een ovulatie thermometer

Wist jij dat je lichaam hele subtiele signalen geeft als er een eisprong is? Je kunt je vruchtbare dagen berekenen door je lichaamstemperatuur te meten met een ovulatie thermometer. In dit artikel vertellen we je hoe je met de basale lichaamstemperatuur (BLT) en met een ovulatie thermometer de eisprong kunt berekenen.

Foto van Jolijn Huisman

Jolijn Huisman

Jolijn Huisman startte in 2019 als één van de eerste fertiliteitsartsen in Nederland. Ze werkt in het Diakonessenhuis in Utrecht.

Als je een kinderwens hebt en graag zwanger wil worden, kan het handig zijn te weten wanneer je het vruchtbaarst bent. Je bent immers per menstruatiecyclus maar een paar dagen vruchtbaar, namelijk rond je ovulatie (eisprong). Eerst helpt het om je ovulatie te berekenen.

Er zijn verschillende manieren om je vruchtbare dagen te berekenen. Dat kan bijvoorbeeld met een ovulatietest, door het baarmoeder- of cervixslijm in de gaten te houden, of door het opmeten van de basale lichaamstemperatuur.

Wat is basale lichaamstemperatuur?

De basale lichaamstemperatuur is je lichaamstemperatuur in rust, gemeten nadat je minimaal 3-4 uur hebt geslapen. Basaal staat voor de basis en houdt in: de lichaamstemperatuur op haar laagste punt. Dit is normaal gesproken in de ochtend, direct nadat je wakker wordt.

Hoe herken je een eisprong of ovulatie?

Zo’n 12 tot 24 uur na de eisprong stijgt (onder invloed van het hormoon progesteron) de temperatuur van 0.3 tot 0.5 graden Celsius. Soms kan de temperatuurstijging ook wat later plaatsvinden.

Door je basale lichaamstemperatuur (BLT) dagelijks op te meten, kun je die lichte stijging in temperatuur waarnemen en bepalen wanneer je vruchtbaar bent. Als je die metingen in een overzicht zet, krijg je zo een basaal temperatuur curve (BTC).

De kleine stijging in temperatuur komt na de ovulatie. Een temperatuurcurve is daarom meestal niet geschikt om in die cyclus het meest geschikte moment van de geslachtsgemeenschap te bepalen. Wel om achteraf bevestigd te krijgen òf en wanneer een eisprong of ovulatie is geweest.

Hoe werkt een ovulatie thermometer?

De basale lichaamstemperatuur kun je meten met een ovulatiethermometer.  Een ovulatiethermometer, ook wel bekend als een basale lichaamstemperatuur (BLT) thermometer, is een speciaal soort thermometer die wordt gebruikt om deze subtiele veranderingen in je lichaamstemperatuur te meten.

Dit kan nuttig zijn voor stellen die proberen zwanger te worden, omdat het hen kan helpen om het meest vruchtbare moment in je menstruatiecyclus te bepalen. Maar ook als je niet zwanger wil worden kan deze methode helpen om zicht te krijgen op je vruchtbare dagen.

Zwanger raken met ovulatie thermometer

Een ovulatiethermometer meet via de anus (rectaal) de lichaamstemperatuur. Leg de thermometer naast je bed en meet de temperatuur ’s ochtends, direct als je wakker bent.

Deze methode van temperatuur opmeten vereist wel dat je consistent meet, liefst direct nadat je wakker bent omdat je lichaam dan nog in rust is. Doe dit dagelijks op min of meer hetzelfde tijdstip en op dezelfde manier. Ga niet eerst naar het toilet of eerst eten of drinken. Dat beïnvloedt de temperatuur en maakt de waarde onbetrouwbaar.

Hoe gebruik je een ovulatiethermometer om zwanger te worden?

  • Gebruik een ovulatiethermometer met twee cijfers achter de komma voor een nauwkeurig resultaat.
  • Bereken de temperatuur elke dag net nadat je wakker bent.
  • Leg de thermometer op je nachtkastje. Zo kun je hem direct pakken; als je eerst moet opstaan, stijgt je lichaamstemperatuur al.
  • Als je de avond ervoor alcohol hebt gedronken, of als je ziek bent, kan je basale lichaamstemperatuur ook stijgen. 
  • Houd je dagelijkse metingen bij in een grafiek (basaal temperatuur curve). Na verloop van tijd zul je mogelijk een patroon herkennen van een temperatuurstijging na de ovulatie.
  • Let op veranderingen: meestal daalt de temperatuur iets vlak voor de eisprong en stijgt dan na de eisprong. Een consistent hogere temperatuur gedurende minimaal drie dagen is vaak een teken dat de ovulatie heeft plaatsgevonden.
  • Vruchtbare periode: de meest vruchtbare dagen zijn waarschijnlijk de dagen net voor de temperatuurstijging. Omdat je alleen achteraf kunt zien wanneer de ovulatie precies heeft plaatsgevonden, is het goed om ook andere vruchtbaarheidssignalen, zoals cervicaal slijm en een ovulatietest, te gebruiken om je kansen op bevruchting te vergroten.

 

How About Mom: de enige zwangerschaps-app die helemaal om JOU draait 📲