Onzeker over de grootte van je zwangere buik
Home » Zwangerschap » Onzeker over zwangere buik
Zegt de grootte van je buik iets over de gezondheid van je kindje? Sommige moeders vinden hun buik te groot of te klein voor het aantal weken dat ze zwanger zijn. Omdat zij zichzelf vergelijken met anderen, of omdat ze – gevraagd en ongevraagd – commentaar en opmerkingen krijgen over hun zwangere buik. “Hier komt zoveel onzekerheid uit voort”, zegt Tamara de Langen, moeder-pasgeborene verpleegkundige bij het OLVG Ziekenhuis in Amsterdam.
How About Mom
Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.
Maak je je zorgen over de grootte van de buik? Volgens Tamara is dat helemaal niet nodig. De grootte van je buik zegt namelijk niets over de grootte van je kindje.
Onzeker over een (te) grote buik of kleine buik
Je gewicht, jouw bouw en je aanleg bepalen voor een deel de grootte van je buik, naast de positie van je baby. De verloskundige kijkt meer naar de plaats van je baarmoeder dan de grootte van je buik zelf. Tijdens de controles bekijkt en voelt de verloskundige het aantal centimeters dat de baarmoeder boven het schaambeen uitkomt. Dat vergelijkt ze met het aantal weken dat je zwanger bent.
Tamara: “Onzekerheid over de grootte van de buik is een heel veel voorkomend en veelbesproken onderwerp. De grootte van jouw buik zegt niks over de gezondheid van je kindje. Hoe de buik ‘toont’ of groeit hangt heel erg af van de anatomie van de moeder: hoe groeit de baarmoeder, hoe lang is het bovenlichaam, wat voor bouw heeft ze, en hoeveelste kindje is het.”
Placenta
Jouw lichaamsbouw bepaalt dus voor een belangrijk deel hoe je buik gaat groeien en tonen. Als jij bijvoorbeeld een atletisch of lang lichaam hebt, kan je buik relatief klein zijn. Ook de positie van je baby – als hij of zij met de rug naar voren ligt – kan ook voor een kleine(re) buik zorgen. Ben jij zelf klein, dan lijkt je buik al snel groot in verhouding met je eigen lichaam.
Ook als je placenta met je baby meer naar voren zit, kan je buik meer uitsteken. We hebben het nu over de eerste zwangerschap, maar realiseer je je dat bij een tweede of derde zwangerschap de buikspieren wat uitgerekt zijn, en daardoor kan je buik eerder wat meer naar voren komen en dus groter lijken.
“De grootte van de buik zorgt voor heel veel vragen en onzekerheden. Terwijl: eigenlijk kun je er niets over zeggen. Je kunt het beste gewoon vertrouwen op de echo tijdens de zwangerschap en je verloskundige. Als er twijfel bij jou bestaat, bespreek dit dan met de verloskundige. Zij voelen vaak met de hand of de groei van jouw kindje in de baarmoeder goed gaat en maken bij twijfel een extra groeiecho”, zegt Tamara.
Zwangere buik en ongevraagde opmerkingen
Wel kunnen de gevraagde en ongevraagde commentaren en adviezen van anderen ervoor zorgen dat je je onzeker voelt over jouw zwangere buik. Mensen hebben de neiging om wat hen opvalt, direct hardop uit te spreken. Opmerkingen als “Je bent er bijna hé” – terwijl je nog lang niet in je laatste trimester zit. Of wat dacht je van “Zo, jij verwacht zeker een tweeling?”
Of “Wat een kleine buik heb je met 33 weken, ik had een veel grotere buik”. Probeer die opmerkingen naast je neer te leggen. Niemand zal waarschijnlijk tegen je zeggen “Wat heb jij een normale buik”, en mensen willen toch vaak een praatje maken of delen wat hun opvalt.
Derde trimester
Waardoor groeit je buik eigenlijk? Je buik groeit niet alleen door de baby, maar ook door de grootte van de placenta, de hoeveelheid vruchtwater en extra vocht. Ook slaat je lichaam de nodige vetreserves op die ervoor zorgen dat je buik in omvang toeneemt.
Vooral in het derde trimester groeit je buik het hardst. Veel vrouwen merken in het derde trimester dat als ze een paar dagen of weekje rust nemen, hun buik enorm snel groeit. En dat klopt: je buik groeit veel harder als je echt even rust hebt.
How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲