moeder dochtter
07/01/2022

Dit wist ik niet over 112 bellen

Gelukkig (*knock on wood*) heb ik nog nooit 112 hoeven te bellen in mijn leven. Ik had het idee dat er na het bellen van 112 direct een ambulance, politie of brandweerauto met gillende sirenes op je af gestuurd zou worden. Da’s dus niet zo. Via onze baby en kinder EHBO cursus kwam ik achter wat interessante feiten over 112 bellen en die wil ik graag met je delen. 

Eén van de dingen uit onze EHBO-cursus die me erg bij is gebleven, is wat Raymon deelt over 112 bellen. Hij zegt: “Besef dat op het moment dat jij 112 belt, je niet meer alleen bent. Vanaf dat moment is er iemand bij je, die met je meeluistert, je helpt en adviseert.” Alleen dat vind ik als moeder, die net als zoveel andere moeders regelmatig alleen met haar kinderen thuis is, een heel fijne en geruststellende gedachte. 

Wat Raymon ook vertelt is dat de centralist die jij aan de telefoon krijgt op basis van jouw verhaal bepaalt of er daadwerkelijk een ambulance wordt gestuurd. Zodra jij 112 belt, geef je door wat er aan de hand is, waar er hulp nodig is en of jij een ambulance, de politie of de brandweer nodig hebt. Je wordt vervolgens doorverbonden met de juiste hulpdienst in jouw buurt. Het is dus niet zo dat jij bij het bellen van 112 direct ‘een ambulance besteld’. De keuze en verantwoordelijkheid voor wie of wat er wordt gestuurd, ligt bij de hulpdienst. 

112 bellen: op de luidspreker

Raymon benadrukt ook dat je na het bellen van 112 direct je telefoon op luidspreker moet zetten zodat jij je handen vrij hebt. Bijvoorbeeld om je een ademhalingscontrole uit te voeren bij jouw baby, of je kind in een stabiele zijligging te leggen. Zij kunnen op die manier ook met je mee blijven luisteren en jou ondersteunen bij de handelingen die je uit moet voeren, bijvoorbeeld in afwachting van de ambulance.

Je kunt je voorstellen dat jij als moeder of vader bij het bellen naar 112 voor jouw eigen kind niet meer in de beste staat bent. Het is volkomen logisch dat je op zo’n moment niet eens je eigen straat of huisnummer weet. De centrale kan gelukkig op een paar meter nauwkeurig zien vanaf waar jij belt. Op basis daarvan zullen ze je helpen om er nog preciezer achter te komen waar jij je bevindt. 

112 is altijd bereikbaar

Tenslotte: bellen naar 112 kan zelfs zonder simkaart in je telefoon en zonder verbinding met jouw mobiele provider. 

Ik hoop dat jij als ouder nooit in een situatie komt waarin je 112 moet bellen voor jouw kindje. Ik hoop wel dat je in een noodgeval weet hoe jij moet handelen en hoe jij EHBO verleent bij jou baby of kind. How About Mom ontwikkelde een online cursus die je thuis op ieder moment (en zo vaak je maar wilt) kunt kijken. Het zijn 18 video’s die samen ruim een uur duren en er hopelijk voor zorgen dat jij daarna de kennis en vaardigheden in huis hebt om in een noodsituatie goed en veilig te halen. Meer weten?

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen