Groeiecho
Home » Zwangerschap » Echo’s en screening tijdens je zwangerschap » Groeiecho
Met groeiecho wordt de groei van je baby gecontroleerd. Met een echo meet de echoscopiste het hoofdje, de buikomvang en de beenlengte van je kleintje. Zo wordt duidelijk of je baby volgens verwachting groeit.
How About Mom
Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.
Je verloskundige of gynaecoloog beoordelen de groei van de baby door de hoogte van de baarmoeder te voelen. Meestal zijn deze controles voldoende om te bepalen of de baby goed groeit. Het is dan niet nodig om een groeiecho te maken.
Groeit de baarmoeder niet naar verwachting? Dan groeit de baby misschien te langzaam of juist te snel. Dan adviseert de verloskundige of gynaecoloog om een groeiecho te maken. Met deze echo is de groei nauwkeuriger te meten.
Groeiecho tijdens zwangerschap
Je kunt op verschillende momenten tijdens de zwangerschap een groei echo krijgen. Vaak zijn er meerdere echo’s nodig om te weten of de baby naar verwachting groeit. Zo ontstaat er een goed beeld van de groei van je baby: een groeicurve. Ook wordt bij een groeiecho de hoeveelheid vruchtwater bepaald.
Wanneer is de groei afwijkend?
Je verloskundige of gynaecoloog weet hoe groot je buik gemiddeld hoort te zijn bij elke zwangerschapsduur. Dit kan verschillen van persoon tot persoon. Daarom noteert je verloskundige of gynaecoloog bij elke zwangerschapscontrole hoe groot je buik op dat moment is.
Lijkt je buik onvoldoende te groeien bij een volgende controle? Of lijkt juist de buik sneller te groeien dan verwacht? Dan kan er sprake zijn van afwijkende groei. Je verloskundige of gynaecoloog zal dan een groeiecho laten maken.
Tweeling of meerling zwangerschap
Lukt het niet goed om de groei van de baby via de baarmoeder te voelen? Bijvoorbeeld door overgewicht of een tweeling zwangerschap? Dan kom je sowieso in aanmerking voor groeiecho’s..
Als je een verhoogd risico hebt op een baby die kan achterblijven in groei of juist te snel kan groeien, is dat ook een reden voor groeiecho’s. Bijvoorbeeld wanneer je last hebt van een hoge bloeddruk of diabetes, als je eerder een te kleine of te grote baby hebt gekregen, of bij gebruik van bepaalde medicijnen.
Wat wordt er gemeten bij een groeiecho?
Bij een groeiecho wordt de groei van de baby gemeten. Dat gebeurt door het hoofdje, de buikomvang en de beenlengte te meten.
Het computersysteem van de verloskundige of gynaecoloog berekent met deze maten het gewicht van je baby. Dit gewicht is een schatting. De waarden komen in een grafiek. Op de curve in de grafiek kun je zien hoe de maten van je baby zich verhouden tot die van andere baby’s op hetzelfde moment in de zwangerschap.
Vaak krijg je dan na 2 tot 4 weken weer een echo. Zo kan de verloskundige of gynaecoloog in de gaten houden of de baby naar verwachting groeit.
How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲