Gewichtstoename zwangerschap
Alles over aankomen als je zwanger bent
Home » Zwangerschap » Gewichtstoename zwangerschap
Hoeveel je tijdens je zwangerschap aan zult komen valt niet te voorspellen. In dit artikel vertellen we je welke extra kilo’s je meedraagt aan het einde van de zwangerschap (waaronder zo’n 1,5 kilo extra vocht!). En wat je kunt verwachten van aankomen tijdens de zwangerschap.
How About Mom
Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.
Dat je gaat aankomen tijdens de zwangerschap is een feit. Hoeveel iemand in totaal aankomt, verschilt per persoon en ook per zwangerschap.
Gemiddelde gewichtstoename zwangerschap
In jouw buik gaat een embryo uitgroeien tot een complete baby. Tegen het einde van je zwangerschap draag je gemiddeld de volgende kilo’s extra met je mee:
-
- Je baby: 3400 gram
-
- Baarmoeder: +1000 gram
-
- Bloed: +1000 gram
-
- Placenta en vliezen: 650 gram
-
- Vruchtwater: 750 gram
-
- Borsten: +800 gram
-
- Extra lichaamsvet, zodat je lichaam reserves heeft tijdens de borstvoedingsperiode: 3: +3400 gram
-
- Extra vocht: +1500 gram
Deze aantallen zijn natuurlijk gemiddelden. Voor jou kan het hoger of lager liggen, en dat hoeft niet erg te zijn. Het extra gewicht dat je meedraagt aan het eind van je zwangerschap, zegt niets over het gewicht van je baby.
Hoeveel kilo aankomen per trimester?
Wist je dat de gewichtstoename meestal niet geleidelijk verdeeld is over die negen maanden? In het eerste trimester valt de gewichtstoename vaak wel mee, en merk je misschien 1 tot 2 kilo’s erbij als je op de weegschaal zou gaan staan.
Veel vrouwen komen het meeste aan tijdens het tweede trimester, vaak zo’n 6 tot 8 kilo. Er zijn ook vrouwen die juist dan afvallen omdat ze veel last hebben van ochtendmisselijkheid. In het derde trimester is de gewichtstoename meestal nog zo’n 3 tot 4 kilo.
Gewichtstoename afhankelijk van BMI
Hoeveel je aankomt tijdens de zwangerschap is onder andere afhankelijk van je BMI. De BMI (Body Mass Index) is een maat die laat zien of je een gezond gewicht hebt in verhouding tot je lengte. BMI geeft een inschatting van hoe gezond je lichaamsgewicht is. Vrouwen met een lager BMI komen naar verwachting meer aan tijdens de zwangerschap. Hun lichaam legt meer reserves aan voor de borstvoedingsperiode. Heb je een hoog BMI of overgewicht, dan valt de gewichtstoename door je zwangerschap meestal mee.
Grootte van je zwangere buik
De grootte van jouw zwangere buik zegt niks over de gezondheid van je kindje. Je gewicht, jouw bouw en je aanleg bepalen voor een deel de grootte van je buik, naast de positie van je baby. De verloskundige kijkt meer naar de plaats van je baarmoeder en de ontwikkeling van de baby dan de grootte van je buik zelf.
Vrouwen met een normaal gewicht (een BMI tussen de 18,5 en 25) komen gemiddeld zo’n 11,5 tot 16 kilo aan tijdens de zwangerschap. Wat voor jou een gezonde gewichtstoename is, kun je bespreken met je verloskundige.
Nogmaals: hoeveel je aankomt en hoe groot jouw buik is, zegt niets over de grootte van je kindje of over de gezondheid ervan. Wel is het gezond en normaal als je een paar kilo’s aankomt tijdens je zwangerschap.
How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲