baby belly (foto Joyce Kamerbeek)
03/09/2020

Burrito of baby?

Auteur

Datum

Categorie

Share

Met 19 weken heb ik een zwangerschapsbuikje waar ik met veel trots en plezier naar kijk. Tegelijkertijd is het ook een buikje waar iemand anders gewoon… een buikje in kan zien. Ken je die overgang tussen het ik-heb-die-extra-burrito-gegeten-gisteravond buikje en het baby-buikje?

Met vriendin Eline heb ik op zaterdagmiddag afgesproken voor lunch, zodat ze mij ‘en de baby buik’ kan zien en we kunnen bijkletsen. Ik loop de trap af. Op het moment dat ik de voordeur op wil doen, twijfel ik. Sprint weer naar boven. Trek toch de strakke witte gestreepte jurk uit, en die losse zwarte zomerjurk aan.

Met 19 weken heb ik een zwangerschapsbuikje. Een buikje waar een vrouw of andere moeder misschien wel van ziet dat er een baby’tje in groeit, en een man nauwelijks erg in zou hebben. Waarvan een vriend hoogstens zou denken dat ik wat coronakilo’s ben aangekomen. Een in between belly.

En het suffe is: omdat je nog niet volkomen duidelijk kan zien dat het een zwangerschapsbuikje is, ben ik zelf ook een beetje in between over wat ik kan laten zien. Wat ik aan moet trekken. De zwangerschapsbroek is al aangeschaft en draag ik graag, meestal met een los shirtje erboven. De zomerse witte jurk die ik uit Anna’s zwangerschapsgarderobe overnam, daar voelt het nog iets te vroeg voor. Suf he?

Verpleegkundige Tamara vertelt in dit artikel mooi hoe de grootte van hun zwangere buik veel vrouwen onzeker kan maken. Na de outfit wissel die zaterdagmiddag neem ik mezelf voor: stoppen met deze onzin. Het is ook meteen de laatste keer dat ik mijn outfit verander voordat ik de deur uit ga. Duidelijke buik of niet, ik trek vanaf nu gewoon aan wat ik leuk vind en waar ik me fijn in voel.

Ben je… zwanger?

Ook grappig van deze fase: kennissen en bekenden zie je soms vertwijfeld kijken. ‘Zal ik het vragen, of gaat ze zelf iets zeggen…?’. Je ziet ze denken. Een zakelijke kennis die ik tijdens een afspraak op ons kantoor sprak, pakt het als volgt aan, vertelde hij: “Als ik vermoed dat een collega of vrouw zwanger is en ze het niet zelf opbrengt, vraag ik er pas aan het einde van het gesprek naar. Dan hoef je in ieder geval niet nog een vergadering met elkaar uit te zitten, en kun je snel daarna richting huis.”

Ook Anna had nog een goede manier om casual te informeren of iemand zwanger is. “Want je hebt zo’n mooie gloed”, zou je ook kunnen zeggen als je vermoedt dat iemand zwanger is, als je geen verwijzing naar haar buik wil maken. Of buikje. Het kan zomaar een in between belly zijn.

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief