aambeien na bevalling
29/01/2022

Aambeien na de bevalling

Tja, het is een onderwerp waar wij ook niet heel vrolijk van worden, maar als je er zelf last van hebt is het helemaal geen feest. Aambeien na de bevalling. Hoe kom je eraan en vooral, hoe kom je er weer vanaf?

Aambeien is een vervelende, maar ook veelvoorkomende kwaal. Zo’n 85% van de vrouwen krijgt tijdens of na de zwangerschap hier last van. Een aambei is een uitstulping aan de binnenkant van de anus, die ook aan de buitenkant zichtbaar kan zijn. Aambeien kunnen soms bloedverlies bij de ontlasting geven.

De oorzaak van aambeien na de bevalling

Verloskundige Nathalie vertelt: ‘Aambeien ontstaan door hoge druk rond de anus, bijvoorbeeld door persen. Als je al aambeien had tijdens de zwangerschap, zijn deze tijdens het persen nog meer onder druk komen te staan.’

‘Vrouwen kunnen het eerste jaar na hun bevalling nog last hebben van hun anus: die kan gevoelig zijn, pijn doen bij het poepen, of zwakker zijn dan voorheen. Het herstel van de bekkenbodem na de bevalling kost tijd. Als je aambeien hebt gehad, kan de huid rond de anus anders aanvoelen.’

‘Om de spanning op de aambeien en de pijn te verminderen, is bedrust in de eerste dagen na de bevalling nodig. Zo verlicht je de druk op de anus en de bekkenbodem. De kraamhulp of verloskundige kan je helpen met het verzorgen van (erg) pijnlijke aambeien. Je hoeft je hier niet voor te schamen.’

Wat kun je doen tegen aambeien na de bevalling?

Neusspray 

Neusspray kan helpen om aambeien te verminderen omdat deze spray een vaatvernauwende werking heeft. Zoals het de vaten in je neus vernauwt en je verkoudheid stopt, werkt dit ook als je neusspray op de aambeien spuit. Een koud kompres kan ook verlichting geven: maak een maandverband nat en leg het een half uurtje in de vriezer. Zo heb je een koud kompres om je pijnlijke aambeien te verkoelen.

Zalf 

De verloskundige of huisarts kan je ook een zalf of pillen tegen aambeien geven, die de ergste pijn wegneemt. Je kunt ook een kuur doen (er zijn zalf, zetpillen en zuigtabletten voor aambeien), die ook tijdens borstvoeding gebruikt kan worden. Vraag de kraamhulp of verloskundige om advies.

Niet persen 

Als je aandrang voelt (het gevoel dat je moet poepen) ga dan direct naar de wc. Wacht niet totdat bijvoorbeeld je kraambezoek vertrekt. Het is belangrijk om in kraamweek zo’n signaal van je darmen op te volgen. Ook belangrijk: niet persen als je moet poepen! Probeer geen druk te zetten als je op de wc zit. Hiermee kunnen aambeien (weer) verergeren.

Vezelrijk eten 

Let goed op je voeding en de hoeveelheid vocht: drink 1,5 – 2 liter per dag, en eet vezelrijk. Denk aan volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst, bonen, erwten, linzen, groenten en fruit. Daarmee zorg je voor zachte ontlasting. Ook lichaamsbeweging kan helpen bij het herstel.

Geen ruw of vochtig wc-papier 

Bij irritatie of jeuk rond de anus kun je beter geen ruw wc-papier gebruiken, maar bijvoorbeeld een nat doekje (daarna goed droogdeppen). Vermijd ook vochtig toiletpapier waar alcohol of parfum in zit.

Wanneer zoek je hulp?

In de kraamweek kan de kraamhulp of verloskundige je helpen met het verzorgen van (erg) pijnlijke aambeien. Dit is onderdeel van hun zorg voor pas bevallen moeders. Je hoeft je hier niet voor te schamen. Heb je na de kraamperiode nog last? Ga naar de huisarts bij veel pijn of zwellingen.

Meer lezen?

6 tips van een postpartum behandelaar om je voor te bereiden op de kraamtijd

Je lichaam na de bevalling: de ongecensureerde versie

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen